Алида Бонева представи Кремена Костова

ЗВЕЗДИТЕ НА БЪДЕЩЕТО

Алида Бонева представи Кремена Костова

В продължение на час и половина светли емоции, много сълзи, много вълнение, хубави думи, танц и музика съпътстваха участници и зрители в  третото издание на „Звездите на бъдещето“ на 14 май /събота/. За първи път срещата-разговор се състоя на самата сцена на Операта, където в центъра на събитията бе Кремена Костова - красивата и талантлива балерина, солист в много постановки, преподавател по балет, хореограф, вдъхновител на мнозина малки сега, но бъдещи големи балетни артисти. Алида Бонева – примабалерина и дългогодишен художествен ръководител на трупата на балета в Старозагорската опера представи Кремена Костова. Артистичният портрет на талантливата балерина бе оформен и от споделени видеопослания на колеги и приятели от чужбина, от трогателните поздравления на децата от школата по балет „Па де Кре“. Всяко дете-артист от ръководената от балерината балетна школа  бе подбрало за своята любима учителка най-милите думи на благодарност и възторг. Много от децата бяха дошли със своите родители, въпреки че съботният ден бе работен. Кремена Костова изпълни  за своите приятели и почитатели фрагменти от предстоящия премиерен спектакъл на балета „Пепеляшка” заедно със своя дългогодишен партньор Станко Танев.

От името на СНЦ “Настоятелство на Старозагорска опера“ Татяна Станчева връчи на Кремена Костова и Алида Бонева Международен сертификат, който удостоверява, че звезда в съзвездието Лира ще носи вече имената на двете балерини.

Тази седмица, на 20 май /петък/ Кремена Костова ще бъде главната героиня в премиерния спектакъл на Държавна опера-Стара Загора „Пепеляшка“. За нежната балерина Пепеляшка е  „любима детска приказка и сбъдната мечта за главна роля“. Хореографията  на новата постановка  е на Алида Бонева и премиерата е очаквана с голям интерес - от 9 години в Старозагорската опера не е поставян класически балет.

„Да предадеш емоцията на публиката си е магия, която е толкова сладка, че този, който я е усетил, повече не може без нея. Това разбрах, а и мои колеги също споделят за такива чувства. С това се опитвам да вдъхновя децата, които идват в моята школа, включително и балетната група в Раднево.“, казва Кремена Костова.

 Кремена Костова е родена в гр.Стара Загора. Завършва НУМСИ „Христина Морфова“ в първия випуск по класически балет, в класа на прима балерината Алида Бонева. За първи път на професионална сцена Кремена се изявява със соловото изпълнение в оперетата „Хубавата Елена ‘’ с режисьор проф. Хачо Бояджиев и хореограф Алида Бонева през 2003г. Ог 2005 г. досега е артист-балетист в Държавна Опера-Стара Загора. Участва в редица спектакли: „Нестинарка” , „Болеро”, „Лешникотрошачката” , „Аида” , „ Травиата” и много други.  През 2006г.  е в главна роля в балета „Шехерезада” по хореография на Боряна Сечанова. На 29 април 2007г. за Международен  Деня на балета, Кремена  танцува „Адажио” на Албинони, заедно със Станко Танев, което е създадено специално за тях - хореографията е на Алида Бонева. Други значими роли за нея в този период са в : спектакъла „Наситено  червено” на Драматичен театър „Гео Милев” и ролята на Жизел в спектакъла ‘’Защо сега ‘’ по хореография на Анна Пампулова.

Кремена Костова се дипломира в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр.Пловдив в специалност Балетно изкуство (балетна педагогика и режисура) в класа на проф. Петър Луканов.  Участва в много турнета с Операта на Стара Загора и се изявява и на различни  европейски сцени в Испания, Италия, Германия и Австрия. През 2009 г. участва в постановките ‘’Дервиш’’, ‘’От седем върха, до седем области’’, по покана на светоно известната танцова трупа ‘’Shaman Dance Theater‘’-Турция, където  има възможност да работи със световни имена в областта на танцовото изкуство.

През 2010г. е назначена като преподавател по класически балет в НУМСИ „Христина Морфова” гр.Стара Загора. Едновременно с  това през  месец  декември 2011 г. създава и собствена балетна школа „Па Де Кре ‘’, като всяка година броят на децата и техните успехи нарастват. Малките артисти участват в множество благотворителни проекти, концерти, в пет спектакъла на голяма сцена. През 2013г. Кремена Костова апочва да преподава  и в новосъздадения балетен клас в Дом на културата „Нончо Воденичаров” в гр.Раднево.

 

 

Коментари