Концерт-спектакъл „Сарсуела“

На 14 октомври от 19.00ч. в залата на Държавна опера-Стара Загора заповядайте на концерта-спектакъл „Сарсуела“. Диригент е Свилен Симеонов, хореографията е на Ромина Славова, участват  оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора.

Това е концерт- спектакъл,който възпламенява чувства и емоции.Не-толкова позната, но изключително  завладяващата музика на испанската оперета, ще звучи в последната нощ на Августиада – Фестивала на виното и културното наследство в Стара Загора.Преливащо опиянение  от аромати и темперамент. Специален гост на този концерт е диригентът  Свилен Симеонов, който е автор на програмата за концерта.

Като жанр сарсуелата е много близо до оперетатат с изобилието от балет и характерни испански танци – хота, болеро, абанера и сегидийя. Романтичният период на сарсуелата е от до 1950 г., когато са написани повечето красиво звучащи мелодии. Има 2 вида сарсуели: хенеро чико-едноактни, в които преобладава диалогът и хенеро гранде – с много арии, ансамбли, хорове, интермедии и танци. Известни испански оперни певци имат записи на откъси и даже цели сарсуели: Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Хуан Понс, Карлос Алварес, Монсерат Кабайе, Тереса Берганса, Мария Байо, Пилар Лоренгар.

Диригентът Свилен Симеонов (р. 1962, Шумен) е възпитаник на Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа по кларинет на проф. Сава Димитров. Учи дирижиране в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и специализира дирижиране във Виена при проф. Салватор Конде. Диригентската му кариера преминава през Оперно-филхармонично дружество Бургас като музикален мениджър и диригент. От 2003 е постоянен диригент на Симфониета София. От октомври същата година е втори диригент на Виенската оперетна сцена (Operettenbühne Heinz Helberg). Гастролира в редица страни на Европа, Азия и Америка. Едновременно с диригентската си работа Св. Симеонов преподава и води курове и майсторски класове в София, Сеул - Република Корея, Ханой - Виетнам, Солун и Птолемейда - Гърция, Янгстаун - САЩ. Концертите и спектаклите, поставени и дирижирани от него получават висока професионална оценка от публиката и специализираната критика.

 

 

Коментари