Новата „Кармен” на Старозагорска сцена

Новата „Кармен” на Старозагорска сцена
Всяка нова постановка на „Кармен” от Жорж Бизе – един от репертоарните шедьоври на френската лирична опера, е сериозно предизвикателство за нейния постановъчен екип най-вече от гледна точка на съвременния прочит на реалистичната музикална драматургия на творбата. Особено след феноменалните екранизации на именити филмови режисьори от ранга на Франческо Рози, Жан – Люк Годар и Питър Брук, осъществени със световни изпълнители. 
Но при всички случаи, постановъчната концепция на поредната нова постановка на „Кармен” в оперен театър с 90-годишни традиции, каквато е Старозагорската опера, не може да не си даде сметка и за наслоените през десетилетията нагласи на оперните артисти, и на пристрастената към класическите сценични решения старозагорска публика. При това, постановката се реализира на откритата сцена на Античния форум „Августа Траяна”, от което предизвикателството за режисьора става двойно по-голямо по отношение на психологическите жестове в интимните сцени, изискващи съвършено различни пропорции. 
В този смисъл основните ми режисьорски усилия са насочени преди всичко към пределно четливото, но и достатъчно зрелищно открояване на динамично развиващите се взаимоотношения и конфликти между четиримата главни герои – антиподи в драматичното действие: циганката Кармен, сержанта Дон Хозе, неговата годеница Микаела и тореадора Ескамилио, както и към реакциите на близкото им обкръжение в отделните сцени (тютюноработнички, войници, деца, циганки, контрабандисти, публика на коридата), експонирани според мащабите на откритата сцена. Акцентът разбира се, е върху нажежената до бяло андалуска атмосфера и изпепеляващите човешки страсти, довели и до фаталната драматургична развръзка, но без заиграване с испанщината на прочутия национален темперамент.
За успеха на новата „Кармен” на Старозагорска сцена, естествено разчитам както на колегиалното ни партньорство с изтъкнатия италиански художник Салваторе Русо, диригента Ивайло Кринчев, диригента на хора Младен Станев и хореографа Ромина Славова, така и на целия ентусиазиран изпълнителски състав на постановката.
ГЕОРГИ ДИНЕВ

 

Коментари