ПРАЗНИЧНА ОПЕРНА ГАЛА ВЕЧЕР НА 5 МАЙ

Празнична оперна гала вечер на 5 май

На 5 май от 19.00 часа в Старозагорската опера ще се състои празнична Оперна гала вечер с богата програма от най-красивите и популярни арии и дуети от опери на Джузепе Верди,  Джакомо Пучини, Шарл Гуно, Жорж Бизе, Хектор Берлиоз, Жул Масне, Гаетано Доницети. Концерта ще дирижира емоционалният Маестро Шунго Морияма  от Япония.  Публиката ще се наслади на изпълненията на четирима солисти от Страната на изгряващото слънце Аи Якура, Кумико Тоянага, Юкако Хоши и Кенджи Уакай. Участват още Камелия Стойчева-солист на Държавна опера-Стара Загора и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора.

Диригентът

ШУНГО МОРИЯМА е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония от 2006. Прави своя диригентски дебют през 1977, първият му задграничен гастрол е в България като гост на Софийската филхармония през 1986, последван от многобройни турнета. От 1990 започват контактите му с Нова Зеландия - дирижира Младежкия оркестър и Симфоничния оркестър на Християнската Църква, Новозеландския Симфоничен оркестър през 1994 и е първият японски диригент, поканен за цял сезон в Кралския балет на Нова Зеландия. Специализирал е дирижиране на балет на руски оригинални хореографски версии при Константин Сергеев, водещият диригент на руската балетна академия на Марийнския театър.

Дирижирал е Деветата симфония на Бетовен с оркестъра на MAV – Унгария, с интернационален хор от Унгария, Полша, Германия, Австрия и Япония, по време на церемонията “European Picnic Memorial” в Сопрон (Унгария) през 1997, концерт, който е предаван от унгарската Duna телевизия за всички европейски страни.

След представянето на „Лебедово езеро” в Театър „Мусоргски” е поканен за четири години като главен гост-диригент на Конгресния оркестър в Санкт-Петербург. Получава диплома на почетен член на Филхармоничното общество в Санкт-Петербург през 2000 след успешното изпълнение на Девета симфония в Голямата зала на Санкт-Петербургската филхармония, а две години по-късно е поканен да дирижира концерт по случай 200-годишнината на Филхармоничното общество. Дирижирал е и спектаклите на Японския балет в Александрийския театър в Санкт-Петербург, Драматичния театър в Псков и Академичния театър в Новгород, по повод 300-годишнината на Санкт-Петербург през 2003.

Огромен успех му носи през 2002 изпълнението на Концерта „Taketori Story” и Симфония „Буда” от Коичи Киши. Особено голяма популярност получава с изпълнението на Симфония „Буда” пред статуята на Великия Буда в храма „Тодайджи” в Нара, в памет на монаха Кокей, възстановил този световен културен паметник.

От 1997 ежегодно организира концерт с японски солисти по време на „Софийски музикални седмици”, а от 2004 провежда оркестров уъркшоп със Софийска филхармония.

Миналата година, на 31 октомври Шунго Морияма дирижира заключителния концерт на лауреатите на V-я международен конкурс за млади цигулари „Емил Камиларов“ в София. През месец декември, диригентът гостува в коледен концерт на сцената на Старозагорската опера.

Солистите от Япония

Кумико Тойонага /сопран/ е завършила Вокален курс в катедрата по музика в колежа Соай, Осака. Завършва и следдипломен курс в колежа, след което учи в Оперната организация Kansai Nikikai. Специализира при Такако Инагаки, Пюг-Роже, Бруно дал Монте и Косуке Тагучи. Участва в Национални телевизионни и радио програми, концерти и спектакли на Префектура Хиуго, Никикай Опера и др.

Концертира като солист на Международния Нов симфоничен оркестър в Лвов, Украйна през 2012 и 2013г., в зала Бьозендорфер на Моцартхаус, Виена. През 2015 г. гостува в Мирбачов Палас, Братислава-Словакиа с Братиславските Камерни музиканти. Участвала е в камерен концерт с Пьотр Цегелски-концертмайстор на Варшавската Националната филхармония по време на посещението му в Япония.

Член е на Шикоку Никикай.

Юкако Хоши /мецосопран/ идва от Фукушима, Япония. След завършването си на вокален курс в музикалния колеж Кунитачи, Токио, тя защитава докторска степен в университета по Изкуствата в Осака. Участвала е в майсторския клас на Проф. Кърт Видмер във вокалната академия в Уоргл, Австрия и в майсторския клас на Проф. Юуи Хейлман в Бределар, Германия.

Участвала е в множество концерти със Софийска Филхармония по време на фестивала „Софийски музикални седмици”, Симфоничния оркестър Ямагата /Девета симфония на Бетовен/, Националната Филхармония на Украйна, Младежкия оркестър, Оркестъра Фирсич за техния 10ти концерт във Фукушима - като солист на Деветата симфония на Бетовен, в подкрепа   на извършващите реконструкции след земетресението в Япония.

Получава множество престижни награди от конкурси и музикални изяви.

Кенджи Уакай /тенор/ завършва Токийския университет по изкуствата с магистърска степен. Още като студент, той дебютира със соловата тенорова партия в Девета симфония на Бетовен, следват ангажименти в „Месия” на Хендел и „Коронационна Меса” на Моцарт в концерти на Университета.

След дипломирането си работи в Австрия, където изпълнява соловите партии в сакрални и кантатно-ораториални творби в различни градове. През 2002 г. изпълнява соловата партия в Реквием на Моцарт с Букурещката филхармония. През този период прибавя към репертоара си главните роли от оперите „Вълшебната флейта”, „Селска чест”, оперетата „Виенска кръв” и др. През май 2004 е изпълнител на една от главните роли и същевременно е продуцент на спектакъла на оперетата „Прилепът” от Щраус. От 2008 г. Кенджи Уакай е отговорен за кастинга за комични опери за Ню Йоркския симфоничен ансамбъл. Това допринася за международния и мулти-културен   обмен на префектурата Кагава, където той живее. Изнася самостоятелни рецитали в Тереса Такамацу през 1996, Шидо Хол през 2010, Митойо Сити Ексчейндж Плаза и Оджи Хол и Гинза Токио през 2014.

През 2000 г. Кенджи Уакай продължава обучението си в Университета в Грац, Австрия и в Мюнхен – получава стипендия за обучението си от Министерство на културата на Япония.

Носител е на поощрителна награда от конкурса в Такамацу през 2001, през 2006 печели наградата Blue Solaris, а през 2010 е награден с престижното отличие Arts & Cultural.

Кенджи Уакай е заместник директор на Шикоку Никикай и професор на университета в Кагава .
Ай Якура /сопран/ завършва музикален колеж към университета в Осака. Започва кариерата си още в колежа, като пее в различни концерти и за Арт фестивала в Уакаяма. Инициира собствен проект „Опера Уакаяма”, продуцира опери и концерти с млади певци от Кансай /„Мадам Бътерфлай”, „Тоска”, „Травиата” и др/, като изпълнява главните роли в тези оперни заглавия. Ай Якура организира множество концерти и спектакли на нетрадиционни места. От 2016г. представя по една опера всеки месец в кафе “Mokuren”. Занимава се активно и с вокална педагогика.

 

Коментари