Операта участва в ММФ „Моцартови празници“ в Правец

За втора поредна година Държавна опера-Стара Загора гостува на ММФ „Моцартови празници“ в Правец.

Днес, 14 юли, от 17.00 часа зрителите ще могат да се докоснат до красотата на музиката и поезията на романтиците Франц Шуберт и Хайнрих Хайне. Отново музиката, театъра и танца ще си поделят пространството в зала Правец на хотела-домакин Риу Правец ризорт, с което ще бъде отбелязана 220-та годишнина от рождението на гениалните творци. Участват сопраното Гиргина Гиргинова и баритона Иво Йорданов, трио „Арденца“, Боряна Ламбрева /пиано/. Зрителите ще видят и специално подготвени за концерта изпълнения на солистите на балета на Държавна опера-Стара Загора Анелия Димитрова, Ромина Славова, Ивайло Янев, Стоян Фъртунов по хореография Силвия Томова – ръководител на балетната трупа.

На 15 юли от 11 часа Балетът на Държавна опера-Стара Загора ще представи  на сцената на читалище "Заря 1895" балета за деца и възрастни „Пепеляшка“ по музика на Сергей Прокофиев,  а след обяд – от 17.00 часа в зала Правец ще  започне специален концерт „Познатият и непознат Доницети“. 220 години от рождението на гениалния композитор ще се отбележи с този концерт с участието на талантливите оперни изпълнители Мила Михова, Нона Кръстникова, Добрина Икономова, Емил Павлов. Внукът на известния тенор Асен Попов от Старозагорската опера -  Ивайло Йовчев е също един от талантливите деца на изкуството. Към солистите,  обединени от родствената си обвързаност с утвърдени музиканти и световно признати оперни певци  ще се присъединят и балетните артисти Александър Александров и внучката на Вера Кирова – Вера Асприди. Виртуозният пианист Георги Черкин ще направи своя дебют в акомпанимент на оперни изпълнители.

В последната вечер на „Моцартови празници“ на 16 юли - за първи път залата на Спортния комплекс "Правец" ще се превърне в гигантска сцена, на която ще се разиграе вълнуващата и изпълнена със страсти драматична история на операта „Кармен“ от Бизе. Влошените климатични условия наложиха промяната и вместо на открито - на площада пред община Правец, спектакълът ще бъде представен в спортната зала. Този път за ролята на огнената циганка е привлечена сръбската оперна дива Саня Анастасия, която в продължение на няколко сезона не слиза от афиша на летния фестивал на Арена ди Верона. В ролята  на Дон Хозе ще й партнира италианският тенор Дарио Ди Виетри, а в ролята на Ескамилио ще гостува словенският баритон Юре Почкай. На диригентския пулт ще застане Давид Крешенци от Италия. Участват оркестър, хор и солисти на Държавна опера-Стара Загора, а режисьор е Огнян Драганов. Този спектакъл видяхме на 6 юли на Стадион „Берое“.

Коментари