Световна премиера на гръцка опера в Стара Загора

ПЛАМЪЦИ В ПЛАТНАТА НА НОЩТА - световна премиера
Регионален исторически музей, Антична улица
15 юни, 20.00 часа
16 юни, 21.30 часа

Камерна опера по музика и либрето на гръцкия композитор Гиоргос Минас, разказваща за самозапалването на студента Костас Георгакис в знак на протест срещу хунтата на Черните полковници през далечната 1970 година, ще направи своята световна премиера в Стара Загора на 15 юни .
Авторът е създал своята опера „Пламъци в платната на нощта“ само за 7 дни по молба на режисьор-постановчика Пламен Бейков, който е избрал за сцена на действието античната улица в старозагорския регионален исторически музей.
В едноактния спектакъл ролите са поверени на младото сопрано Елена Петрова и на възпитаника на атинската консерватория, тенорът Георгиос Филаделфес. В либретото са вплетени стихове на Андреас Калвос /1792-1869/ и Константинос Г. Кариотакис /1896-1928/.
Самозапалването на Георгакис на площад „Маттеоти“ в Генуа става призори на 19 септември 1970 година. Свидетели чули предсмъртните викове на 22-годишния студент: „Да живее Гърция! Долу полковниците фашисти! Аз го направих за моята Гърция!“.
Съвременници на героя разказват, че той е бил изключително повлиян от аналогичната постъпка на студента Ян Палах две години по-рано в Прага в знак на протест срещу окупацията на тогавашна Чехословакия от войските на страните – членки на Варшавския договор.
„Все още не знаем дали след Стара Загора ще последва представление на остров Корфу, но със сигурност до месец или два „Пламъци в платната на нощта“ ще бъде представена във Виена, в дом „Витгенщайн““, коментира директорът на старозагорската опера Огнян Драганов.
„За пръв път от близо 100 години опера и музика на композитор от остров Корфу се изпълнява извън Гърция. Щастлив съм, че български режисьор в лицето на Пламен Бейков реши да възкреси историята на Костас Георгакис в едно трудно за Европа време.“, сподели композиторът Гиоргос Минас преди генералната репетиция в Града на липите. Композиторът пристигна в Стара Загора специално за премиерното представяне на своята творба.
На премиерата на операта тази вечер - 15 юни, се очакват много гости от Гърция, както и представители на дипломатическата мисия на Гърция у нас и на гръцката общност в София и Стара Загора.
 

Коментари