Блестящ старт на ФОБИ

С почит към Александър Йосифов 
започна Фестивалът на 
оперното и балетното изкуство 

Стара Загора, 29 ноември /Пенка Момчилова, БТА/ 
С минута мълчание в памет на композитора Александър Йосифов започна 47-ият Фестивал на оперното и балетното изкуство в Старозагорската опера. 
Маестрото дълги години беше основен двигател на фестивала, припомни директорът на операта Огнян Драганов снощи на откриването на музикалния форум, зад който стои община Стара Загора. 
Домакините дадоха началото с "двойна" италианска премиера - операта "Селска чест" от Пиетро Маскани и комичния балет "Делвата" по Пирандело с музика на Алфредо Казела, който се поставя за първи път в България. Двете заглавия са дело на изцяло италиански екипи и са осъществени с подкрепата на италианското посолство. 
Овациите обраха гостуващите именити солисти Олга Романко - Сантуца, и Камен Чанев - Туриду. Много аплодисменти имаше и за Евдокия Здравкова-Хорозова - Мама Лучия, Валери Турманов - Алфио, Деси Стефанова - Лола, в "Селска чест" под режисурата на Игнацио Окипинти с художник Салваторе Русо.
С ярки цветове и много слънце, комични ситуации и разнообразни изразни средства очарова публиката балетът "Делвата" в хореографското решение на Флавио Бенати. 
Диригент на двата спектакъла е Карло Донадио.
В програмата през предстоящите 11 празнични вечери - до 10 декември, на три сцени - Операта, Библиотеката "Захарий Княжески", Кукления театър, са заглавия от всички жанрове - още три опери - "Хофманови разкази" от Офенбах на Пловдивската опера, копродукция с Македонската опера и балет , "Вълшебната флейта" от Моцарт - премиера на Старозагорската опера, "Борис Годунов" от Мусорогски на Варненската опера, концерт-спектакъл - "Матрьошка" на фондация "Дарина Такова", мюзикъл - "Любов и смърт в Мулен Руж" на Националния музикален театър, Балетна галавечер на Русенската опера.
С филмова прожекция ще бъде отбелязана 75-годишнината на АннаТомова-Синтова, а с концерти - 80 години от рождението на Красимир Кюркчийски, с участието на Хора при ансамбъла "Филип Кутев", Веселина Кацарова и солисти на Старозагорската опера, 80-годишнината на Женския хор "Христина Морфова", 95-годишнината на Националната музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров".
Заключителният концерт е първата продукция на Балканската оперна мрежа, създадена на фестивала миналата година.

 

Коментари