„Риголето” на 9 февруари в Старозагорската опера

“Риголето” е безсмъртната опера на Верди, създадена по шедьовъра на Виктор Юго “Кралят се забавлява”. Композиторът смята сюжета на драмата на Виктор Юго за най-хубавия от всички, върху които е писал музика. От премиерата /през 1851 г./ на тази кипяща от романтични контрапункти и напрегнати моменти мелодрама, триумфът на „Риголето” продължава и до днес.

Романтичната история за драматичните терзания на придворния шут Риголето, разкъсан между разгулния дворцов свят и бащините страхове ще оживее на сцената на Старозагорската опера на 9 февруари от 19.00 часа. Германският режисьор Франк-Бернд Готшалк пренася действието от ХVІ век в 60-те години на миналия век, в стила на филмите на Федерико Фелини. Хореографията е на Андреас Песлер /Германия/. Спектакъла ще дирижира японският диригент Масаюки Хонда.

За баритона Александър Крунев ролята на придворния шут е много любима. Изпълнявал я е над 90 пъти в България и в чужбина. Персонажът на Риголето е привлекателен за утвърдения артист, най-вече заради актьорските задачи, които поставя многопластовия образ. Неговият Риголето е лекомислен и саркастичен като придворен шут, всеотдаен и загрижен баща, който преминава през всички разтърсващи моменти в своята лична драма с трагичен край. Александър Крунев толкова дълбоко навлиза в образа, че признава, че му е трудно след финала на операта  да се върне към обичайното ежедневие.

Сопраното Яница Нешева печели симпатиите на зрителите със своята  нежна и крехка Джилда, с пълното покритие на вокалния образ и въздействащо актьорско превъплъщение.

В ролята на Херцога на Мантуа ще се представи тенора Милко Михайлов. В ролите на Спарафучиле и на неговата сестра Мадалена ще се изявят Пламен Кумпиков и Михаела Берова. Участват още Нели Нечева, Теодор Петков, Кунка Дачева, Ивайло Йовчев, Александър Марулев, Любомир Петков, Камелия Стойчева, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.

Диригент на хора Младен Станев, асистент режисьор Пенка Александрова.

БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/

БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта

Тел.: 042 622 431, 0885 509829

РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30ч.–13.30ч. и от 14,30-19,00 ч.                               

ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя

КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР – Областна управа

бул.“Цар Симеон Велики № 108

Телефон за връзка: 0887 444360.

РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30ч.–13.30ч. и от 14,30-19,00 ч.

БИЛЕТНА КАСА – СЛИВЕН

Народно читалище "Зора 1860"
пл. "Хаджи Димитър" № 1, пк. 111

Билетна каса: 0879405416

e-mail: Читалище "Зора": zora1860@abv.bg

За индивидуални и групови посещения на спектакли на Старозагорската опера с осигурен транспорт – заявката става с предварително записване

Коментари