ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО

 балет в четири действия от П. И. Чайковски, постановка и режисура Силвия Томова, по хореографията на Мариус Петипа, Лев Иванов, Анастас Петров и Калина Богоева, редакция Силвия Томова, в главните роли: ОДЕТА/ОДИЛИЯ - Татяна Ткаченко, ПРИНЦ ЗИГФРИД - Иван Оскорбин - солисти на Мариинския театър за опера и балет-Санкт Петербург

 Със съдействието на Форум България – Русия

"Лебедово езеро" е определян от познавачите като "перлата на балетното изкуство". Творческият екип се стреми да преосмисли познатия балетен шедьовър със средства на съвременната сценография и технически възможности.

Денис Иванов изразява стремежа си да внуши едновременно мощ и монументалност на спектакъла. Костюмите, които и декора са в готически стил, с изчистена линия и съвременни внушения.

Силвия Томова определя спектакъла като синтез и откровение върху големите хуманистични послания на творбата, свързани със свободата, красотата, добротата и противодействието на коварството, лицемерието и лъжата.

На 23 май тази година на сцената на Старозагорската опера бе представен за първи път в 92-годишната история на театъра балетът-перла „Лебедово езеро“ от Пьотр Илич Чайковски.

 Примабалерината, педагог и хореограф, настоящ ръководител на многонационалната балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора Силвия Томова постави „Лебедово езеро“ на базата на класическата версия на Лев Иванов и Мариус Петипа. Художник на декора и костюмите е младият талант Денис Иванов.

 „Лебедово езеро“ на сцената на Старозагорската опера няма за цел да повтори онова, което почитателят на класическия балет гледа вече 140 години. Творческият екип се стреми да изследва въздействието, което има върху зрителя това  произведение, за да успее да „облече” спектакъла с внушенията и усещанията на своя вътрешен свят и така да превърне познатия балетен шедьовър в едно ново, модерно представление, решено с всички актуални средства на съвременната сценография и сценична техника и възможности. В новия спектакъл на „Лебедово езеро“ декора и костюмите допълват и подчертават режисьорската концепция и са отражение на експресията, която цели конкретно внушение на публиката. Главното оръжие е визията, защото именно тя попада първа в обсега на зрителското внимание и именно тя налага и диктува настроението и носи „въздуха”, който диша публиката.

 В спектакъла на балета „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“.

ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО от П. И. Чайковски

5.12.2017

Действащи лица и изпълнители:      

Одета-Одилия –Татяна Ткаченко – гост,солист на Мариински театър

Принц Зигфрид –Иван Оскорбин-гост,солист на Мариински театър

Ротбарт -Ивайло Янев

Шут- Томоки Ишиго

Кралица –Биляна Чолакова

Възпитател -Драгомир Христов

Па дe  троа – Анелия Димитрова, Нанако Имаи, Фиорди Лоха

Валс -  Кремена Костова,  Семела Шкендераси, Клои Александър,Харука Суга,Станко Танев, Франческо Бориело, Салваторе Лаудани, Николас Раптис

Четири малки лебеда- Нанако Имаи,  Харука Суга, Анелия Димитрова, Рихо Хирано

Четири големи лебеда - Кремена Костова, Фаншон Моро,

Мария Лакка, Семела Шкендераси

Годеници -  Рио Сузуки, Харука Суга, Кармен Демирташ,Йонгджу Джонг 

Испански танц - Кремена Костова, Мария Лакка, Ромина Славова Неаполитански танц – Клои Александър, Салваторе Лаудани

Мазурка –Нанако Имаи , Фиорди Лоха

Дами – хор на Държавна опера-Стара Загора

и кавалери – Александър Желев, Ивелин Христакиев, Стефан Топалов, Никос Раптис

Придворни - Прабългарска школа за оцеляване''Бага-тур''

Малък принц Зигфрид и 8 девойки и пажове– ДЮСОБ  «Маргаритки» при Държавна опера-Стара Загора

Кордебалет на Държавна опера-Стара Загора  

 

Коментари