Международна музикална лятна академия „Варна Интернешънъл“-

Международна музикална лятна академия „Варна Интернешънъл“-Стара Загора`2016

11 юни-2 юли

На 11.юни, в Стара Загора,  ще отвори врати Седемнадесетата международна лятна музикална академия, организирана от „Варна Интернешънъл“.

В три последователни седмици „Варна Интернешънъл“ ще предложи на своите участници интензивни курсове по оперно и хорово пеене, хорово и оркестрово дирижиране. Студентите на академията ще имат привилегията да приложат получените знания и умения в спектакли и концерти, съвместно с професионалистите от хора и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора.

От основно значение за успеха на Академията са традиционно силните български връзки и ползотворното сътрудничество между „Варна Интернешънъл“ и  Държавна опера-Стара Загора. Основателят, Изпълнителен директор и Директор международни връзки на „Варна Интернешънъл“- Калин Чонев- е движещата сила в тези отношения.

Българин, роден във Варна и възпитаник на Националната Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София и  Университета в Южна Каролина-САЩ, Калин Чонев съчетава страстта си към музиката и обичта към родината  с професионалния си опит, натрупан в Америка и Европа. Под негово ръководство „Варна Интернешънъл“ добива блестяща международна репутация, отразена от световни медии, като Washington Post, New York Times, Boston Globe, Boston Herald, The Jewish Daily Forward, The Boston Inelligencer, Jerusalem Post, New Tang Dynasty Television, БНТ, БНР и други.

„Варна Интернешънъл“ има честта да работи със световно известни симфонични оркестри: Националната филхармонияна САЩ, Вашингтон; „Бостон Модърн Оркестра Проджект“;  Софийската филхармония, филхармониите на Пловдив, Варна, СтараЗагора, Пазарджик, Видин; симфоничния оркестър “МАВ” и симфоничния оркестър “Дохнани” - двата в Будапеща; симфоничния оркестър „Раанана“ - Израел, Младежкия симфоничен оркестър на Колорадо Спрингс и други.

„Варна Интернешънъл“  реализира концертите си в престижни зали, сред които концертната зала на „Кенеди Център“ във Вашингтон; зала „Ейвъри Фишър“ в „Линкълн Център“ в Ню Йорк; театър „Уанг“ в Бостън; „Когер Център“ в Колумбия, ЮжнаКаролина; „Златната зала“ на „Мюзикферайн“ във Виена; концертната зала на „Моцартеум“ в Залцбург; концертната зала на Музикалната академия „Ференц Лист“ в Будапеща; зала “Дворжак” на „Рудолфинум“ в Прага; зала “Сметана” на Община Прага; концертната зала на Националното радио в Братислава; зала “Жерар Бехар” в Ерусалим; Артцентър на Петах Тиква в Израел, зала „България“ в София; Античният театър в Пловдив; зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна.

Новият директор на Държавна опера-Стара Загора, Огнян Драганов, вдъхва нов живот в най-стария български извънстоличен оперен театър, основан през 1925 г.

Огнян Драганов завършва С М У „Христина Морфова”, СтараЗагора, с тромпет. Изучава оперна режисура в Нов Български Университет – два семестъра в  класа на проф. Ваня Бъчварова. Завършва курс по оперна режисура в OPERA DU RHIN Страсбург, Франция, като асистент режисьор на световно известния оперен режисьор  Албер-Андре Льорю. Дипломира се в Държавна Музикална Академия “Панчо Владигеров” София  - специалност оперна режисура в класа на проф. Павел Герджиков. Работи 14 сезона в Софийска опера и балет като асистент режисьор, режисьор и зам.директор. Пет години е в екипа да академик Пламен Карталов. В продължение на 2 сезона е главен режисьор на Русенската опера, от април 2015 е директор на Старозагорската опера.

Възходящата му кариера на оперен режисьор стартира от 2002 година – поставя с голям успех в България, Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, Холандия, Германия, Бразилия, Италия, Колумбия и Русия. В продължение на пет сезона е главен режисьор на Операта в Сараево. Над 45 заглавия се четат в биографията му, повечето откоито е поставял многократно: Пучиниевите опери „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Бохеми”, „Лучия Ди Ламермур”, „Любовен еликсир”, „Дон Паскуале” на Доницети, Вердиевите „Трубадур”, „Аида”, „Набуко”, „Ернани”, „Травиата”, „Бал с маски”, „Фалстаф”, „Атила”. Талантливият режисьор счита за най-голямо свое постижение срещата с руската класика – оперите „Евгений Онегин” и „Дама Пика”, които поставя в Сараево и Санкт Петербург. В далечна Колумбия режисира оперите „Бал с маски”, „Лучия Ди Ламермур”, „Норма”, „Дон Жуан”. През декември 2015 поставя на сцената на Старозагорската опера операта „Лучия ди Ламермур“ от Доницети – творческият екип на спектакъла е отличен с голямата награда „Стара Загора“ праз май 2016.

Сред реализираните инициативи на Огнян Драганов и ръководството на Държавна опера-Стара Загора, които допринасят за творческия подем на културния институт, са откриването на камерна оперна сцена, възстановяването на лятната  сцена на Античния форум, организирането и провеждането на традиционния и единствен по рода си Фестивал на оперното и балетното изкуство, създаването на Балканската оперна мрежа, приобщаването под шапката на театъра на Детско-юношеската студия за опера и балет.  Преди броени дни се състоя и историческото събитие – за първи път в България „Опера на стадиона“. Спектакълът на операта „Аида“ от Верди бе представен на стадион „Берое“ по повод на вековния юбилей на ПФК „Берое“.  Сътрудничеството с „Варна Интернешънъл“  без съмнение ще спомогне и за перспективното поставяне на института в международния културен и образователен календар.

През това лято лектори в академията ще бъдат признати авторитети. Изпъкват имената на маестро Брус Чембърлейн, маестро Диан Чобанов, режисьорът Дейл Морхаус, световно известното сопрано маестра Дарина Такова, Джефри Джоунс, изтъкнатите вокални акомпанятори  Ариадна Загрян и Лин Компас, които ще работят рамо до рамо с колегите си от Стара Загора.

Произведенията, върху които студентите ще работят, ще бъдат представени на публиката в няколко вълнуващи спектакли и концерти.

Камерен концерт на 17.06.2016 г. в залата на Държавната опера – Стара Загора, с произведения от Респиги, Моцарт, Чайковски, Дворжак, Малер, Шостакович;

Камерен концерт на 20.06.2016 г. в залата на Държавната опера – Стара Загора, с произведения от Вивалди и Шуберт;

Оперни спектакли на 25.06 и 27.06.2016 в залата на Държавната опера – Стара Загора, на операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини;

„Оперна Гала“ на 01.07.2016 в залата на Държавната опера – Стара Загора;

„Оперна Гала“ на 02.07.2016 в залата  на читалище „Искра” в гр. Казанлък

А на 18.06 , от 11:00 часа във фоайето на Операта, ще се състои рецитала на сопраното Джоан Стефънсън, в акомпанимент на Лин Компас. Ще бъдат изпълнени спиричуъли, популярна и класическа музика от Натаниел Дет,  Уилям Стил, Харолд  Арлън, Кол Портър, Джордж Гершуин.

За Чонев осъществяването на художествено богати, широко мащабни хорови и оркестрови музикални фестивали и академии в Европа, Средиземноморието и САЩ е творчество изпълнено с любов. Както самият той казва: „Сърцето на това начинание тупти в търсене и честване на художествената естетика, музикален перфекционизъм и свързването на хората чрез универсалния език на музиката. Трогвам се всеки път, когато видя мъже и жени от различни националности и култури да се обединяват на едно място с една единствена цел: да общуват чрез музиката.”

За повече информация относно Седемнадесетата лятна музикална академия на „Варна Интернешънъл“, представленията на “Мадам Бътерфлай“,  оперните гала концерти и концертите с кантатно-ораториална музика през 2016 г, както и информация за други Музикални академии, Фестивални турнета и фестивала „Песни на живота“ на „Варна Интернешънъл“, посетете Интернет страницата ни http://varnainternational.com или ни изпратете електронно писмо на office@varnainternational.

 

Коментари