Симфоничен концерт с диригент Ричард Бушман /САЩ/

На 16 юни /събота/ от  16.00ч.  заповядайте на Симфоничен концерт в Държавна опера-Стара Загора в рамките на поредицата „Един следобед в операта“. Диригент  е Ричард Бушман / САЩ/.

 В програмата на концерта:

Бетовен - "Ah! Perfido"- концертна ария от оп.65

солист Анна Карадимитрова - сопран

Моцарт – Концерт за кларинет и оркестър в Ла-мажор К 622

Солист Преслав Петков-кларинет

Бетовен – Симфония № 6 „ Пасторална“ във Фа-мажор оп. 68

Ричард Бушман учи музика и литература в колежа в Харвард.  Негови преподаватели са Бенджамин Зандър от New England Conservatory, Джон Ферис от Harvard University, и Ейми Кейзър от the 92nd Street Y in New York. Понастоящем Ричард Бушман живее и работи в Кувeйт, където е артистичен директор на Ahmadi Music Group – най-старата, представителна и най-голяма художествена организация в страната. Създава и ръководи симфоничен оркестър Ahmadi Music Group, камерния ансамбъл „Месила“ и Кувейтския младежки оркестър. Самият той е ентусиазиран джаз-музикант, менажира и свири в Кувейтската джаз формация.

Преслав Петков е роден в Русе. През 1995г.завършва Националното Училище по Изкуствата там, в класа по кларинет на Илия Илиев. Дипломира се в Националната Музикална Академия – бакалавърска и магистърска степен с кларинет. Между 1997-2000г. свири в оркестъра на Русенската опера,а през 2000 г. печели конкурс за кларинет и бас-кларинет в Софийската Филхармония. През 2004 г. се премества в Кувейт, където работи и понастоящем.Първоначално преподава дървени духови инструменти в British School of Kuwait, а по-късно в Kuwait English School ,както и в American University of Kuwait, където работи и до днес. Успешно съчетава преподавателска дейност с изпълнителска,като през 2014 г. създава концертен цикъл „Български Музикални Вечери“ в Кувейт-сцена,на която  гостуват български класически,джаз а напоследък и рок изпълнители. До момента има реализирани пет класически концертни програми, две - джаз, както и два рок-концерта,български гостуващ театър - с общо над 25 български музиканти, представени в Кувейт. Заедно с диригента Ричард Бушман развиват успешно музикалния живот в тази Арабска държава, като Преслав е постоянен музикант в  Ahmаdi Music Group, а също така и саксофонист в Кувейтската Джаз Формация.

Анна Карадимитрова е родена в гр.София.С музика се занимава още от детските си години-свири на пиано и пее в Детския радиохор. Завършва НМА "П.Владигеров" в София и по-нататък специализира в Европейския оперен център в Манчестър, Великобритания. В периода 1997-2000 г. е солистка на Русенската опера, където дебютира в ролята на Розина в "Севилският бръснар"от Росини. Лауреат е на Международния конкурс в Албена и на Международния конкурс в Карлови  Вари в Чехия.През 2004 г. заминава за Кувейт, където се занимава с вокално-педагогическа и хорово-диригентска дейност.Заедно с преподаването на музика, Анна Карадимитрова е солистка в местни камерни концерти, кантатно-ораториални творби- „Глория“ от А.Вивалди, „Кармина Бурана“ от К.Орф, „Реквием“ от Дж.Верди, „Гидеон“ от Х.Бушман; в оперни продукции-"Дон Жуан", "Дидона и Еней", "Семеле","Ловци на бисери","Ацис и Галатея";оперети на Гилбърт и Съливън( „Пиратите от Пензанс“,“Микадо“,“Гондолиерите“ и др) и мюзикъли „Уестсайдска история“,“Фантомът на операта“. Понастоящем е преподавател  в Американския университет в Кувейт.

 

Коментари