11 декември, зала Опера, 19 часа

Празничният концерт "Испания-огън и страст" от поредицата коледно-новогодишни спектакли на Държавна опера-Стара Загора ще предложи на почитателите на класическата музика искрящи творби, въплъщение на страстния испански темперамент.

Програмата включва сюита Арлезианката за оркестър от Жорж Бизе /1838-1875/, емблематично произведение, мотиви от което по-късно са включени в балетната музика  на операта Кармен.

Страстта може да е погубила Кармен, но образът ѝ ще живее вечно по света. Магията на испанската циганка завладява много композитори след Бизе. Един от тях е Еньо Хубай /1858-1937/- унгарски цигулар и композитор. Самият той изключителен виртуоз, успява да пресъздаде своето дълбоко чувство и любов към дивата и страстна Кармен, създавайки оригиналната инструментална фантазия – „Кармен“- за цигулка и оркестър.

В програмата на концерта на 11 декември е включено и друго премиерно заглавие – Кончерто де Аранхуес от Хоакин Родриго /1901-1999/. Този най-известен концерт за класическа китара и оркестър, направил автора си световнопопулярен, е написан в Париж, през 1939 год., и днес е признат за едно от най-значителните произведения на 20 век. Идеята за концерта е вдъхновена от лични преживявания на композитора и неговата съпруга, в градините на кралския дворец в Аранхуес. Много любов и много тъга звучат в музиката на Родриго.

Солист в този концерт е младата италианска китаристка Адалиса Кастелланета. Завършила е Музикалната консерватория в Бари /Италия/, специализирала е при Маестро Хосе Томас в Испания и в Академията в Рим. Представяла се е на много концерти както в Италия, така и зад граница. Участвала е във фестивалите в Любляна, на Арена ди Верона, международния фестивал „Киев- летни музикални събития” и др. Била е солист на камерен оркестър Майнхайм, Националния симфоничен оркестър на Украйна, Радиооркестъра на Букурещ, Майнц – виртоузи на камерната музика, Санкт-Петербургски оркестър на Радио и Телевизия. За изпълненията си като солист получава най-високи оценки от пресата и музикалната критика. Наричат ги „деликатно-чувствителни“, „едновременно  благородни и лирични“, „перфектни“. Тя е „инструментално-технична“,  „виртуозна“ , „звуково-балансирана“ и „експресивна“.

Цигуларят Санжар Сапаев е другият солист в празничния концерт „Испания-огън и страст“. Само на 23 години, той вече е носител на седем първи награди от престижни конкурси по света: Международен конкурс за Австрийска музика, İnternatıonal Music Competition ''Heirs of Orpheus'',  НМА ''Проф. Панчо Владигеров'' - Пети Академичен Цигулков Конкурс, Lions İnternational Violin Competition, İnternational Rotary Club Orchestral İnstruments ''Strings solo'' Competition, İnternatıonal Rotary Club Violin Competition. През 2007 и 2013 година печели ІІІ и ІІ награда от конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова”.

Санжар, който през 2012 г. е приет в класа по цигулка на  проф. Ангел Станков в НМА "Проф. Панчо Владигеров", е един от основателите на "SAPAEV" квартет, с който печелят І награда на İnternatıonal Music Competition ''Heirs of Orpheus'' – в категория Камерна музика.

Санжар участва като концерт-майстор в Международни младежки проекти с концертна дейност в Германия, Холандия, Турция, България. Активен участник е в редица майсторски класове, между които и на проф. Минчо Минчев.

Оркестърът на Държавна опера-Стара Загора за пореден път тази година показва своя професионализъм и майсторство при изпълнение на инструментална музика. Емоционални и бравурни, творбите в концерта „Испания-огън и страст“, са предпоставка за неповторимо  преживяване в Операта.

Диригентът Красимир Къшев, който тази година отбелязва своя 30 творчески сезон,  с нестихваща енергия и креативност прави и този концерт наистина по-различен и празничен. Две премиерни заглавия и една класика, страсти и чувства, нажежени до огън. Това е Духът на Испания, който оживява на сцената на Държавна опера-Стара Загора – само на 11 декември от 19 часа.

Таня Матева

Държавна опера-Стара Загора

Коментари