Русенският балет - с Балетна гала и Годишните времена

Балетът на Русенската опера с Балетна гала и Годишните времена на Вивалди на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора

На 1 декември от  19.00 часа Балетът на Русенската опера ще зарадва почитателите на танца с избрани класически миниатюри и фрагменти от емблематични заглавия – Pas des quatres и „Маркитанка” от Чезаре Пуни, Па де троа от „Пахита” на Лудвиг Минкус, Па де дьо от „Корсар” на Адолф Адам, а във втората част на балетната вечер ще представи своята най-нова балетна продукция „Годишните времена“ от Вивалди. Хореографията е на изтъкнатия румънския танцьор и хореограф Павел Ротару, който създава един неокласически фееричен спектакъл върху красивата музика на Антонио Вивалди „Зима“, „Пролет“, „Лято“, „Есен“. Костюмите са на Първолета Иванова – Летиция.

В балетната вечер участват солисти и кордебалет на Държавна опера-Русе: Весела Василева, Ирена Барбукова, Станислава Караджова-Пенчева, Моника Илиева, Павел Кирчев, Жаклин Драганова, Зорница Петрова, Стоян Фъртунов, Беатрис Ралева,  Антон Иванов, Детелина Кремакова, Никол Джиброва, Мария Петрова, Анджелика Добрева и др.

ПАВЕЛ РОТАРУ е възпитаник на Хореографското училище „Агрипина Ваганова“ в Санкт Петербург. Дългогодишен премиер солист е на балета на Националната опера в Букурещ. Гостува в Европа и Русия като солист в съставите на различни трупи. По покана на Алисия Алонсо участва в националния балетен фестивал в Куба. В продължение на 20 години е преподавател в Атланта – САЩ /1985-2005/. Неговата работа като хореограф получава признание на Фестивала във Финландия през 1979, когато е отличен за съвременен танц.

Коментари