Тържествен концерт на лауреатите и жури на Международния кон

На 10 ноември от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора ще се състои Гала концерт на лауреатите и жури на Международния конкурс за млади тромпетисти заедно с оркестъра на Операта под диригентството на Владимир Бошнаков.

Рекорден брой участници събира в Деветото си издание Международният конкурс за млади тромпетисти в Стара Загора. В състезанието участват 54 музиканти от 13 страни, от които 42-ма са от чужбина и 12 от България - съобщи артистичният директор на конкурса Пенчо Пенчев. Форумът се провежда от 6 до 10 ноември в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Организатор е НУМСИ „Христина Морфова“, с подкрепата на Община Стара Загора.

участниците в тазгодишното жури са чужденци, светила в професията, изявени солисти и педагози, което вдига високо нивото на конкурса.Председател на журито е американският професор Роналд Ром, легендарен тромпетист, а членове са: проф. Андрей Иков от Русия, проф. Васо Ристов от Македония, проф. Игор Чекохо от Полша и Серджо Карстеа от Румъния.

Участниците, които са на възраст между 10 и 26 години, са разпределени в четири възрастови групи. Всички те ще изпълняват една задължителна и една свободна пиеса.

 „Винаги трябва да бъдем ентусиазирани за участие, защото от такива участия можем да растем, трябва да се научим да се състезаваме със себе си. Колкото повече се състезаваме, толкова повече надграждаме“, сподели председателят на журито проф. Ром. „Всеки побеждава, дори и да не донесе вкъщи първа награда“, допълни легендарният тромпетист.

Конкурсът за млади тромпетисти стартира през 1995 г. като национален, единствен в България за тази специалност. От третото издание е отворен за международно участие, а следващия  IV е международен. Идеята за създаването му е на преподавателя по тромпет Пенчо Пенчев, който е и артистичен директор на конкурса. Конкурсът се развива много бързо и получава широка международна известност, доказателство за което е рекордния брой участници тази година.

Коментари