Денис Иванов и "Пинокио"

Из режисьорската тетрадка на Денис Иванов

„Пинокио” е една от безсмъртните приказки, която всяко дете от всички поколения по целия свят познава и обича. Още от написването си през 1880 тя е многократно преиздавана и превеждана в цял свят. Безбройни са и филмовите й адаптации – и като анимация, и като игрален филм.

Аз самият като дете имах късмета да попадна на издание Dami Editore, Milano1989 с много красиви илюстрации от Тони Улф, за което съм благодарен, защото цялостното ми възприятие на тази история е проектирано от тези илюстрации – което е най-важното за детската аудитория. Защото най-мъчно се прави каквото и да е направление, стил и жанр, щом е предназначено за деца – детската сетивност  е много по-чувствителна и по-изразена от тази на възрастните, децата не търпят фалш, условност и невнимание и реагират на всичко първосигнално и искрено.

Именно тези съображения ме мотивираха при работата ми над това заглавие. Защото от позицията на режисьора – „разказвачът” на спектакъла съм изправен пред тази отговорност: Да съчетая историята на Карло Колоди, с музиката и либретото на Александър Йосифов и така през призмата на собствената ми фантазия да намеря „своята” история на Пинокио и да я представя пред едно поколение на което, за съжаление са чужди играта на улицата, четенето на книги и живото общуване ,  присъщи на моето и особено на предходните поколения.

Да разкрия чрез сценографията, костюмите и реквизита един свят – старинен, приказен свят, за чието съществуване днешните деца дори и не подозират, защото нито една от съвременните технологии не им го представя.

Да актуализирам, доколкото е възможно героите, за да ги направя по-достъпни за децата, да осъвременя взаимоотношенията и цялостния „език” на представлението и да му добавя динамиката и напрежението, с които, пак за съжаление, са закърмени днешните деца.

Именно затова изградих концепцията си на базата на семиотиката и метафората. Всичко в представлението носи определена абстрактност и модернизъм, които са в хармония и дори допълват драматургията на произведението. Избегнал съм всички клишета, „норми” и пр., които режисьорите ползват в детските заглавия, избегнал съм абсолютно всякакъв вид „бутафорност” , от която страдат повечето представления от този жанр. Разгледал съм героите персонално и съм им предал характерните черти на съвременната нравствена система. Постарал съм се да адаптирам представлението така, че да няма възрастов праг  за публиката, т.е. идейните ми послания да имат приложимост и актуалност както сред децата, така и сред техните придружители -  възрастните. 

Денис Иванов - режисьор, сценограф и костюмограф

Денис Иванов е роден в Стара Загора.  През 2013г. завършва магистратура в НМА "Проф. Панчо Владигеров" София със специалност „класическо пеене. През същата година дебютира на сцената на ДО Стара Загора в спектакъла на операта "Пощальонът от Лонжюмо" /премиера за България/. Има студиен запис в ролята на Олд Шетърхенд от премиерното представяне на мюзикъла "Винету" от проф. Румен Нейков, Участва в оперни спектакли и концерти на сцената на Старозагорската опера /"Мадам Бътерфлай", "Дидона и Еней", "Фантомите на мюзикъла", "Макс и Мориц" и др./

През 2015 г. завършва магистратура, отново в НМА София със специалност  "Музикално-сценична режисура". През февруари същата година прави и своя режисьорски дебют в Държавна опера-Стара Загора с адаптиран вариант на операта "Сватбата на Фигаро" от Моцарт, със своя сценография и костюми.
            От 2007 г. се занимава с дизайн и изработка на сценични костюми за оперите "Дон Карлос", "Йоланта", "Евгений Онегин", "Макбет", "Мадам Бътерфлай", "Борис Годунов" и др. През 2013г. негови костюми играят на сцената на НМА София в студентската  постановка на операта "Вива ла Мамма" на режисьора Румен Нейков През август 2014г. е поканен като асистент-художник за премиерата на операта "Отело" на сцената на Варненската опера, с режисьор Емануел Кордолиани. През септември 2014г. прави първото си ревю-спектакъл, на което представя 60 от най-добрите си костюми.

От 2013г. е педагог по специалността "актьорско майсторство" в НУМСИ „Христина Морфова” - Стара Загора

През годините организира и участва в множество концерти и спектакли с именити артисти като: Калуди Калудов, Анна Дитри, Елена Баръмова, Елена Чавдарова, Ивайло Джуров, Тихомир Андролов и др.

Работи в екип с пианистката Полина Влахова от 2005г. по различни проекти.

 

Коментари