Операта открива своя нов сезон с "Дон Карлос"

Държавна опера-Стара Загора ще открие своя оперен сезон с премиерата на операта „Дон Карлос“ от Джузепе Верди. Новият спектакъл е изграден върху последната преработка на Джузепе Верди, направена в края на творческия му /път преди да напише операта "Фалстаф"/. Великият италиански композитор  работи през целия си живот върху това заглавие. Четири пъти редактира операта, като накрая връща сцената в гората на Фонтенбло, за да може да се изясни основния конфликт в операта.

Именно на тази рядко поставяна и в света пълнокръвна версия на вердиевия шедьовър ще се насладят зрителите на 19 и на 26 октомври, от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера. „Този вариант на операта се играе за втори път в България и за първи път – с арията на Дон Карлос в пролога  „Гората край Фонтенбло“ – уточни Иван Момиров, който ще бъде Дон Карлос на 19 октомври. „За мен е чест, че участвам в тази постановка и изпълнявам една и съща роля с такъв певец като Калуди Калудов, който е еталон за ролята на Дон Карлос. Това е опера, която изисква шест ярки изпълнители на главните роли. Впечатлен съм от режисурата на Славчо Николов. Изключително много „правим театър“, изваждаме душата на героите си, чувствата им, логиката им на поведение.“ – допълни Иван Момиров.

Калуди Калудов е пял „Дон Карлос“ в над 18 различни постановки в България и по най-престижните световни сцени – в 5 от тях в пълната петактна версия. Вече си е партнирал многократно с Цветелина Василева, двамата имат своите вълнуващи спомени, към които се връщат с умиление. За първи път, обаче, ще пеят с Веселина Кацарова, която ще бъде Еболи на 26 октомври. „Дон Карлос“ и ролята на Елизабет са специални и за Цветелина Василева, която сподели, че е имала шанса да пее и с най-големите български баси: с Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Юлиан Константинов. Ролята на Елизабет е една от нейните много любими роли, които винаги изпълнява с удоволствие.

„Да поставя „Дон Карлос“ е моя сбъдната мечта.  Подготвям се върху операта от 6 години. Искам да представя героите и като обикновени човешки същества със своите емоции и вълнения. Затова и декорът е максимално опростен, за да изпъкне още повече актьорската игра“ – каза режисьорът Славчо Николов.

„Държавна опера-Стара Загора поставя това заглавие в годината, когато отбелязваме 150 години от първото представление на „Дон Карлос“ на 11 март 1867 г. в Гран опера-Париж. За мен като диригент е важно оркестър и артисти на сцената да имат химия помежду си, всички да дишаме като един“ – категоричен е Ивайло Кринчев, главен диригент на Операта и диригент на двата спектакъла.

„Големите роли се надграждат цял живот. Така е с ролята на Крал Филип, така е изобщо в нашата професия. Стремя се във всеки следващ спектакъл да добавям нещо към образа. „Дон Карлос“ е операта на самотата. Всички герои са изключително самотни и остават толкова самотни, колкото са в началото“ – сподели Юлиан Константинов, когото зрителите ще видят в ролята на Крал Филип на 19 октомври.

30 години на сцената ще отпразнува на 19 октомври Александър Крунев – в ролята на маркиз Поза. Баритонът не пропусна да отбележи своята връзка по майчина линия със Стара Загора и шансът да се събере отново със своите колеги, с които има незабравими спектакли.

В новата постановка на операта „Дон Карлос“ ще направят своите дебюти Мирослава Йорданова – в ролята на принцеса Еболи /19 октомври/, Пламен Кумпиков – в ролята на Филип Втори /26 октомври/ и родената в Стара Загора млада оперна певица Велина Божилова – в ролята на Елизабет Валоа /19 октомври/. В ролята на маркиз Поза на 26 октомври гостува френският баритон Сирил Ровери, а в ролята на Великия Инквизитор в двата спектакъла – Димитър Станчев. Участват още солистите Александър Марулев, Яница Нешева, Деси Стефанова, Ивайло Йовчев, Милко Михайлов, Евгений Арабаджиев и др., хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

Сценичната визия на „Дон Карлос“ е на  Тодор Демеров, който се е придържал изцяло към режисьорските изисквания. Залага се на пестелива изчистена сценография с ефектно осветление. Костюмите на Цветанка Петкова-Стойнова са класически и адекватни на епохата, в която се развива действието. Диригент на хора Младен Станев.

Билети могат да бъдат закупени от Касите на Държавна опера-Стара Загора 

ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/

ОНЛАЙН и в разпространителската мрежа на www.eventim.bg

Видео

Веселина Кацарова /Принцеса Еболи/ – Дон Карлос - Ария на булото

Юлиян Константинов и Александър Крунев – Дон Карлос – Дует на Крал Филип Втори и Родриго

Калуди Калудов – Дон Карлос – Ария на Дон Карлос

Коментари