Фото-документална изложба „OPERA VIVA


 Вчера в Парк „Пети октомври“ бе открита фото-документална изложба „OPERA VIVA“ , проследяваща  90-те години - от създаването на първия извънстоличен оперен театър до наши дни. Автор на изложбата е д-р Емлия Жунич, главен асистент в Института за изследване на изкуствата при БАН. На общо 30 платна са композирани снимки и документи, много от които се показват за първи път – като Устав на Музикално дружество „Кавал“ от 1897 г,  уникални, ръчно рисувани поздравителни адреси до колектива на Старозагорската опера и до Златан Станчев, една от най-значимите фигури в развитието на операта. 
На платната е историята на над 300 постановки и на повече от 300 артисти. Ползвани са документи от  8 фонда /включително и лични/ на Държавния архив на Стара Загора, на Регионален исторически музей, на Държавна опера-Стара Загора, на РБ“Захарий Княжески“. На откриването на изложбата присъства и Галентин Караславов, директор на Държавния архив в Стара Загора. Повече от 1500 документа и снимки  са дигитализирани, от тях в изложбата влиза само една част.  Може да се видят ликовете на известни старозагорски музиканти от Началото - учителят по музика Георги Байданов, създател на поредица от учебници и учебни помагала, проф. Димитър Хаджигеоргиев, основател на Музикалната академия в София, на режисьорите на трупата Стефан Македонски, Мара Шопова и Драган Кържилов , на братята Димитър и Борис Христови, дълги години солисти в Софийската опера. В изложбата има и снимки на световни оперни звезди, които гастролират на старозагорска сцена. Сред тях е Наталия Сац, основателка на първия музикален театър за деца в света. 
Изложбата ще може да бъде разгледана от старозагорци и гости до средата на месец септември. „Огромен е изследователският труд, силна е емоцията и любовта на автора и – д-р Ема Жунич, за което дълбоко благодарим! Нашите надежди са в началото на идващия творчески сезон този труд да бъде издаден и в албум. Цялата 2015 година е юбилейна за Операта ни, а с тази изложба и с участието на толкова много културни институти в нея, още веднъж показваме че Операта е богатството на целия ни град“ – каза на откриването Красимир Червилов, заместник-директор на Държавна опера-Стара Загора.
„Старозагорци казваме, че Операта ни е зачената с много любов. И това безспорно е така, това и дава сили да върви напред и в изпитанията. Любовта на толкова много хора. Иска ми се тази любов и зарядът на Първите, създали Операта ни, да са движеща сила и сега.“- обърна се към присъстващите д-р Емилия Жунич.  Изложбата бе официално открита от Диана Атанасова, началник отдел „Култура и туризъм“ в Община Стара Загора. Сред присъстващите на откриването бяха дългогодишните солисти в Операта – балерината Снежана Дескова и оперният певец Васил Станишев, фотографът Петьо Турлаков, запаметил едни от най-ярките спектакли на Операта и много други.

Държавна опера-Стара Загора

Коментари