Коледен концерт в Операта

Коледен концерт в Операта

/музикални вълшебства за малки и големи/

В навечерието на коледните празници, на 23 декември, от 19.00 часа, Държавна опера-Стара Загора ще предложи на своята публика празничен концерт, зареден с най-заразителното коледно вдъхновение.

Увертюра от операта „Вилхем Тел“ от Росини, Валс на цветята от балета „Лешникотрошачката“, Полонез от операта  „Евгений Онегин“ и Танци от балета „ Лебедово езеро“ на Чайковски, Годишните времена от  Вивалди, Ода на радостта из 9-та симфония на Бетовен, както и Алелуя от ораторията „Месия“ на Хендел -  са основната част от програмата на коледния концерт. Ще звучат още и коледни песни - традиционни и авторски, със специалното участие на Хора  на НУМСИ " Хр.Морфова" с диригент Стефка Минкова.  

Вълшебствата се случват на тези, които ги очакват!

С този концерт хорът и оркестърът  на Държавна опера-Стара Загора поднасят своя коледен подарък към всички почитатели на класическата музика.

Специален гост-диригент е Шунго Мориама от Япония.

ШУНГО МОРИАМА е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония от 2006. Прави своя диригентски дебют през 1977, първият му задграничен гастрол е в България като гост на Софийската филхармония през 1986, последван от многобройни турнета. От 1990 започват контактите му с Нова Зеландия - дирижира Младежкия оркестър и Симфоничния оркестър на Християнската Църква, Новозеландския Симфоничен оркестър през 1994 и е първият японски диригент, поканен за цял сезон в Кралския балет на Нова Зеландия. Специализирал е дирижиране на балет на руски оригинални хореографски версии при Константин Сергеев, водещият диригент на руската балетна академия на Марийнския театър.

Дирижирал е Деветата симфония на Бетовен с оркестъра на MAV – Унгария, с интернационален хор от Унгария, Полша, Германия, Австрия и Япония, по време на церемонията “European Picnic Memorial” в Сопрон (Унгария) през 1997, концерт, който е предаван от унгарската Duna телевизия за всички европейски страни.

След представянето на „Лебедово езеро” в Театър „Мусоргски” е поканен за четири години като главен гост-диригент на Конгресния оркестър в Санкт-Петербург. Получава диплома на почетен член на Филхармоничното общество в Санкт-Петербург през 2000 след успешното изпълнение на Девета симфония в Голямата зала на Санкт-Петербургската филхармония, а две години по-късно е поканен да дирижира концерт по случай 200-годишнината на Филхармоничното общество. Дирижирал е и спектаклите на Японския балет в Александрийския театър в Санкт-Петербург, Драматичния театър в Псков и Академичния театър в Новгород, по повод 300-годишнината на Санкт-Петербург през 2003.

Огромен успех му носи през 2002 изпълнението на Концерта „Taketori Story” и Симфония „Буда” от Коичи Киши. Особено голяма популярност получава с изпълнението на Симфония „Буда” пред статуята на Великия Буда в храма „Тодайджи” в Нара, в памет на монаха Кокей, възстановил този световен културен паметник.

От 1997 ежегодно организира концерт с японски солисти по време на „Софийски музикални седмици”, а от 2004 провежда оркестров уъркшоп със Софийска филхармония.

Тази година на 31 октомври Шунго Мориама дирижира заключителния концерт на лауреатите на V-я международен конкурс за млади цигулари „ Емил Камиларов“ в София.

Коментари