Премиера на балета „Пепеляшка” на 20 май

Премиера на балета „Пепеляшка” на сцената на Старозагорската опера

На 20 май, от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора Балетната трупа на театъра ще представи своята най-нова продукция „Пепеляшка” по музика на Сергей Прокофиев. Последната класическа постановка в афиша на Балета на Държавна опера-Стара Загора е на балетния спектакъл „Мечти“ /премиера  на 29.04.2009 г./ с хореография на Алида Бонева, художествен ръководител на балетната трупа от 2004 г. насам.

Режисурата и постановката на „Пепеляшка“ на сцената на Операта са на Алида Бонева. Сценографията и костюмите са на Теодора Джамбазова и това е неин първи самостоятелен проект. Мултимедията е на  Пламен Асенов, музикална обработка - Александър Тумангелов. В ролята на Пепеляшка ще направи своя дебют солистката на балета на Старозагорската опера Кремена Костова, в ролята на Принца ще ѝ партнира Станко Танев, Феята ще бъде Ромина Славова. Цветелина Тенева и Яна Кафалиева ще видим в ролите на двете сестри Преструвана и Свадливка, майката и бащата на Пепеляшка ще бъдат - Петя Вънева и Александър Желев. Участват още Ивелин Христакиев, Анелия Димитрова, Биляна Чолакова, Драгомир Илиев, Ивелина Димитрова, Лора Монева, Пенка Димитрова и др. В постановката участват Балетът на Държавна опера Стара Загора, ДЮСОБ „Маргаритки“ с ръководител Радост Младенова-Арабаджиева, Школа „Бага-тур“. Премиерните спектакли са на 20 май от 19.00 часа и на 25 май от 10,30 ч. на сцената на Операта.

Приказката “Пепеляшка” от Шарл Перо е една от най-използваните творби за музикално-сценични произведения. По нея са създадени опери от Росини, Масне, Волф-Ферари, Найден Геров. Не са малко и балетните шедьоври, създадени по този приказен сюжет. Дори на Чайковски е било предложено да напише балет по “Пепеляшка”, но проектът остава неосъществен. Прокофиев започва да пише балета “Пепеляшка” през пролетта на 1941 г. по поръчка на театъра за опера и балет “С. М. Киров”. Втората световна война и нашествието на хитлеристите в Русия спъват работата на Прокофиев, следват евакуации и трудни години, но все пак когато нашествениците са отблъснати на запад и Прокофиев се прибира в Москва, успява да довърши музиката на балета и Большой театър го включва в афиша си за сезон 1944-1945 г. с хореограф Ростислав Захаров. На първите представления в ролята на Пепеляшка танцуват Олга Лепешинская и Галина Уланова. Дмитрий Шостакович приветства появата на балета с думите: “Пепеляшка” продължава и развива достойно славните традиции на руското балетно изкуство”.

 

 

.

Коментари