Премиера на операта „Така правят всички” от Моцарт

Премиера на операта „Така правят всички” от Моцарт в Старозагорската опера

На 14 април от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състои премиерата на моцартовия шедьовър „Така правят всички”. В годината на Моцарт, когато световната музикална общественост отбелязва 260 години от рождението на гениалния австрийски композитор, „Така правят всички”  е второто моцартово заглавие, което ще украси афиша на Старозагорската опера. Премиерните спектакли – на 14 и 16 април, ще дирижира Ивайло Кринчев. Режисьор на постановката е Александър Текелиев, сценографията е на Иван Попов, сценична пластика Ромина Славова. Диригент на хора Младен Станев.Участват Деси Стефанова, Нона Кръстникова-гост, Елена Баръмова, Емилия Джурова, Йоана Кадийска-гост, Валери Турманов, Иван Кабамитов, Ивайло Йовчев, Николай Моцов-гост, Яница Нешева, Надежда Кондаклиева-гост, Евгений Арабаджиев, Костадин Мечков-гост, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора

Така правят всички“ е последната от трите опери, резултат от плодотворното сътрудничество между Волфганг Амадеус Моцарт и либретиста Лоренцо да Понте. Както и при „Сватбата на Фигаро“ и „Дон Жуан“, намеренията на Моцарт и Да Понте за това произведение, са да издигнат комичната опера на съвсем друго ниво. „Така правят всички“ е създадена по поръчка на хабсбургския император Йозеф II. Либретото е на Лоренцо да Понте, а композирането ѝ първоначално е възложено на Антонио Салиери. Той обаче създава музиката само за част от първо действие, след което прекъсва работа и с нея се заема Моцарт.

Либретистът и композиторът разработват популярната още от XIII век тема за съблазняването на годеници, присъстваща и в “Декамерон” на Бокачо и пиесата “Цимбелин” на Шекспир. Заимствани са и елементи от мита за Прокрида, дъщеря на атинския цар Ерехтей и съпруга на ловеца Кефал, не издържала изпитанието за вярност.

Изиграна за първи път на 26 януари 1790 г. във виенския Тойцес Националтеатер (Императорския театър), днес наречен Бургтеатер (Национален театър на Австрия), в началото „Така правят всички“ се радва на скромен успех въпреки важното място, което заема днес в оперния репертоар. Първата поредица от представления всъщност е прекратена внезапно заради смъртта на Йозеф II само след пет спектакъла. Играе се отново на сцената във Виена няколко месеца по-късно, но само още пет пъти преди ненадейната смърт на Моцарт през 1791 г.

През голям период от време от XIX век операта „Така правят всички“ продължава да търпи последствията от лошо стечение на обстоятелствата. Считана за провокативна и развратна, операта се играе рядко, а когато е поставяна, е подлагана на значителни промени, за да бъде приемлива за вкуса на епохата. За щастие днес всички театри  по света отдават дължимото на оригиналната концепция на Моцарт и Да Понте.

„Така правят всички“ е история за двама млади войници, които, убедени, че жените, които обожават, няма никога да им изневерят, приемат опасен облог. След като излъгват, че заминават на война, и двамата се връщат дегизирани и всеки се опитва да прелъсти любимата на приятеля си. Ако в началото двете млади жени устояват на чара на двамата „чужденци“, накрая те се влюбват в тях. Чак в края на операта войниците разкриват истинската си самоличност и четиримата герои вземат решение, което навярно ще промени живота им.

Въпреки очевидната неприязън към жените в оригиналното заглавие Così fan tutte, което може да се преведе като „Така правят всички те (жени)“, подзаглавието, добавено от Моцарт и Да Понте La scuola degli amanti („Училище за любовници“) сякаш по-добре изразява намеренията на авторите. Нещо повече от критика, насочена единствено срещу поведението на жените и въпреки бликащия хумор, тази опера според критиците е разказ за изпитанията и непостоянството на любовта. Музиката на Моцарт става постепенно все по-сложна с развитието на пиесата и препятствията, пред които се изправят героите, стават все по-трудни.

Предварителна продажба на билети

БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/  www.eventim.bg
Специални отстъпки www.grabo.bg
БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: Южният вход на Операта
Тел.: 042 622 431, 0885 509829, 0887 444 360
КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР – Областна управа
бул.“Цар Симеон Велики № 108
Телефон за връзка: 0885 509829, 0887 444 360
РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30ч.–13.30ч. и от 14,30-19,00 ч.
ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя
info@operasz.bg
БИЛЕТНА КАСА – СЛИВЕН
Народно читалище "Зора 1860"
пл. "Хаджи Димитър" № 1, пк. 111
Билетна каса: тел. 0879405416
e-mail: zora1860@abv.bg

 

Коментари