В Международния ден на детето – 1 юни

                                                                      В Международния ден на детето – 1 юни

В Международния ден на детето – 1 юни – Държавна опера-Стара Загора ще има две представления пред най-младата си публика. Рано сутринта малките балеринки от „Маргаритки“ заедно с колегите си от Балета на Операта ще гостуват в ЦДГ №11 „Загоре“ в Стара Загора, където ще представят откъси от концерта-спектакъл „Сън“ - едни от най-атрактивните си танци – Мухи, Африка, Росинка, Роботи и 4 танца от балета „Лешникотрошачката“. „Сън“ ще може да видите на сцената на Държавна опера-Стара Загора на 18 юни от 18,30 ч. в специално благотворително издание за деца в неравностойно положение. Режисурата на спектакъла е на Радост Младенова-Арабаджиева. Тя е балетен педагог и хореограф. Репетитор на трупата на професионалния балет на Операта е Алида Бонева. Премиерата на концерта-спектакъл бе на 11 ноември 2014 г. 
….Едно малко момиченце спи и сънува в своята стая, заобиколено от куклите си. Сънищата и оживяват в красиви танци и песни, „разказани“ от малките, големи и още по-големи артисти на сцената. Момиченцето влиза в приказния свят на балета „Лешникотрошачката“, от който, в изпълнение на професионалната трупа на Операта, ще видите ирландски, испански, китайски, руски и ориенталски танц. Една приказна Фея събужда куклите на спящото момиченце и те танцуват също на сцената. 
В Деня на детето 1 юни – в 10 часа в зелената площ на Античната улица започва Детско утро „Музикални вълшебства в Операта“ с участието на Трио „Реверанс“ – за всички деца от ЦДГ №10 „Светлина“ или както вече я наричаме „ оперната детска градина“. Водещ на утрото специално в това издание в специалния ден ще бъде Младен Станев – хормайстор на Държавна опера-Стара Загора. 
Детските утра в Операта започнаха в съботната сутрин на 14 март в мизансценна зала и вече доста издания от тях се организираха както във фоайето на Операта, така и в гостувания в детски градини – ЦДГ№31 „Слънце“, ЦДГ №17 „Знаме на мира“ и др. На 9 май в детското утро в Операта Мирена Митрева – солист-оркестрант в Операта, представи пред малчуганите различните видове ударни музикални инструменти.
През деня се провежда като открит урок по опера и балет  „Музикални вълшебства в Операта" и вече бе изнесен за децата от Частно училище „Ян Бибиян“, за втори класове на Шесто основно училище и др. „Музикални вълшебства в Операта“ може да гостува на всяко училище и детска градина, както и да бъде изнесен за малки гости - във фоайето на Операта. Той е подходящ за всички любопитни малчугани в предучилищна и начална училищна възраст, които имат желание да научат повече за великата магия на изкуствата Опера и Балет.


Държавна опера-Стара Загора

Коментари