Трубадур-ПРЕМИЕРА

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

От следващата седмица започват с много по-силно темпо репетициите за предстоящата премиера на операта „Трубадур” от Джузепе Верди на сцената на Държавна опера-Стара Загора.  Изключително удоволствие е да ви съобщим, че очакваме Маестро Мартин Пантелеев-главен диригент на Софийска филхармония, който ще изработи заедно с оркестър, солисти и хор на Държавна опера-Стара Загора музикалната партитура на  тази велика опера на Верди.  Режисьор на спектакъла ще е Георги Динев. Това е негов дебют  в поставянето на оперно заглавие. Желаем му от сърце успех - такъв като на режисьорския му дебют във "Фантомите на мюзикъла". И още по-голям-според размерите на Вердиевия шедьовър. Втори диригент е Красимир Къшев.

Промените в творческия екип на „Трубадур“ са след оттеглянето  на Георги Димитров - по негово желание и лични причини - като главен диригент на Държавна опера-Стара Загора. Сред солистичния състав, определен за двата премиерни спектакъла, няма нови имена. Старозагорската публика ще има изключителното удоволствие да види и чуе изключителни артисти като Венцислав Анастасов, Даниела Дякова, Елена Баръмова, Линка Стоянова, Иван Кабамитов и др. – в  двата равностойни състава на премиерните дати – 22 и 25 май.

Днес директорът на Операта Огнян Драганов бе представен на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и заместник-кмета Иванка Сотирова. Първата му пресконференция за медиите ще бъде съвместна, около 11 май.

МАРТИН ПАНТЕЛЕЕВ е роден в София в семейство на музиканти. От 4-годишен започва да учи цигулка, от 1983 до 1995 учи в НМУ „Любомир Пипков”. Продължава образованието си в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа по цигулка на проф. Йосиф Радионов, учи и дирижиране и композиция при акад. проф. Васил Казанджиев и проф. Пламен Джуров. По-късно завършва и майсторските класове на проф З. Брон в Хамбург и проф. И. Нийман в Майнц и Лондон. Проф. Влади Симеонов оценява отрано неговия талант, още през 1985 го кани като концертмайстор на Младежка филхармония „Пионер” и на 9-годишна възраст Мартин за първи път концертира в Италия, Гърция, Бразилия и Русия. От 1999 като втори диригент на престижната Филхармония на нациите, създадена от Леонард Бърнстейн и Юстус Франц, изнася над 1000 концерта в Европа, Азия и САЩ.

След успешния му диригентски дебют през 2004 със Софийската филхармония е поканен за главен гост-диригент, а от сезон 2011/2012 е главен диригент на оркестъра. Работил е с повече от 30 оркестри, сред които са Берлинските симфоници, Английския камерен оркестър, Камерния оркестър на Концертгебау, Нидерландски симфоничен оркестър, симфоничния оркестър на Шлезвиг–Холщайн, Nordwestdeutsche Philharmonie, симфоничния оркестър на град Лече (Италия) и др. Изявявал се е в прочутите концертни зали на Кралския Концертгебау в Амстердам, Берлинската филхармония, Голямата зала на Московската консерватория, участвал е на фестивалите „Rheingau Musik Festival", "MDR Musiksommer” и „Шлезвиг Холщайн”.

 

ГЕОРГИ ДИНЕВ е солист на Държавна опера-Стара Загора от 2003 г. През 1997 г. завършва НАТФИЗ ”Кръстьо Сарафов”, специалност Актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Боньо Лунгов. През 1998 г. е приет НМА”Панчо Владигеров”, където се дипломира в специалност-музикално-сценична режисура. Изучава пеене от 1998 г., като частен ученик на доц. Констанца Вачкова.

Лауреат е на Първия конкурс за млади оперетни и мюзикълни артисти ”Мими Балканска”. Започва изявите си на професионална сцена още като студент в НАТФИЗ - неговият дебют е на сцената на ДМТ ”Ст. Македонски” през 1995 в ролята на Ян Бибиян от едноименния мюзикъл на Димитър Вълчев. Приет е за солист на театъра, на сцената на който се изявява до месец юли 2000 година. През 2001,2002 и 2003 участва в над 80 концерта и спектакли в Италия, Франция, Германия, Австрия, САЩ, Дания. От 2003 досега е солист на Държавна опера Стара Загора. В репертоара му са ролите: Макдъф - „Макбет”, Алфред - „Травиата” от Верди; Горо и Пинкертон - „Мадам Бътерфлай”, Родолфо - ”Бохеми”, Панг и Понг - ”Турандот” от Пучини; Неморино - „Любовен еликсир”, Артуро - ”Лучия ди Ламермур” от Доницети; Дон Отавио - „Дон Жуан”, Дон Базилио и Дон Курцио - ”Сватбата на Фигаро”, Моностатос - ”Вълшебната флейта” от Моцарт; Бони - „Царицата на чардаша”, Тони - ”Принцесата на цирка” от Калман; Отокар - „Цигански барон”, Алфред - „Прилепът” от Щраус - син; Калхас и Менелай - „Хубавата Елена” от Офенбах; Бебс - „Лелята на Чарли” от Фелцман” и др.

Режисьор е на концертния спектакъл „Фантомите на операта“, поставен на 5 октомври 2013 в Държавна опера - Стара Загора. Георги Динев се изявява на сцените на всички оперни и оперетни театри в България, както и на концертните подиуми. В момента се дипломира в специалността Арт-мениджмънт в АМТИИ - Пловдив.

 

Държавна опера-Стара Загора

Коментари