ЛЕТНИ МУЗИКАЛНИ ВЕЧЕРИ /1-28 юли/ Сцена Античен театър 2015

ДЪРЖАВНА ОПЕРА-СТАРА ЗАГОРА
ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА
ЛЕТНИ МУЗИКАЛНИ ВЕЧЕРИ  /1-28 юли/
Сцена Античен театър 2015

ПРОГРАМА

1 юли /сряда/, 21:00 ч., Античен форум „Августа Траяна“
ПРАЗНИЧЕН ГАЛА КОНЦЕРТ– 90 години Старозагорска опера
Честит рожден ден, Опера Стара Загора – ще кажем на 1 юли , когато на Античен форум „Августа Траяна“ започва ПРАЗНИЧЕН ЮБИЛЕЕН КОНЦЕРТ, посветен на 90 години  от създаването на първата извънстолична опера в страната.
Диригент на този забележителен спектакъл е Маестро Мартин Пантелеев. Участват всички състави на Старозагорската опера-хор, солисти, оркестър и балет в една вълнуваща програма с най-любимите откъси от най-любимите опери и оперети. Ще се насладите на изпълненията на солистите на Държавна опера-Стара Загора Елена Баръмова, Яница Нешева, Михаела Берова, Десислава Стефанова, Иван Кабамитов, Ивайло Йовчев, Борис Тасков, Гергана Русекова, Русалина Мочукова, Валери Турманов, Нина Димитрова, Марк Фаулър, Милко Михайлова, Александър Марулев -  и на гост-солистите Калуди Калудов, Костадин Андреев, Юлиян Константинов, Анна Дитри, Таня Иванова, Александър Крунев – всички до един свързали творческия си и житейски път със сцената на Опера Стара Загора. Заповядайте на този концерт-спектакъл, истинска наслада за очите и душата, на който от сърце ще празнуваме създаването на Опера Стара Загора.

7 юли /вторник/, 21,00, Античен форум „Августа Траяна“ 
ПРЕМИЕРА
КАРМЕН  опера от Жорж Бизе 
Любов и още силни страсти, красива музика, гласове и танци в операта „Кармен“ от Жорж Бизе – ПРЕМИЕРА на Държавна опера-Стара Загора в лятната програма на Античен форум „Августа Траяна“.„Кармен“е под диригентството на Ивайло Кринчев. Режисурата е на Георги Динев, хореография – Ромина Славова.  Участват солистите Михаела Берова, Алекандър Крунев, Борис Тасков, Любомир Петков, Русалина Мочукова, Яница Нешева, Петър Кунев, Ивайло  Йовчев, Теодор Петков, Емилия Джурова, и др., оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора. 
С операта „Кармен“ се откри обновената след пожара сграда на Държавна опера –Стара Загора през октомври 2010 г. „Кармен“ е представяна на Античния форум в Стара Загора през 2002 г. Режисьор и на двата спектакъла е Пламен Карталов. На сцената на Старозагорската опера „Кармен“ има премиери и през 1973 г. с режисьор Георги Петров. През 1951 г. , когато режисьор е Стефан Македонски. Първото представяне на операта „Кармен“ в Стара Загора е на 23 май 1948 г. Тогава диригент е Ромео Райчев, режисьор Стефан Македонски, художник Петър Русков, хормайстор е Георги Нешев, а балетмайстор Анна Воробьова.

9 юли /четвъртък/, 21,00 ч., Античен форум „Августа Траяна“
БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ оперета от Асен Карастоянов  
В тази вечер ще се насладите отново на ненадминатата игра на  Герасим Георгиев-Геро и Стефан Рядков, неотразимата танцова хореография на Държавен ансамбъл „Загоре” и удоволствието от една искрена българска история, разказана с музика и гласове.  Режисирана от Ники Априлов и със специалното участие на двама от най-успешните комедийни актьори в страната, оперетата „Българи от старо време” е пленителен шедьовър, който всеки българин трябва да види.  Патриархалният сюжет, гарниран с прекрасни арии и мелодии, който вече се играе над 70 пъти, е част от репертоара на Старозагорската опера. Всеки следващ път става все по-хубаво представление. "Непреходно е, все едно е писано вчера", казва Стефан Рядков. Диригент е Красимир Къшев, солисти са още Шмилена  Султанова, Борис Тасков, Георги Динев, Яница Нешева, Георги Ханджиев, Тоня Петрова и др.


14 юли /вторник/, 21,00 ч., Античен Форум  „Августа Траяна“
Държавна опера-Русе представя 
ПРОЦЕСЪТ МЕРИЛИН МОНРО камерна опера от  Роланд Баумгартнер
Операта се представя за първи път пред старозагорската публика. „Процесът Мерилин Монро” на съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер.  Либретото е на Джейрон Тино, диригент Андрия Павлич /Босна и Херцеговина/, режисьор Огнян Драганов, художник на костюмите Първолета Чавдарова-Летиция. Участват солистите Стоян Стоянджов, Пламен Троански, Анита Шишкова, Теодора Чукурска, актьорите Цветана Радушева и Илия Деведжиев, оркестър и балет на Държавна опера-Русе.  Световната премиера на „Процесът Мерилин Монро” се състоя с голям успех в Русе на 29 октомври 2014 година на новооткритата „Сцена-Ателие” в зала Филхармония. На втория спектакъл присъства и самият композитор, който възторжено прие първата сценична интерпретация на своята опера. 
Съдържанието на операта отразява именуването на улица във Виена с името Мерилин Монро. Група граждани завеждат дело срещу решението на Кметството. Сценичното действие отразява процеса, в който се представят позициите и на двете спорещи страни. Оживяват познати и непознати моменти от живота на именитата актриса, Мерилин Монро, които със социалната си проекция в живота на САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век, пораждат противоречиви реакции. Финалът е отворен. Крайното решение ЗА или ПРОТИВ е в ръцете на публиката-жури. 
15 юли  /сряда/, 21,00 ч.,  Античен форум „Августа Траяна“
Държавна опера-Бургас представя
АТИЛА опера от Джузепе Верди
Премиерата на суперпродукцията „Атила” на Държавна опера-Бургас е на 2 юли 2014 г. и с нея се откриват Бургаски музикални празници „Емил Чакъров”.Постановката завладява публиката с пищни костюми, нетрадиционни декори и светлинни ефекти. Дело е на българо-румънския тим Огнян Драганов и Каталин Алборе, които са съответно режисьор и сценограф на представлението. Зрителите ще видят не обикновената хронология на събитията, а ще могат да се върнат векове назад и да разкрият реалния образ на хунския вожд.  Публиката ще усети силата, но и страховете и слабостта на смъртния човек, който се превръща в легенда. Ще видят как непобедимият Атила се предава на жена, която носи същата сила като него, и в която е влюбен. Диригент на представлението ще е Ивайло Кринчев, диригент на хора – Невена Михайлова, пластиката е дело на балет майсторът на Бургаската опера Недко Георгиев, а концертмайстор ще е Йордан Ковачев. Солисти Делян Славов, Калуди Калудов, Марян Йованоски, Йоана Железчева, Диман Панчев, Милен Динолов и др.

18 юли /събота/, 21,00 ч.,  Античен форум „Августа Траяна“
Държавна опера-Русе  представя
ОТКРОВЕНИЯ танцов спектакъл
Вечер на съвременните хореографи
Спектакълът "Откровения" на Държавна опера – Русе е калейдоскоп от различни танцови техники и светоусещания – модерен балет, хип-хоп, джаз и латино ритми. Представени са танцовите фантазии на четирима от най-нашумелите ни танцьори и хореографи в момента – както на българската, така и на европейската сцена. „Ангелина Гаврилова, Анна Донева, Асен Наков и Християн Бакалов сътвориха божествения огън на „Откровения” /Пламен Калинов, в. „Бряг”/. Специално за старозагорската публика ще бъде включен и фрагмент от авторския спектакъл на Силвия Томова „Полет към светлината”. Темпераментното "Танго на Пиацола" ще допълни палитрата от танцови стилове, които изразяват чувствителността на младите хора днес.

22 юли /сряда/– 21,00 ч., Античен форум „Августа Траяна“
ДЖАЗ-СИМФОНИ КОНЦЕРТ
Със специалното участие на Анатоли Вапиров, Стоян Янкулов-Стунджи, Димитър Карамфилов, Милен Кукошаров и др.
Диригент Здравко Лазаров
Оркестър на Държавна опера-Стара Загора


28 юли /вторник/, 21,00 ч., Античен форум „Августа Траяна“
ФАНТОМИТЕ НА МЮЗИКЪЛА със специалното участие на МИХАЕЛА ФИЛЕВА
Всичко започва в една нощ. Без пищни декори и костюми. Оркестър, артисти и най-хубавите моменти от световно-известни мюзикъли.Глас, суинг, техника и вкус! Тези шедьоври могат да екзалтират всяка една публика.Комбинацията от романтични любовни истории и прекрасна музика е зашеметяваща!  Само в една вечер може да чуете фрагменти от Устсайдска история ,Кабаре, Коса,Малка нощна музика, Кандид, Котките, Фантомът на операта, Вълшебникът от Оз, Алис, Законът на джунглата. Много е вероятно тази вечер да успеете да се завърнете обратно към онова светло , чисто и вълшебно място, което безвъзвратно сме изгубили в момента, в който сме прекрачили в света на възрастните.  Тези истории са вечни, колкото света и близки до всеки от нас. Няма значение на колко сте години , защото повечето от песните са за това – да бъдем просто щастливи! Те са за нас – за нашия стремеж към щастие и спокойствие! Солисти Весела Морова, Русалина Мочукова, Яница Нешева, Милен Шопов, Марк Фаулър,  Милко Михайлов и др. Диригент – Маестро Любомир Денев. Режисьор-Георги Динев, хореография- Ромина Славова, костюмография-Златна Михайлова. 

Повече и подробна информация – в Интернетстраницата ни www.operasz.bg
И в официалната страница във ФБ - State Opera - Stara Zagora

ЗАПОВЯДАЙТЕ! Билети се продава ОНЛАЙН в страницата на сайта на Операта!
БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта
Тел.: 042 622 431, 0885 509829
РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30ч.– 19.30ч.            
ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя

Коментари