Концерт на студията на Стефка Минева

Именитата оперна прима Стефка Минева от година и половина е вокален консултант на артист-хористи от Държавна опера-Стара Загора. На на 27 септември от 17 часа във фоайето на Операта ще се състои концерт с участието на певци от вокалната студия на родената в Стара Загора световно призната певица. Лиляна Ходжева, Теодор Петков, Нели Нечева, Християна Христова, Кремена Добрева, Ивона Иванова и Камелия Стойчева ще изпълнят арии и дуети от оперите „Дон Жуан“ и „Сватбата на Фигаро“ от В.А.Моцарт, „Дама Пика“ от П.И.Чайковски, „Отело“ и „Трубадур“ от Джузепе Верди,„Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс, „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах,“Кармен“ от Жорж Бизе, „Момчил“ от Любомир Пипков. Клавирен съпровод - Ерна Пушева, Полина Влахова и Светлана Денева.

Оперната певица Стефка Минева /мецосопран/, е родена на 17.05.1949 г. в град Стара Загора в семейството на оперните певци Миньо Минев и Йовка Бунарджиева.От ранна детска възраст тя посещава уроци по пеене и балет.Завършва Вокалния факултет на Държавната консерватория в класа на проф.Сима Иванова и проф.Илия Йосифов.

Дебютните си роли Стефка Минева прави през 1972 г. в операта в Стара Загора.През 1976 г. получава Втора награда на Международния конкурс за млади оперни певци в София, а през 1977 г.- Награда на публиката от Международния оперен и балетен конкурс в Остенде, Белгия.Същата година Стефка Минева се присъединява към солистите на Софийската опера. През 1981 г. изпълнителката триумфира на певческия конкурс в Рио де Жанейро.

Репертоарът на Стефка Минева включва всички големи мецосопранови партии от оперите на Верди,Белини,Доницети,Бизе,Росини,Пучини, Вагнер,Чайковски,Римски-Корсаков,както и ролите в български творби, сред които Мария в "Ивайло" от Марин Големинов,Сара в "Мария Десислава" от Парашкев Хаджиев, Зоя в "Цар Калоян" от Панчо Владигеров,Инес в "Почивка в Арко Ирис" от Александър Йосифов,"Хан Крум" от Александър Йосифов,Циганката в "Янините девет братя" от Любомир Пипков. Стефка Минева гастролира на световна сцена,има редица участия в Метрополитън опера - Ню Йорк, Миланската "Ла Скала", Арена ди Верона и много други.

КОНЦЕРТЪТ Е С ВХОД СВОБОДЕН!!!

Коментари