„Българи от старо време“

 „Българи от старо време“ на Опера Стара Загора
На 9 юли /четвъртък/ от 21 часа на сцената на Античен форум „Августа Траяна“ ще се насладите на ненадминатата игра на  Герасим Георгиев-Геро и Стефан Рядков, неотразимата танцова хореография на Държавен ансамбъл „Загоре” и удоволствието от една искрена българска история, разказана с музика и гласове.
Вечер на българското изкуство! Вечер на българската история! Вечер на българския народ!
Режисирана от Ники Априлов и със специалното участие на двама от най-успешните комедийни актьори в страната, оперетата „Българи от старо време” е пленителен шедьовър, който всеки българин трябва да види. 
Патриархалният сюжет, гарниран с прекрасни арии и мелодии, който вече се играе над 70 пъти, е част от репертоара на Старозагорската опера. Всеки следващ път става все по-хубаво представление. "Непреходно е, все едно е писано вчера", казва Стефан Рядков. Диригент е Красимир Къшев, а на сцената увличат с настроението си и танцьорите от ансамбъл "Загоре" Редуват се арии, дуети, ансамбли, хорове и фолклорни танци, пресъздаващи с много настроение и чувство за хумор нравите в обществото ни в епохата на Възраждането. Текстът на Любен Каравелов, писан през 1867 е преобразен красиво през либретото на Коста Райнов и музиката на Асен Карастоянов. Композиторът написва тази оперета през 1958-та и на следващата година тя е поставена за първи път на сцената на Музикалния театър в София. 
 „Мечтата ми да реализирам „Българи от Старо време“ в Стара Загора се сбъдна!“ – така започва експозето си към спектакъла режисьорът Николай Априлов. „Според народното творчество всичко добро се смее.Смее се слънцето, смее се птичето, смее се цялата природа. И който се смее, той пее и зло не мисли. И злото не е чак толкова зло, когато го облъчиш с усмивката на душевната си сила и благородство. От това пътешествие с Хаджи Генчо и дядо Либен ще почувствате по-дълбоко хорските нрави от епохата на Възраждането, противопоставени на радикално променящия се български бит. Ще почувствате отсъствието на толкова много любов, романтизъм, фантазии и творческа власт, които днешният ден ни е отнел. Това връщане към началото бе моя мечта и тя се сбъдна“ – пише Николай Априлов. "Българи от старо време" разказва за нашия народ. Това е той - с цялата му любов, омраза, пищност, богатство, бедност, клюки и благородство",  допълва режисьорът.
В ролята на Дядо Либен от 2007 година досега неизменно е Стефан Рядков, а в ролята на Хаджи Генчо играе първо Руслан Мъйнов, а от сезон 2011/2012 г. – Герасим Георгиев-Геро. Текстът на Любен Каравелов, писан през 1867 година,  е мoделиран през либретото на Коста Райнов и музиката на Асен Карастоянов. Композиторът написва тази оперета през 1958 година и на следващата година тя е поставена за първи път на сцената на Музикалния театър в София.
В Опера Стара Загора „Българи от старо време“ се играе за първи път на 7 октомври 1962 г. Поставена е от самият Коста Райнов /автор на либретото/, диригент и хормайстор е Иван Димов, художници- Петър Русков и Евгений Ващенко, хореографията е на Димитър Буюклиев. Следващата постановка е с премиера на 16 юни 1987 г. и последната,тази, която ще гледате е премиера на 25 април 2007 г.
ОЧАКВАМЕ ВИ !!!

Коментари