Приказен „Пинокио” на сцената на Държавна опера-Стара Загора

Държавна опера-Стара Загора ще представи на 13 ноември от 11.00 часа най-новия си приказен спектакъл на операта „Пинокио” от Александър Йосифов. Историята за приключенията на любимеца на поколения зрители ще оживее сред  пищни декори и в красиви костюми, които изцяло са дело на младия и талантлив режисьор, сценограф и костюмограф Денис Иванов. Неговият режисьорски разказ е насочен не само към най-малките зрители, а и към всички възрастни, на които не са им чужди вечните теми за позабравените общочовешки ценности.

Героят на Карло Колоди Пинокио празнува своя 145-ти рожден ден. А точно преди 20 години големият български композитор Александър Йосифов е написал своята опера за деца “Чудните приключения на Пинокио в незнайния град”. Премиерата се е състояла на 7 май 1997 г. именно тук - на сцената на Държавна опера- Стара Загора и това е първата постановка в страната. Тази година проф. Александър Йосифов отбелязва своята 75-та годишнина.

Държавна опера-Стара Загора съвсем целенасочено обогатява своя афиш с програми и спектакли за деца. През месец октомври бе създаден спектакъла „До Ре Ми в пелени” за най-малките, а сега предстои среща с оперно заглавие за деца на голяма сцена. Мелодичната музика, запомнящите се диалози на героите, забавния сюжет и мъдри послания не случайно определят дълголетието на творбата. „Пинокио” вдъхновява целия екип от създатели и участници, които очакват с нетърпение своите най-верни и искрени почитатели на 13 ноември в голямата оперна зала. В спектакъла участват солисти и хор на Държавна опера-Стара Загора, ученици от НУМСИ "Христина Морфова". Режисьор, сценограф, костюмограф и хоеограф Денис Иванов. Диригент Младен Станев. Акомпанимент на пиано Полина Влахова.

ПИНОКИО
Опера за деца и възрастни от проф. Александър Йосифов
Режисьор и сценограф,
костюми и хореография - Денис Иванов
Диригент-постановчик - Младен Станев
В ролите:
Пинокио - Нели Нечева, Яна Стефанова-гост
Джепето - Теодор Петков, Любомир Петков
Феята със сините коси - Нина Димитрова, Емилия Джурова, Камелия Стойчева
Арлекин - Иван Колев, Илиян Филипов, Денис Иванов
Пулчинела - Пролет Пенчева, Виолета Димитрова
Карабинера - Петър Янкулов, Богомил Русенов
Мистър Монти - Евгени Сурмиевич, Денис Иванов
Лисана - Мария Колева, Кремена Райчева, Лили Ходжева
Котаран - Ивайло Йовчев, Мартин Иванов-гост
Барман/Полицай - Евгени Сурмиевич
Съдия/Доктор - Христо Иванов
Артисти в цирка - ученици от НУМСИ"Христина Морфова"

БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/

БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта

Тел.: 042 622 431, 0885 509829

РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30ч.–13.30ч. и от 14,30-19,00 ч.                          

ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя

 

Коментари