Почина проф.Александър Йосифов

Почина почетният гражданин на Стара Загора проф. Александър Йосифов
На 76-годишна възраст почина композиторът Александър Йосифов. Той е избран за Почетен гражданин на Стара Загора с решение на Общинския съвет в града от 29.09.2000 г.
Той е дългогодишен професор в Националната Музикална Академия „Панчо Владигеров” и в Нов Български Университет, с големи заслуги в областта на музикално-образователната дейност. Президент и съосновател на Виенския клуб към посолството на Република Австрия в София, в чието си качество е активен поддръжник на идеята за приобщаване на българската творческа среда към най-доброто от австрийската културна традиция.
Проф. Йосифов е автор на повече от хиляда музикални произведения, както и носител на десетки награди от конкурси за композиция по света и у нас, включително и двукратен носител на наградата "Златен Орфей“. Особено популярни сред публиката са и детските опери на композитора, които са над 10 и се представят във всички оперни театри на България. Дългогодишен председател на Инициативния комитет за организирането на Фестивал на оперно и балетно изкуство в Стара Загора. През миналата година с неговата опера за деца "Пинокио" Държавна опера-Стара Загора отбеляза 75 години от рождението му.
Поклонението ще се състои във вторник от 14 часа в църквата "Свети Седмочисленици“ в София.

Коментари