Мечтата ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО

23 май, вторник, 19 часа, зала Опера

ПРЕМИЕРА

„ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО“ балет от П.И.Чайковски

Режисура и хореография Силвия Томова

по Мариус Петипа и Лев Иванов

Сценография и костюми Денис Иванов

Консултант и изпълнител костюми Първолета Чавдарова-Летиция

Репетитори Веса Тонова, Алида Бонева, Пенка Димитрова, Станко Танев

Балет на Държавна опера-Стара Загора

Солисти: Анелия Димитрова, Веса Тонова, Весела Василева, Даниел Тичков, Емил Йорданов, Павел Кирчев, Стоян Фъртунов, Ивайло Янев, Станко Танев, Златомир Колев и др.

Денис Иванов и мечтата "Лебедово езеро":

… „Лебедово езеро” е перлата на балета и е цел на всеки уважаващ себе си театър и балетна трупа…

За Старозагорската Опера, появата на това заглавие в културния афиш на театъра, след трийсетгодишно отсъствие е истинско събитие и предизвикателство… както за постановъчния екип, за артистичния състав, така и за старозагорската публика - доказан меломан в класическия балет, отдавна зажадняла за подобна културна сензация…

За мен, като творец, личната покана на примадоната на Националния балет - Силвия Томова, за цялостната визуализация на спектакъла – сценография, костюми, лайт-дизайн и пр. е мечта, която дори не съм и имал…

За мен – зрителя Денис Иванов, безсмъртната творба на един от любимите ми композитори П.И.Чайковски е спектакъл, до болка познат, обичан и изследван с години и е много личен, защото го свързвам с моята страст и възхита по великата Майя Плисецкая и прекрасната филмирана адаптация на Большой театр от 1957 г.

За мен – художника и твореца Денис Иванов, обаче , „Лебедово езеро” е нещо по-различно…

Още със самото начало на работата ми над представлението си дадох сметка, че не желая да повторя онова, което „правят всички” вече близо двеста години… За мен създаването на една „уж подобрена” реплика на спектаклите по света е безинтересно и скучно…

За мен беше интересно да уловя себе си в тази приказка и да изследвам въздействието, което получавам от това произведение, за да успея да „облека” спектакъла с внушенията и усещанията на моя вътрешен свят и така да превърна познатия до болка спектакъл в едно ново, модерно представление, решено с всички актуални средства на съвременната сценография и сценична техника и възможности. .."

История на постановките:

Премиерата на балета „Лебедово езеро“ от Пьотр Илич Чайковски се е състояла на 4 март 1877 г. на сцената на Болшой театър в Москва. Оригиналната хореография е на Юлиус Резингер, но постановката претърпява неуспех. На 15 януари 1895 г. в Мариинския театър в Петербург е представен отново целият спектакъл. Хореографията този път е на Мариус Петипа и на Лев Иванов. Тази версия се утвърждава като класическата за произведението. Тя е в основата на повечето последващи постановки на „Лебедово езеро“ и до днес. Ролите на Одета и Одилия обикновено се изпълняват от една и съща балерина и това се смята за една от най-тежките балетни роли.

Съдържание:

Сюжетът е по мотиви от старинна немска легенда за прекрасна девойка, превърната в бял лебед. В четирите действия на балета се редуват реални и фантастични картини.

Празнувайки своето пълнолетие в парка на двореца, принц Зигфрид се весели с приятели. Прелитащо над парка ято лебеди го привлича след себе си. Той отива в гората и там, на брега на езерото, сред лебедите принцът вижда танцуващата на лунна светлина Одета. Одета е омагьосана от злия магьосник Ротбарт и е с човешки облик през нощта, но се превръща в лебед през деня. Денем тя е царицата-лебед и има корона на главата. Покорен от нейната красота и потресен от разказа ѝ, Зигфрид се кълне на Одета във вечна любов.

На бала в замъка, по волята на Кралицата – майката на Зигфрид – той трябва да си избере жена. Но принцът е равнодушен към всички присъстващи, докато не се появява Одилия – дъщерята на Ротбарт, която магьосникът е преобразил да изглежда точно като Одета. Зигфрид я мисли за Одета и изборът му пада върху нея. Разбирайки скоро каква грешка е направил, Зигфрид отива при езерото и моли Одета за прошка, но не я получава. Издърпвайки короната от главата на Одета, Зигфрид предизвиква Ротбарт.

Има няколко версии на финала. В приказката, бурните вълни на разбушувалото се езеро поглъщат Одета и Зигфрид. В друг вариант на сюжета Ротбарт предизвиква вълните. В руската версия, Зигфрид влиза в бой с Ротбарт и го побеждава. Проклятието е премахнато, лебедите се превръщат в прекрасни девойки, а Зигфрид и Одета са щастливи. Според друга версия, Одета изчезва в езерото и Зигфрид я последва. Те се събират в смъртта, а злият Ротбарт е унищожен. Девойките-лебеди са вече с човешки облик.

 

Коментари