В памет на Гена Димитрова

В памет на Гена Димитрова - „Гласът на Арена ди Верона” в Старозагорската опера на 4 юни

На 4 юни, от 18.00 часа в залата на Старозагорската опера стартира поредицата от срещи с БЪЛГАРСКОТО ЧУДО НА 20 ВЕК – ОПЕРАТА!

ЮБИЛЕЙНО 125 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА ОПЕРНА ТРАДИЦИЯ

75 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕНА ДИМИТРОВА

              Мултимедийна програма

              "БЪЛГАРСКИЯТ ОПЕРЕН МИТ"

Представяне на книгата

"БЪЛГАРСКИЯТ ОПЕРЕН МИТ – ТРИМАТА БАСИ И ТРИТЕ СОПРАНИ " /Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова/ ,

              автор д-р МАГДАЛЕНА МАНОЛОВА, издателство „Български бестселър“

 /книгата е преведена на английски, италиански, руски език/.

Прожекция на документалния филм

„ГЕНА-ГЛАСЪТ НА АРЕНА ДИ ВЕРОНА“

Автор:  Магдалена Манолова

Оператор: Иван Варимезов

Режисьор:Дочо Боджаков

Продуцентска къща „Едита“

фотоизложба

„БЪЛГАРСКИЯТ ОПЕРЕН МИТ“

/уникални фотоси от личния архив на споменатите певци, представяне на част от фотоархива на сдружение "Музей на БМК"/

Слово за българския оперен мит, за приноса на българските оперни певци в историята на световния оперен театър в миналото и днес, представяне на програмата и запознаване с уникалната фотоизложба, както и с настоящето на оперния театър в България ще изнесе д-р МАГДАЛЕНА МАНОЛОВА, председател на Сдружение „Музей на БМК“, автор на книги и критики, на филми по темата, водеща на предаването „Преди премиерата“ и „Оперни вечери“ по БНТ. Тя ще запознае и с дейността на Сдружение „Музей на БМК“, което има за цел да събира българската музикална памет, пръсната по света, да я популяризира, да представя младите музиканти.

Мултимедийната програма е представяна в Париж, Берлин, Рим, Милано, България.

Документалните филми, „ГЕНА, ГЛАСЪТ НА АРЕНА ДИ ВЕРОНА“ и „ГЕНА, ЖИВОТ В ОБРАЗИ“ са създаден по повод 60-годишния

юбилей на оперната прима Гена Димитрова.   Този диптих се роди във времето, когато Гена се сбогуваше със сцената, когато пожела да  сподели своя живот и звездните си мигове с българската публика. Това бе и времето, когато тя пожела заедно да опознаем богатия й архив, когато също написах книгата „Гена Димитрова“. 

Документалният филм „Гена, гласът на Арена ди Верона“ разтваря завесата за магията на Арена ди Верона и раздялата  на оперната прима със сцената, на която изгрява звездата й в далечната 1980 г. Гена сред своята публика, с колегите, диригентите, почитателите, на спектакъла на „Силата на съдбата“ оживяват в неповторимата атмосфера на Арена ди Верона. Филмът „Гена, гласът на Арена ди Верона“ е не само спомен за Гена, но и магично изживяване във Верона, градът на Ромео и Жилета и вълшбенството на Арена ди Верона.

Идеята ми да заснемем този филм стана възможна в партньорство с филмова къща „ЕДИТА“. Поканих режисьора Дочо Боджаков и оператора Иван Варимезов, с които продължихме и снимките в България за втория филм, „Гена, живот в образи“.

Д-р Магдалена Манолова е музиколог, автор на книги, дългогодишен редактор, автор и продуцент в Българска Национална телевизия, създател на повече от 100 филми и предавания в "Златния фонд" на БНТ за класическа музика, водещ на предавания, които представя в над 30 страни по света. Завършва музикология и киноведство в Чехия, там защитава докторска дисертация по специалност музикология. Специализира във Великобритания. Научните интереси съчетава с популяризиране на класическата музика по телевизията, работи като критик и журналист. Фокусира вниманието си върху темата за приноса на българското вокално-изпълнителско изкуства в историята на световния оперен театър.

Магдалена Манолова е автор на книги, както и на документални филми за Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Никола Гюзелев, Борис Христов и др. Водещ и автор е на рубриката "Преди премиерата", продуцент на юбилейни чествания на Райна Кабаиванска и Гена Димитрова, музикален продуцент на дискове и филми, продуцент и водещ на концерти с млади таланти: "Гласове от бъдещето", "Млади дарования", "Музикални диалози", "Среща на поколенията", водещ на "Преди премиерата" в Националната опера и балет. Манолова е автор на статиите за български композитори и жени композиторки, за музикалните градове в България в престижната английска кралска енциклопедия

"THE NEW GROVE'S DICTIONARY OF MUSIC AND MUSICIANS",  носител е на български и международни награди, номинирана от Международния Биографичен Център - Кембридж, Великобритания, включена е в “Кой, кой е” на 17-тото издание на  INTERNATIONAL BIOGRAPHICAL CENTRE CAMBRIDGE,1999г. За постижения в музикалната критика, за изключителна продуктивност и творчество Манолова  е наградена с "КРИСТАЛНА ЛИРА" на СБМТД,2006, награда на СБК "Златното петолиние 2005", за музиколожко творчество на СБК,2004.

ИЗДАДЕНИ КНИГИ: "Гена Димитрова" - издателство "Български художник", 2001, "Българският оперен мит - тримата баси и трите сопрани" /Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова/ на български, английски, италиански, руски език на издателство "Български бестселър", 2005, "Незабравимият маестро"-   издателство "Изток-Запад", 2007 г.

От 2004 г. Манолова е председател на Сдружение „Музей на българската музикална култура“, с което представя в цяла Европа проекти /изложби и филми/ за българските оперни гласове и техния принос в световния театър.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари