Програма на ФОБИ 2018

Община Стара Загора

Държавна опера - Стара Загора

49. ФЕСТИВАЛ НА ОПЕРНОТО И БАЛЕТНОТО ИЗКУСТВО – СТАРА ЗАГОРА 2018

27.118.12

27.11 19:00 Зала Опера

вторник

Държавна опера – Стара Загора

Премиера

ДОН КИХОТ

Балет в две действия от Лудвиг Минкус

Хореография и режисура Аршак Галумян - солист и хореограф на Щатсбалет-Берлин

Диригент Ивайло Кринчев

Художник декори и костюми Салваторе Русо

Асистент-хореограф Красина Павлова - солистка на Щатсбалет-Берлин

Действащи лица и изпълнители:

Дон Кихот - Александър Желев

Китри - Анелия Димитрова

Базил - Томоки Ишиго

Санчо Панса - Калин Любенов

Мерседес - Мартина Префетто

Еспада - Фиорди Лоха

Гамаш - Станко Танев

Циганин - Ивайло Янев

Циганка - Марта Перез

Амур - Рихо Хирано

Повелителница на Дриадите - Нанако Имаи

Двойка приятелки - Харука Суга, Рио Сузуки

Двойка приятели - Ивайло Янев, Фредерико Пинто

Фламенко - Ромина Славова, Фиорди Лоха

Балетът “Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц. Солистът и хореограф Аршак Галумян /Arshak Ghalumyan/ е хореограф и премиер солист на Щатсбалет-Берлин. Възпитаник е на  Националното балетно училище в Ереван и училището по балет на Хамбургската опера. Асистент-хореограф е Красина Павлова /Krasina Pavlova/ - примабалерина на Щатсбалет-Берлин и гордост за своята учителка Силвия Томова, артистичен директор на балета на Старозагорската опера.

 

Продължителност 2 часа с един антракт.

Билети: 12, 15, 18, 20 лв.

 

29.1119:00 Зала Опера

четвъртък

Симфоничен оркестър - Пазарджик

БЕТОВЕН И ЧАЙКОВСКИ

Симфоничен концерт

Диригент Дмитрий Василиев

Солист Теодора Сороков

Л.ван Бетовен – Концерт за цигулка и оркестър

П.И.Чайковски – Симфония №2

 

Дмитрий Василиев е роден през 1967 г. в Ленинград. Солистичният му дебют като цигулар е на 6 години в Голямата зала на Ленинградската филхармония. Учи в Специализираното музикално училище към Консерваторията под ръководството на професор А. Кнайфел и в Московската консерватория при проф. Й. Чугавева и А. Мелников. През 1989 г. е концертмайстор на съветско-германския симфоничен оркестър под ръководството на Валерий Гергиев, а през 1990 г. е концертмайстор и на съветско-американския симфоничен оркестър под ръководството на Леонард Слаткин. От 1991 г., все още като студент, е назначен за художествен ръководител на Ансамбъл за солисти от Московската консерватория. В периода 1992 - 1997 г. е първият концертмайстор на ансамбъла "Московски солисти" под Юри Башмет. През 2015 г. е диригент и художествен ръководител на Международния младежки оркестър “Чайковски”.

Теодора Късметска- Сороков е родена през 1977 година в София в семейство на музиканти. От 1994  до 2002 година  следва в  Университета по музика и сценични изкуства във Виена. През  2002 - 2004 г. продължава обучението си при проф. Минчо Минчев във Висшето училище по  Музика и приложни изкуства „Folkwang“ в Есен. Концертира  с Виенския симфоничен оркестър, Виенския камерен оркестър,  „Wiener Concertverein“,  Виенска камерна филхармония и др. От 2005 година работи в „Tonkünstler Orchester Niederösterreich“ в  групата на първи цигулки. От 2017 г. е в Люксембургския ансамбъл ARS Nova Lux. Професор е по цигулка във Виенската Прайнер консерватория.

 

Продължителност 2 часа с един антракт.

Билети: 10,12,15 лв.

 

30.11 19:00 Зала Опера

петък

Държавна опера – Пловдив

КАТЕРИНА ИЗМАЙЛОВА

Опера в четири действия от Дмитрий Шостакович

Диригент Абзал Мухитдинов

Режисьор Вера Немирова

Пластика Силвия Томова

Сценография и костюми Димана Латева

Диригент на хора Драгомир Йосифов

Концертмайстор Виеслав Новак

 

Действащи лица и изпълнители:

Борис Тимофеевич Измайлов - Пламен Бейков – гост

Зиновий Борисович Измайлов - Александър Баранов

Катерина Измайлова - Марияна Панова

Сергей - Георги Султанов

Аксиния - Светлана Иванова

Пиян дрипльо – Марк Фаълър

Поп - Евгений Арабаджиев

Полицейски пристав - Владимир Ников

Нихилист – Борис Кучков

Полицай - Борислав Филипов

Стар каторжник - Александър Носиков

Сонетка – Цветанка Ангелова

Каторжница - Станимира Манолова

Сержант – Живко Пейчев

Часовой – Стефан Толумбаджиев

Първи работник –  Димитър Стоянов

Втори работник – Сероп Йозгатлян

Работник от мелницата – Борислав Филипов

Продавач – Цветан Цветков

Метач – Август Методиев

В основата на произведението е мрачната повест от руския писател Н. С. Лесков „Леди Макбет от Мценска околия“, както е било и първоначално заглавието на операта, преди да изпадне в немилост от Сталин за повече от 20 години.  Отегчена от своя груб съпруг, Зиновий, Катерина е уличена в прелюбодейство със Сергей от свекъра си Борис. Той пребива Сергей, но е умъртвен от порция отровни гъби, приготвени от Катерина. С помощта на Сергей, Катерина умъртвява и съпруга си Зиновий. Когато трупът е открит, насред набързо уреденото сватбено тържество на Сергей и Катерина, и двамата са изпратени на заточение в Гулаг. По време на дългото им пътуване, Сергей се люби с красивата Сонетка. Отчаяна от измамата Катерина удушава Сонетка и се самоубива. Шостакович определя операта си като трагико-сатирична, но добавя: „В тези жестоки условия на живот и любовта е такава.” Постановката се фокусира върху насилието и унижението на човека, а композиторът превръща музиката в инструмент на онази сила, която се надсмива над абсурдите и несправедливостта на живота. Вера Немирова е гост-професор в Музикалната Академия „Ханс Айслер" в Берлин и доцент във Виенския университет. Нейни постановки се играят във Виенската Щатсопера, в оперните театри в Залцбург, Бон, Хамбург, Пекин, Малмьо и др.

Изпълнява се на руски език с надписи на български.

Не се препоръчва за лица под 16 години!

Продължителност 3 часа с един антракт.

Билети: 12, 15, 18, 20 лв.

 

3.12 19:00 Зала Опера

понеделник

Танцова компания „Стрийм Денс“

IN-BETWEEN

съвременен танцов спектакъл

Идея и хореография: Ангелина Гаврилова и Филип Миланов

Музика М. Рихтер

Изпълняват: Елизабет Якимова, Мария Касабова, Петя Колева, Валери Миленков и Стефан Вучов

In-between представя обществото като съвкупност от свързани помежду си личности. В продължение на своето съществуване човек общува, опознава, зависи и се отделя от останалите около себе си. Така сам изгражда един кръг от хора, в който се чувства приет и разбран. Ангелина Гаврилова завършва Държавното хореографско училище през 1996 в класа на акад. Калина Богоева. Веднага след това е приета в Балет “Арабеск”, където е дългогодишен солист. През 2012 става бакалавър по специалността “ Балетна педагогика”, а през 2015 се дипломира като магистър по “ Балетна режисура” при НМА “ Проф. Панчо Владигеров”. Преподава Модерни танцови техники и Композиция и импровизация в Националното училище за танцово изкуство, Съвременни танцови техники в НМА “Проф. Панчо Владигеров”. Като хореограф е носител на наградата за съвременна хореография на Националната среща на младите балетни изпълнители “Анастас Петров”(2015, 2017). Селектирана е с миниатюрата си “Пътят ми с теб” за участие в Международния конкурс за съвременна хореография - Белград 2017. Последната й работа е хореографията на театралния спектакъл “ Калигула” реж. Диана Добрева в НТ “ Иван Вазов". Филип Миланов завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ през 2014 г., специалност – Театър на движението, в класа на доц. д-р Александър Илиев. По време на обучението си завършва паралелно и обучителна и тренинг програма „Dance Port Derida“ и става титулярен изпълнител в танцова компания Derida Dance. От 2012 г. е в трупата на Балет Арабеск. Участва във фестивали в България, Сърбия, Словения, Италия, Унгария, Австрия, Германия. През 2014 г. дебютира като хореограф със спектакъла „EXIT“ в IX международен конкурс за съвременна хореография „Маргарита Арнаудова“ и получава наградите на международното жури и на публиката. През 2015 г. получава и национална награда „Икар“ за съвременен танц и пърформанс със същия спектакъл. През 2017 г. е номиниран от Асоциацията на хореографите в България за наградата „Златна муза“ в категория съвременен танц.

 

Продължителност 1 час без антракт

Билети: 10,12,15 лв.

 

4.1219:00 Зала Опера

вторник

Македонска опера и балет - Скопие

СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР

Опера в три действия от Джоакино Росини

Режисьор Урсула Хорнер

Сценография Мария Ветероска

Костюми Мария Пупучевска

Действащи лица и изпълнители:

Фигаро - Мариян Йованоски

Розина - Елена Кончар

Граф Алмавива - Благой Нацоски

Дон Базилио - Владимир Саздовски

Дон Бартоло - Небойша Бабиќ

Берта - Николина Яневска

Фиорело - Кристијан Антовски

Офицер - Тихомир Яакимовски

Амброзио - Невен Силяновски

Класическото заглавие на Росини ще бъде представено в нов прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер. Тя е възпитаник на Университета по музика и сценични изкуства във Виена, участвала e в над 30 постановки във Виенската опера, а по-късно режисира мюзикъли и опери в Европа и САЩ. Работила е съвместно със световния филмов режисьор Роман Полански.

 

Изпълнява се на италиански език. Продължителност 2 часа и 45 мин. с един антракт.

Билети: 12, 15, 18, 20 лв.

5.12 19:00 Регионална библиотека “Захарий Княжески”

сряда

Ансамбъл за съвременна музика – Люксембург

ARS NOVA LUX

Петя Петрова – мецосопран

Кае Шираки -пиано

Мария Митева -флейта

Теодора Сороков -цигулка

Йосип Драгнич -китара

Виктор Краус -перкусия

Програма: Жак Ибер (1890-1962), Дмитрий Шостакович (1906-1975), Исак Албениз (1860-1909), Виктор Краус (1982), Алексей Герасимец (1987), Марин Вълчанов (1949-2017), Албена Врачанска (1965), Астор Пиацола (1921-1992)

Необикновената комбинация на тези музиканти оставя поле за изненади. Инструментите ще бъдат представени както соло, така и в комбинация с чудесния глас на италианското белканто. Музикантите, които идват от различни точки на света (Япония , Хърватско, Австрия и България), се събират по различни причини в Люксембург, където обединяват енергия, темперамент и традиции, за да създадат музика, изпълнена с емоция и елегантност. Работейки в пряк контакт с люксембургски

композитори, Арс Нова Люкс спомагат за популяризирането на новата люксембургска музика по света.

Продължителност 2 часа с антракт.

Билети: 12 лв.

 

6.12 18:00 Зала Опера

четвъртък

Държавна опера - Варна

ДЖОКОНДА

опера от Амилкаре Понкиели

Диригент Григор Паликаров

Режисура и сценография Кузман Попов

Костюми Ася Стоименова

Хореография Румяна Малчева

Диригент на хора Цветан Крумов

В главните роли:

Джоконда – Габриела Георгиева

Сляпата – Бойка Василева

Алвизо – Евгений Станимиров

Лаура – Даниела Дякова

Барнаба – Пламен Димитров

Енцо Грималди – Валерий Георгиев

 

В основата на либретото на Ариго Бойто е драмата Анжело – тиранинът от Падуа от Виктор Юго. Действието се развива във Венеция през 17-и век. Музикалната драматургия включва ярки масови сцени и конфликти, наситени със страсти и контрасти. След премиерата си в Миланската скала операта Джоконда неизменно е част от репертоара на водещите световни театри.

 

Продължителност 3 часа, с два антракта. Изпълнява се на италиански с надписи на български език.

Билети: 12, 15, 18, 20 лв.

 

7.1219:00 Зала Опера

петък

Оркестър на Държавна опера – Стара Загора

150 ГОДИНИ СЛЕД РОСИНИ

Диригент Ивайло Кринчев

Участници, програма???

150 години след смъртта на Росини ще бъдат представени увертюри, арии и ансамбли от огромното му творчество, които са сравнително непознати за българската сцена.

Продължителност 2 часа с антракт.

Билети: 10, 12, 15 лв.  

 

8.12 16:00 Общински съвет - заседателна зала

събота

Държавна опера – Стара Загора

Премиера

ПРОЦЕСЪТ МЕРИЛИН МОНРО

Камерна опера от Роланд Баумгартнер

Либрето Джейрон Тино

Диригент Андрия Павлич

Режисьор Огнян Драганов

Сценография Тодор Демеров

Адаптация костюми Теодора Джамбазова

Участват солисти, хор и оркестър от Държавна опера - Стара Загора

 

Създателите на спектакъла показват, че изразните средства на операта представят с висок емоционален заряд проблемите на съвременното общество. Сюжетът разглежда именуването на улица във Виена с името Мерилин Монро. Група граждани завеждат дело срещу решението на Кметството. Сценичното действие отразява процеса, в който се представят позициите и на двете спорещи страни. Ще оживеят познати и непознати моменти от живота на именитата актриса, Мерилин Монро, които със социалната си проекция в живота на САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век, поражда противоречиви реакции. Финалът е  отворен. Крайното решение “за” или “против” е на публиката-жури. Авторът на музиката Роланд Баумгартнер завършва Виенската музикална академия, специализира при Ленард Бърнстейн. Автор е на музиката към няколко холивудски продукции. Работил е съвместно с поп легендата Енгелберт Хъмпърдинг. Диригентът Андрия Павлич е също възпитаник на Виенската музикална академия. Дирижира спектакли във Виенската Фолкс опер и преподава в консерваторията „Густав Малер“ - Виена.

 

Изпълнява се на немски език с надписи на български.

Продължителност 1 час и 30 мин. с един антракт.

Билети 12 лв.

 

8.12 19:00 Зала Опера

събота

Софийска опера и балет

ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА

Балет от П.И.Чайковски

Хореография и режисура Юрий Григорович

Художник - Симон Вирсаладзе

Асистент балетмайстор Николай Симачов

Репетитори: Мария Илиева, Ясен Вълчанов, Диляна Никифорова, Риолина Топалова, Иванка Касабова

Помощник-режисьор Риолина Топалова

Художествен ръководител на балета Сара - Нора Кръстева

Участват солисти и кордебалет на Софийска опера и балет

Действащи лица и изпълнители:

Мари  - Катерина Петрова

Лешникотрошачката-принц - Цецо Иванов

Дроселмайер - Кирил Иванов

Кралят на мишките - Матю Уитъл

Коломбина - Вяра Иванчева

Арлекин - Хавиер Ромеро

Дяволи - София Цуцакова, Георги Банчев

Лешникотрошачката-кукла - Александра Дрангажова

Испански кукли - София Цуцакова, Джон Абенанти

Индийски кукли - Венера Христова, Румен Бонев

Китайски кукли - Вяра Иванчева, Никола Арнаудов

Руски кукли - Агнес Киил, Георги Аспарухов

Френски кукли - Александра Дрангажова, Хавиер Ромеро

Фриц - Марина Маринова

Щалбаум - Иван Георгиев

Съпругата на Щалбаум - Ирина Желева

Финален валс и апотеоз - Елена Петрова, Милена Тодорова , Натали Братанова Памела Пандова, Георги Банчев, Богомил Менкизе, Георгиос Хазополос, Теодор Воденичаров

 

 

Пьотър Илич Чайковски композира балета "Лешникотрошачката" през 1891 - 1892 г. Неговата премиера е на 18 - ти декември 1892 г. в театър "Мариински" в Санкт Петербург. Извън Русия, балетът е дебютира с представление в Англия през 1934 г. Десет години по-късно "Лешникотрошачката" е изиграна и в САЩ , в Сан Франциско. Произведението на Чайковски има огромен успех в Ню Йорк, като от тогава се поставя традиция балетът да се играе всяка година по Коледа. До 1988 г. в Софийската опера и балет се е играла версията "Лешникотрошачката" на Василий Иванович Вайнонен. Постановката на Юрий Григорович, както пишат тогавашните печатни медии, е пълен триумф на руската музика и хореография.

Това е историята на едно малко момиче, което напразно очаква своя коледен подарък в празничната нощ. И когато получава лешникотрошачка под формата на войник в красива униформа, тя още не знае, че й предстои едно вълшебно пътешествие, в което ще воюва с краля на мишките, че играчката ще се превърне в принц, който ще я отведе при танцуващите снежинки и феи, и накрая ще играе с най- красивите кукли и цветя!

Продължителност 2 часа с антракт.

Посещението е с безплатни билети като бонус за всеки, който закупи билети за не по-малко от две събития от програмата на фестивала.

 

АБОНАМЕНТИ

ОБЩ - 10 събития

90 лв.

ОПЕРА И КОНЦЕРТИ - 7 събития

60 лв.

БАЛЕТ - 3 събития

40 лв.

 

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

27.11/18:00-8.12 Опера - фоайе

РИМ. БОРИС ХРИСТОВ – фотографска изложба съвместно с Къща-музей „Борис Христов“

28.11/18:00 - Опера - фоайе

СБЪДВАНЕТО НА МЕЧТИ – документален филм, автори Елена Драгостинова и Йордан Бойчев, посветен на софийския дом на Борис Христов - вход свободен

29.11/17:00 - Регионална библиотека “Захарий Княжески”

СВЕТЪТ НА ФЕСТИВАЛИТЕ - представяне на книгата от Любомир Кутин

30.11-3.12 Регионална библиотека “Захарий Княжески”

МАЙСТОРСКИ КЛАС ПО ЦИГУЛКА НА ТЕОДОРА КЪСМЕТСКА – СОРОКОВ - записване с апликационна форма на адрес www.operasz.bg

1.12/16:00 - Опера - фоайе

СТЕФКА МИНЕВА И НЕЙНИТЕ ВЪЗПИТАНИЦИ – концерт на оперната студия на Стефка Минева - вход свободен

3.12/17:00 - Регионална библиотека “Захарий Княжески”

КОНЦЕРТ-ПРОДУКЦИЯ - участници в майсторския клас на Теодора Късметска - Сороков - вход свободен

7.12/10:00-17:00 - Регионална библиотека “Захарий Княжески”

"ОТ ИНОВАЦИЯТА ДО РЕАЛИЗАЦИЯТА: Съвременни тенденции и практики в стратегическото управление и предприемачеството в изкуствата" - семинар на проф. д-р Лидия Върбанова - участие с апликационна форма на адрес www.operasz.bg

 

БИЛЕТНИ ЦЕНТРОВЕ:

Билетна каса Опера: тел. +359 887 444 360; +359 885 509 829; +359 42 622 431

Понеделник - Петък 10.30-13.30 и 14.30-19.15

Културно-информационен център-областна управа на бул."Цар Симеон Велики" 108

тел. +359 887 444 360; +359 885 509 829

Понеделник - Петък 10.30-13.30 и 14.30-19:15

info@operasz.bg

ОНЛАЙН: www.operasz.bg

Коментари