Старозагорската опера с "Парижки живот" - в София

Старозагорската опера гостува в София с „Парижки живот“ на 1 декември

На 1 декември от 19.00 часа на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ Старозагорската опера ще представи за първи път пред софийската публика своята продукция на жизнерадостната оперета на  Офенбах „Парижки живот“. Режисьор на постановката е Румен Нейков, диригент Димитър Косев, хореография Алида Бонева, художник на декора Иван Токаджиев, автор на костюмите е Антония Попова. На 1 декември зрителите ще се срещнат с изкуството на изпълнителите на главните роли Христо Сарафов, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Мария Иванова, Елена Петрова, Нели Нечева, Нина Димитрова и др., хора, оркестъра и балета на Държавна опера-Стара Загора.

Премиерата на оперетата на Офенбах „Парижки живот“ се е състояла в парижкия театър „Пале Роял" на 31 октомври 1866 г. На сцената на Държавна опера-Стара Загора творбата  оживява за първи път 150 години по-късно – през октомври 2016. Либретото е на тандема Анри Меяк и Луи Халеви, преработката е на Исидор Щок и Ян.Сашин с превод на български от Димитър Симидов.

Спектакълът гостува с голям успех в редица градове на България, на 1 декември ще бъде представен и в София.

Проф. д-р Румен Нейков - режисьор

„Тази оперета неслучайно не е играна 55 години в България от своята премиера в Музикалния театър в София с най-елитните солисти тогава. Тя е сложна като конструкция, като сцени, като развитие на действието, а не че е един Офенбах, който не се е харесал. Действието се развива преди 150 години, по време на Световното изложение в Париж през 1867 г. Оперетата е поръчана да бъде написана в чест на това изложение и е създадена година по-рано – от известен вече Маестро и прекрасни либретисти.

Надявам се да увлечем зрителите в тази магия на Офенбах – всичко да е леко, да се лее като шампанско. Наистина изглежда сякаш лесно, но интерпретаторски не е. Убеден съм, че представлението ще е едно огромно удоволствие за публиката“

Димитър Косев – диригент

„Интересно е, че в музиката на една френска оперета – от френски автор и с действие, развиващо се в Париж, е много повече Щраус и неговия „Прилепът“. Това е интересно съчетание в един спектакъл, в който има красива музика, много красиви костюми. Зрителите ни ще бъдат не точно на оперета, а на един пищен концерт с френска музика, в който дузина обикновени хора тип „пролетарии“ ще се превъплътят в хора от високите етажи на обществото и политиката. И това е малко или много огледален образ на днешното време. Офенбах със сигурност не е знаел, че оперетата му ще звучи толкова реалистично в 21 век. Така че освен да се забавляваме, ще се и замислим – кой какъв е в реалния свят и как може, променяйки се в друг, да излъже толкова много хора успешно. Оркестърът също, без да съм разрешил на оркестрантите, много се забавлява, докато изпълнява тази оперета и даже някои леко танцуват. За което пак се радвам.

Иван Токаджиев-сценограф

„Това е фриволна, романтична и много комична история в един много голям град и то световен център на търсачите на щастие и късмет. Смятам, че основната сюжетна линия и прекрасната музика са едно умело съчетание, което ще достави удоволствие на старозагорската публика. Опитали сме се да направим един по-съвременен прочит, близък до нашето съвременно светоусещане и визия - дано сме успели. Най-големият съдник е там, на тъмното в салона…

Антония Попова – художник на костюмите

„Парижки живот“ е един пир за сетивата. Костюмите са в ранния Бел Епок като историческа препратка – културен и всякакъв възход, който Франция и Париж изживяват в края на 19 век. Те допринасят за едно приповдигнато настроение, което и тогава е царяло и сега на сцената ще видят зрителите. Приповдигнато настроение, истинско щастие от живота, от всички блага на живота, щастие от всичко. Костюмите са пролетни, жизнерадостни, с много елегантна линия. Моите около 130 рисунки са сътворени в костюми от дантела, коприна, тафта, кадифе и са с много аксесоари и шапки. Благодарна съм на ръководството на Операта, че не направи компромис с количеството и качеството платове, които бяха нужни, така че ще видите една много красива и изискана постановка.

Парижки живот - видео

Билети могат да бъдат закупени от касата на Музикален театър-София.

Коментари