Съботното матине „Звездите на Старозагорската опера“

В третото поред издание на съботното матине „Звездите на Старозагорската опера“ на 27 юни от 11 часа в Операта ще бъде представена Евдокия Здравкова-Хорозова-дългогодишен водещ солист на операта, великолепен сопран, забележителен артист,  личност и дама с висота. 
През 1969 година в Старозагорската опера идва на работа Евдокия Здравкова-Хорозова. Веднага след участието си в операта „Момчил“ тя поема Елена, после прави силно впечатление с актьорската си дарба в „Добрият човек от Сечуан“ на Симеон Пиронков с премиера през 1972 г. Евдокия Здравкова-Хорозова се налага като единствен изпълнител на всички репертоарни драматични сопранови партии – Тоска, Леонора в „Трубадур“, Елизабет в „Дон Карлос“, Абигайл в „Набуко“. Тя е първата интерпретаторка на Старозагорска сцена на партиите на Аида, Сента в „Летящият холандец“ и Леонора в „Силата на съдбата“. Мащабният глас, наситен с интензивна драматична експресия, както и драматичната и актьорска природа през годините търпят голямо развитие и в началото на 80-те години, с някои от своите върхови роли, певицата се преценява от критиката като един от първите драматични сопрани в страната. През 1983 г. Евдокия Здравкова-Хорозова е удостоена със званието „заслужил артист“. Гастролирала е на сцените на редица български театри, а също в Белгия, Русия, Румъния, Полша.
Концертната част в матинето на 27 юни ще започне с ария на Сантуца от „Селска чест“ в изпълнение на самата Евдокия Здравкова-Хорозова. В програмата ще чуете още солистите на Държавна опера-Стара Загора Милко Михайлов, Нина Димитрова, Елена Баръмова, Иван Кабамитов и др. с  изпълнения на арии и дуети от оперите „Силата на съдбата“, „Тоска“, „Аида“, „Трубадур“. 
Специална цена на билета за матинетата „Звездите на Старозагорската опера“ – 6 лв.  с безплатни – минерална вода, кафе, чай, сладки.
Очакваме Ви!

Държавна опера-Стара Загора

Коментари