Калуди Калудов и неговите Тоски

Калуди Калудов – на рождения си ден /15 март/ в Стара Загора

Световният тенор гостува в ролята на Каварадоси в премиерния спектакъл на операта „Тоска

Калуди Калудов идва в Стара Загора, за да се включи в подготовката за предстоящата премиера на операта „Тоска” от Пучини, която ще се състои на 18 март от 19.00 часа на сцената на Операта. Тенорът ще се превъплъти в една от знаковите роли в неговата кариера – на художника Марио Каварадоси. Роля, която певецът изпълнява винаги с удоволствие, защото е близка и до неговата артистична душевност. Извън пеенето и вокалната педагогика, Маестрото обича да рисува, да пише стихове и кратки разкази.

Калуди Калудов и неговите Тоски

В ролята на Каварадоси Калуди Калудов дебютира в периода, когато е в най-активната си международна кариера – поканен е от директора на Познанската опера, Полша да участва в турне на театъра в Белгия и Холандия със спектакли на операта „Тоска”.

„Няма никога да забравя първия си спектакъл в Утрехт със сопрана София Куявинска в ролята на Тоска и Юрек Мехлински в ролята на Скарпия. Пътувайки за Холандия аз още доучвах последните си реплики. Макар и вече след генерална репетиция в Познан. Изпях осем спектакъла. Беше повече от прекрасно. След това се заредиха ангажименти в различни държави и театри. Пял съм с невероятни певици – и в България, и по света! Огромно впечатление ми направи Галина Калинина. Руска красавица с невероятен финес в присъствието си на сцената. Тънка и фина тя беше и с невероятен темперамент. Пяхме в Малага – в града на великия и неповторим Карлос Алварес.

Един ден агентът ми позвъни и ми предложи да участвам в концертно изпълнение на „Тоска”, под диригентството на Папано. Приех, разбира се. Това се случи в Израел. Сопранът,  който изпълняваше ролята на Тоска, беше Александра Марк. Тази изумителна певица, сътворяваше магии с гласа си.

Нашумялата по същото време румънска певица Нели Миричою, с която вече бях пял в спектакъла на операта „Франческа да Римини” се оказа моята следваща Тоска. Подобие на Калас, но с много по-мек и топъл характер, тя ме спечели не само с вокалното си майсторство, но и с обаянието си и като човек.

Минаха много години докато съдбата реши да ме срещне с нашата неповторима и невероятна певица Ана Томова – Синтов в ролята на Тоска. Това беше за мен „черешката на тортата”. Пяхме в Щатсопер „Унтер ден линден”. Беше незабравимо! Радостта да си заедно с Ана Томова на сцената е неописуема. Предразполагаща и честна, музицираща и надпяваща се със страстта на велик боец и състезател, не хленчеща а всеотдайна, тя повличаше след себе си. Благодарен съм на съдбата си, че ми позволи да се докосна до един колос в тази опера.”

На 18 март Калуди Калудов ще пее на сцената на Старозагорската опера със сопраното Таня Иванова в ролята на Тоска. Талантливата певица вече направи и своя успешен дебют в тази роля на сцената на Софийската опера. В ролята на Скарпия ще се превъплъти Александър Крунев – баритонът е определян от познавачите като един от най-добрите интерпретатори на тази роля в България. На диригентския пулт ще застане големият аржентински диригент Марио де Росе, който за първи път гостува в Стара Загора. Новата продукция на операта „Тоска” е на режисьора Огнян Драганов, който е замислил оригинален разказ на  вълнуващата драматична история и пълно преобразяване на сценичното пространство с внушителна и впечатляваща триизмерна визия. Сценичната адаптация е на художника Тодор Демеров. Участват още солистите Александър Марулев, Стоян Бончев, Евгений Арабаджиев, Милко Михайлов, Георги Динев, Ивайло Йовчев, Теодор Петков, Любомир Петков, Богомил Русенов, Вокална формация към ДЮСОБ“ Маргаритки“ с ръководител Зорница Желязкова, Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора

КАЛУДИ КАЛУДОВ е израснал във Варна, откъдето започват първите му певчески изяви. За класическото пеене го открива Веселина Зафирова – тогава преподавател по пеене в Музикалното училище във Варна. През 1978 година завършва Музикалната академия в София като ученик на доц. Лиляна Жабленска. По-късно работи с Никола Николов. Дебютира на Пловдивска сцена в ролята на Алфред от операта на Верди – “Травиата”. От декември същата година е солист на Националната опера – София, на чиято сцена пее в продължение на 12 сезона. Стартът е стремителен, възходящ, получава по шест роли на година и става един от основните изпълнители в театъра.

Активната международна кариера на Калуди Калудов започва през 1983 година с “Реквием” на Верди в Ковънт гардън, Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопер. Следват години на неспирен възход по големите световни оперни сцени. В Миланската скала има вече договор през 1985 година и пее в “Сватбени ризи” на Дворжак, а по-късно “Атила” и “Бал с маски” на Верди, “Манон Леско” на Пучини. Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия.

Калуди Калудов е единственият български оперен певец, който повече от 10 години е водещ тенор в програмата на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия. Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света и с диригенти като Клаудио Абадо, Чарлз Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи и др. Зубин Мета е привлечен особено от таланта на Калуди Калудов, с когото прави много спектакли и концерти.

Калуди Калудов има в репертоара си над 60 тенорови партии. Като се започне с Вердиевите – Алфред от “Травиата”, Радамес от “Аида”, Дон Карлос, Дон Алваро от “Силата на съдбата”, Манрико от “Трубадур”, Херцогът от “Риголето”, Рикардо от “Бал с маски”, Ернани и др., Пучиниевите Каварадоси – “Тоска”, Рудолф – “Бохеми”, Де Грийо – “Манон Леско”, Калаф – “Турандот”, Пинкертон – «Мадам Бътерфлай». Към тях трябва да се прибавят още главните тенорови роли от опери на Доницети, Росини, Белини, Бизе, Понкиели, Леонкавало, Маскани, Джордано, Офенбах и др., а от руската класика – Дмитрий от “Борис Годунов”, Владимир от “Княз Игор”, Княз Голицин от “Хованщина”, Ленски от “Евгени Онегин”. Внушителен е и концертният му репертоар, в чийто списък наред с Реквиемите на Моцарт и Верди, с Деветата симфония на Бетовен, се четат още и “Stabat Mater” от Росини и Дворжак, “Меса Глаголица” от Яначек, «Звънчетата» от Рахманинов.

Има студийни записи  и издания на Балкантон, NAXOS, Sony Classic, Decca, Българско национално радио, Радио Катовице, радио RAI, Музикална къща “Гега ню”, видеозапис на RAI на операта “Атила” на Верди в Миланската скала и  др.

Основател и дългогодишен артистичен директор на оперния фестивал „Вива ил канто” в Чешин, Полша. С вокална педагогика се занимава от близо 20 години. През 1995 година за първи път води Майсторски клас в Савонлина, Финландия по покана на престижния оперен фестивал. Доктор на Консерваторията в Катовице, Полша, канен е да провежда Майсторски класове в България, Полша, Италия, Румъния, Финландия, Естония, Украйна и др.

Предварителна продажба на билети

БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/  www.eventim.bg
Специални отстъпки www.grabo.bg
БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: Южният вход на Операта
Тел.: 042 622 431, 0885 509829, 0887 444 360
КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР – Областна управа
бул.“Цар Симеон Велики № 108
Телефон за връзка: 0885 509829, 0887 444 360
РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30ч.–13.30ч. и от 14,30-19,00 ч.
ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя
info@operasz.bg
БИЛЕТНА КАСА – СЛИВЕН
Народно читалище "Зора 1860"
пл. "Хаджи Димитър" № 1, пк. 111
Билетна каса: тел. 0879405416
e-mail: zora1860@abv.bg

 

 

 

Коментари