„Вярната гама” представена от ендокринолога Д-р Рени Колева

„Вярната гама” представена от ендокринолога Д-р Рени Колева в Старозагорската опера

В събота, 26 март, от 11.00 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора се проведе лекция-обучение с деца, болни от диабет и техните семейства. Д-р Рени Колева, детски ендокринолог от Стара Загора, отговори на поредица жизнено важни въпроси, свързани с особеностите и профилактиката на заболяването, обясни увлекателно и с искрена загриженост кои потайности на диабета са разкрити и доколко можем да се поздравим в 21-ви век, че сме намерили „вярната гама" /така се казва и самата лекция - в чест на домакинството на Операта/. Домакинът-Опера отвори широко вратите си за децата и техните родители и им предостави възможността да стъпят на сцената, да се запознаят и какво се крие зад кулисите, да се преоблекат в костюми и шапки от оперни представления след края на лекцията.

Събитието се организира от д-р Рени Колева, която през месец декември миналата година получи Наградата на общността в онлайн гласуването за Годишните награди "Добрият Самарянин", учредени от Сдружение "Самаряни"- Стара Загора.

През кабинета на д-р Колева от 2007 година досега са минали над 6000 малки пациенти, от които над 1000 деца са със затлъстяване, а другите – с диабет. Лекарката създаде в Стара Загора преди години местен филиал на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет (НАДМХД), член е и на Сдружението по детска ендокринология. Повече от 10 пъти заедно с деца с диабет и родителите провежда за тях летни лагери, открива таланти, воюва за правата на пациентите си. От 2011 г. пледира пред Министерството на здравеопазването за увеличаване на броя тест-лентички за пациентите с диабет, навършили 18 години - нито деца, нито работещи възрастни. Броят на лентичките е увеличен от 150 на 500 броя месечно за пациентите с диабет тип 1. От тази година настоява с писмо до Министъра за здравеопазването за конкретни мерки за увеличаване на броя и да станат задължителни инсулиновите помпи за деца до 6 г.

Тази изключителна жена, всеотдаен лекар и професионалист, не пропусна да благодари на ръководството на Държавна опера-Стара Загора и да даде своите искрени и приятелски препоръки:

Уважаеми г-н Директор на 90 год. Опера!

Благодаря ви за възможността, която ми дадохте да направя обучението на семействата с диабет на ваша територия.
Фоайето е прекрасно място за провеждане на сериозни лекции  /обучения/ конференции.
Екипът ви е дисциплиниран, отговорен  и работлив - чудех се, дали тези неща не ги преживявам в Западна Европа!
Всеки детайл се изпипва до съвършенство, усмивката е основната движеща сила, а желанието за комфорт е във всеки дъх на служителите.
Сериозно обмислете как сцената и сградата могат да се включат в туристическата обиколка на града - направихме чудесен тренинг с висококвалифициран екскурзовод.

П.С.:Няколко факта - 1./ Повечето деца за пръв път влизаха в Операта

2./ 70% от родителите не знаеха къде е входа.

3./ Гостите от Смолян бяха възхитени от представлението на тяхна територия /3 автобуса хора и 1 голям камион реквизит!!!/ и започват да следят програмата за бъдещи посещения!

Бъдете здрави!
Хубава седмица!

 д-р Рени Колева, детски ендокринолог

 

Коментари