"150 години след Росини" концерт с Мила Михова и солисти

7.12  19:00 Зала Опера   петък

Оркестър на Държавна опера – Стара Загора

150 ГОДИНИ СЛЕД РОСИНИ

Диригент Ивайло Кринчев

Участват: Мила Михова, Емилия Иванова, Петя Петрова, Ивайло Михайлов, Валери Турманов, Ивайло Джуров

150 години след смъртта на Росини ще бъдат представени увертюри, арии и ансамбли от огромното му творчество, които са сравнително непознати за българската сцена.

В този вълнуващ концерт в програмата на ФОБИ 2018 г. ще имате удоволствието да видите и чуете младата и талантлива оперна певица Мила Михова - единственият българин от 10 години насам на престижния Росиниевия оперен фестивал тази година, завърнала се съвсем скоро и от участието си в Тържествен концерт в голямата зала на Сорбоната.

След селекция измежду много млади певци на Академия „Алберто Дзеда” това лято Мила Михова дебютира на Росиниевия оперен фестивал в Театър „Росини” – Пезаро в ролята на Мадама Кортезе в „Пътуване до Реймс” на великия италиански композитор. На 14 ноември тя пя в „Малка тържествена меса” от Росини на престижната сцена Le Grand Amphithéâtre de la Sorbonne в Париж.

След участието си във Фестивала на оперното и балетно изкуство, младото сопрано с обещаваща международна кариера Мила Михова и пианистът Ричард Баркър ще имат съвместен концерт на 15 декември от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“. Концертът, носещ заглавието „Бисери на белкантото“, ще включва песни и арии от Росини, Белини и Доницети.

На 25 март 2016 г. старозагорската публика аплодира Мила Михова в ролята на Лучия ди Ламермур в едноименната опера на Гаетано Доницети - продукция с млади оперни певци– стипендианти на Фондация „Дарина Такова“ и Държавна опера-Стара Загора.

Мила Михова е родена в София. От ранна детска възраст започва да свири на пиано и да изучава солфеж. От 2008 до 2012 г. е студентка в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. През 2013 г. печели стипендия на Фондация „Борис Христов“ за участие в Опера студиото на Националната академия „Санта Чечилия“ в Рим, където работи с оперната дива Рената Скотто, режисьора Чезаре Скартон и вокалния педагог Анна Ванди, като участва във финалния концерт на студентите в зала „Петраси“ на аудиториума Parco della Musica под акомпанимента на пианистите Фабио Чентанни и Стефано Джанини. Участвала е в майсторски класове на Дарина Такова, Карло Коломбара, Лучана Д‘Интино, Катрин Хатая и Вера Николова и Оливие Дориа.

Има първи награди от конкурсите „Парашкев Хаджиев“ (2012, София) и „Розата на Евтерпа“ (2014, Карлово). Била е финалист на конкурсите „Магда Оливеро“ (2013, Милано, Италия) и „Джулио Нери“ (2014, Торита ди Сиена, Италия). През 2015 г. участва в спектакъла „кабаре барок“ на Фондация „Дарина Такова“. Дебютира с ролята на Фиордилиджи в „Така правят всички“ от Моцарт на Опероса Опера Фестивал в Черна Гора. Участва във Фестивала „Пиано Екстраваганца“ с концерт с Борислава Танева, посветен на творчеството на руския композитор Артур Лурье. Изпълнява сопрановото соло в 9-та симфония на Бетовен със Симфоничния оркестър на Кашкайш, Португалия. Участвала е на фестивала Лауреатски дни „Катя Попова“ в Плевен.

Репертоарът й включва ролите на Фиордилиджи („Така правят всички“), Констанце („Отвличане от сарая“) от Моцарт, Лучия Аштън („Лучия ди Ламермур“) от Донцети, Джилда в „Риголето“, Донна Елвира в „Дон Жуан“, Амина („Сомнамбула“) от Белини, Графиня Фолевил („Пътуване до Реймс“ ) от Росини, Огъня („Детето и вълшебствата“) от Равел както и богат репетоар от арии и ансамбли от Хендел, Моцарт, Доницети, Белини, Росини, Верди, Пучини, Масне, Гуно, Бърнстейн, Мур и др.

ПРОГРАМА:

Увертюра „ Пътуване до Реймс“

Рондо на Елена от „La Donna del Lago” (Жената от езерото) - изпълнява: Мила Михова

Ария на Асур „Deh ti ferma…” от операта „Семирамида„ - изпълнява: Ивайло Джуров

Рондо на Пепеляшка от операта „Пепеляшка“ /„ Nacqui…”/ – финал - изпълняват: Петя Петрова с хор на Държавна опера Стара Загора

Ария на Дандини от операта „Пепеляшка“ – „Come…” - изпълняват: Валери Турманов и Хор на Държавна опера Стара Загора

Каватина на Семирамида – „ Bel raggio…” - изпълнява: Емилия Иванова

Дует на Изабела и Мустафа – „ O che muso…” от операта „Италианката в Алжир“ - изпълняват: Петя Петрова и Ивайло Джуров

Stabat Mater - “Cujus animam gementem” - изпълняват: Ивайло Михайлов

Увертюра“Вилхелм Тел“

Хор из операта „Вилхелм Тел“

Дует на Семирамида и Арсаче от I-во действие на операта „Семирамида“ - изпълняват: Мила Михова и Петя Петрова

Квартет и хор от операта „Мойсей в Египет“ - изпълняват: Мила Михова, Емилия Иванова, Ивайло Михайлов, Валери Турманов, Ивайло Джуров

Финал на I-во действие из операта „Италианката в Алжир“ (от „Dite, chi e quella femmina…Nella testa ho un campanello…”) -

Коментари