Пловдивската опера гостува с „Хофманови разкази“

47 ФЕСТИВАЛ НА ОПЕРНОТО И БАЛЕТНО ИЗКУСТВО

Пловдивската опера гостува с „Хофманови разкази“

На 30 ноември от 19.00 часа на сцената на Операта в Стара Загора Държавна опера-Пловдив ще представи спектакъла на операта „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах – копродукция с Македонската опера и балет.

В операта „Хофманови разкази“ Офенбах включва самия писател Хофман като главен герой в драмата. В една пиянска нощ извън града, Хофман разказва как е преследвал (и изгубил) три пъти невъзможната любов: Олимпия - механична кукла, която само в очите на Хофман е жив човек; Жулиета – куртизанка, която открадва „душата“ на Хофман; и Антония – певица, която е готова да загуби живота си, но да продължи да пее. Австрийската режисьорка Урсула Хорнер прави оригинален прочит на класическия сюжет със съвременни средства като приказно фентъзи. Красивите декори и костюми пристигат от Македонската опера и балет, Скопие - художник на декора е Мария Ветероска, художник на костюмите - Мария Пупуческа.

В постановката участват солистите на Държавна опера-Пловдив : Ивайло Михайлов, Станислава Иванова, Евгения Ралчева, Светлана Иванова, Цветелина Коцева, Александър Крунев, Елена Чавдарова, Борис Кучков, Марк Фаулър, Райко Пантелеев, Боян Савов, Владимир Ников, Евгений Арабаджиев и др. На диригентския пулт ще застане Диан Чобанов. Диригент на хора Константин Добройков.

Ивайло Михайлов в ролята на Хофман

В ролята на Хофман ще се представи роденият в Стара Загора тенор Ивайло Михайлов. Преди броени дни, на 22 ноември тази година, талантливият певец направи своя успешен дебют в трудната и многопластова роля – може би най-сложната в теноровия репертоар. Въпреки многобройните си гастроли в чужбина, Ивайло Михайлов успя да подготви партията на Хофман. Певецът признава, че всъщност истинският дебют предстои на 30 ноември на сцената на Старозагорската опера. Романтичният герой на Хофман му е много близък и това му помага при изграждането на образа на поета в различните житейски ситуациии. Смята, че ролята на Хофман е дошла в подходящ момент  - след дебюта му в ролята на Рикардо от операта „Бал с маски“ в Сполето. „Получих покана да пея в Сполето, Италия,  в операта на Джузепе Верди „Бал с маски“. Премиерата се състоя в края на месец септември. Сполето ми стана много  близък и вторият най-любим град след Пловдив и аз с удоволствие се завръщам отново и отново на тази прекрасна сцена. Оперният спектакъл се реализира от един млад и много качествен състав. Чувствам се изключително добре във Вердиевия репертоар. Това е единадесетата ми главна роля в опера на Джузепе Верди. Миналата година дебютирах на сцената в Сполето в ролята на Рудолфо в операта „Бохеми” от Пучини. Наскоро се завърнах от Япония, където в едни от най-големите зали представихме спектакъла „Бохеми“. За мен беше огромно удоволствие да пея с една от любимките на Клаудио Абадо – Кармела Ремиджо, която прави световна кариера. Тя е изключителен глас и много приятен партньор. За пореден път се убеждавам, че колкото е по-голям един артист, толкова е по-земен по характер. Това е изключително важно при представянето на всяка една роля, защото колкото отношенията с хората са по-естествени, толкова по-искрен си и на самата сцена, а публиката усеща тези неща. Надявам се с всичко научено до момента в България да започна да се представям във все по-големи театри в чужбина. Пиковият момент до сега в кариерата ми беше през миналата година в Каляри, където пях в операта „Черевички“ на Чайковски, под диригентството на маестро Донато Ренцети, асистент на Рикардо Мути. Този оперен спектакъл беше заснет и се излъчи по италианската телевизия RAI. Правя всичко по силите си да продължавам да поддържам това ниво.” – споделя Ивайло Михайлов.

Хофманови разкази - видео

Коментари