ЦИГУЛКОВА МАГИЯ

47. ФЕСТИВАЛ НА ОПЕРНОТО И БАЛЕТНО ИЗКУСТВО
Цигулкова Магия

Изложение на лютиерско изкуство

От 7 до 9 декември, в рамките на 47-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора,  Старозагорската опера ще бъде домакин на поредното национално изложение „Цигулкова Магия 2016“. Организатор на събитието е Съюзът на лютиерите в България. Във фоайетата на театъра ще бъдат изложени изработените от майсторите лютиери струнни музикални инструменти. На място могат да бъдат направени консултации и да бъдат демонстрирани, тествани и закупени музикални инструменти.

Официалното откриване на изложението е на 7 декември от 18.00 часа във фоайето на Старозагорската опера. Струнен квартет ARS NOVA ще изпълни популярни пиеси от Й.С.Бах, Вивалди, Бокерини, Албенис, Пиацола и др. 

Основан през 1999 година, Съюзът на лютиерите в Бъгария днес е горд наследник на вековни традиции в лютиерския занаят пренасян вече десетилетия от талантливи български майстори усъвършенствали знания и умения в световно признати италиански и немски средища на това фино изкуство. От времето на първото лютиерско ателие основано в град Казанлък през 1918г. градът има честта да бъде център на лютерията на Балканския полуостров и един от малкото центрове в Европа въобще. Изкуството на лютерията е съхранено и отзвучава в ръцете на съвременните казанлъшки майстори-лютиери, достойни носители на множество призове в международни кконкурси.

Коментари