МОРСКАТА ОПЕРА "ДЖОКОНДА" В ДЕНЯ НА СВЕТИ НИКОЛА

ВСИЧКИ ИМЕНИЦИ С БЕЗПЛАТЕН БИЛЕТ НА 6 ДЕКЕМВРИ!
Оперният шедьовър "Джоконда" от програмата на ФОБИ 2018 очаква на 6 декември своите именници от 18 часа в Зала Опера - Стара Загора. Всеки, който носи името НИКОЛА, НИКОЛАЙ, НИКОЛИНА, НИКОЛЕТА, НЕНКА, НИНА, НИНО, КОЛЬО срещу представена лична карта на билетната каса, ще получи безплатен билет, а всички негови гости ще получат отстъпка до 30%. Зарадвайте своите близки със стилно и незабравимо преживяване!

6.12 18:00 Зала Опера

четвъртък

Държавна опера - Варна

ДЖОКОНДА

опера от Амилкаре Понкиели

Диригент Григор Паликаров

Режисура и сценография Кузман Попов

Костюми Ася Стоименова

Хореография Румяна Малчева

Диригент на хора Цветан Крумов

В главните роли:

Джоконда – Габриела Георгиева

Сляпата – Бойка Василева

Алвизо – Евгений Станимиров

Лаура – Даниела Дякова

Барнаба – Пламен Димитров

Енцо Грималди – Валерий Георгиев

В основата на либретото на Ариго Бойто е драмата „Анжело – тиранинът от Падуа“ от Виктор Юго. Действието се развива във Венеция през 17-и век. Музикалната драматургия включва ярки масови сцени и конфликти, наситени със страсти и контрасти. След премиерата си в Миланската скала операта „Джоконда“ неизменно е част от репертоара на водещите световни театри. Във Варна „Джоконда“ оживя това лято след 71 години.

„Джоконда“ е великолепно произведение, което аз за първи път поставям. Възхитен съм от музиката на Понкиели. Осъзнавам, че той действително е бил голям майстор, от който са се учили всички композитори от следващите поколения, дори Верди е заимствал от него“ споделя режисьорът Кузман Попов, който е и сценограф на постановката.

„Заглавието е голямо предизвикателство, певческите роли са изключително трудни, но ние разполагаме със  солистичен състав, който може да изпълни това заглавие. Джоконда ще пресъздаде изтъкнатото българско сопрано Габриела Георгиева“. Певицата направи във Варна своя  български дебют, тъй като досега тя е пяла Джоконда само в чужбина. На 6 декември тя ще се представи в тази роля за първи път и пред старозагорската публика. Спектакълът е от 18.00 часа.

Габриела Георгиева: “Съвсем скоро си припомних коя е ролята, която най-добре ме характеризира като певица, като вокално майсторство, като актьорска игра, като техника. Това е Джоконда на Понкиели. И може би Норма също. Норма е ролята, която много ми даде и много ме провокира. Това беше първата и единствена белкантова роля, която съм изпяла до момента. Тя по някакъв начин ми преподреди гласа, такова усещане имах след Норма. Ставах по-сигурна вокално във воденето на моя глас. Тя ми пасна като ръкавица. Сякаш е написана за моя тип глас с тези бързи пасажи, с пъргавината на гласа, с драматичните моменти, с лиричните. Аз имам  в моя глас драматизъм, защото имам тази тромпетност в гласа. Всъщност много често бъркаме и се заблуждаваме, че драматичността на гласа е в  широкия и по-тъмен звук, а всъщност драматичността на гласа е в тромпетността, в метала, който пробива оркестъра по един начин. Аз имам този метал, който се носи  и който прехвърля оркестъра. И затова, въпреки че не съм тежък глас, аз мога да си позволя да пея драматични роли като Турандот, Абигаиле, лейди Макбет. Джоконда също е такъв тип роля. В Джоконда всичко е много диво на моменти – там има едни страшни скокове на октави, много големи интервали, които са изключително трудни.Всъщност там се проявява моят глас най-добре, защото ролята ми дава възможността да изхвърля тази дива емоция, която имам по един веристичен начин. В Норма всичко е много по-шлифовано, по-рафинирано. А в Джоконда тези страшни скокове отговарят на моя глас,  мога да ги направя с тази емоция, с която бих искала. В Норма всичко върви в една линия, пак има такива скокове, но са в една белкантова линия. Докато при Джоконда всичко е много по-веристично и може да се излее много повече емоция в първичния й вид. Много е впечатляваща тази роля и смятам, че тя най-добре ме описва като актриса и като певица…“ /из интервюто на Миглена Стойчева специално за ФОБИ/

ЦЕНИ НА БИЛЕТИТЕ: От 10 до 20 лева. Отстъпки за учащи и пенсионери – до 30%.

Билетна каса Опера: тел. +359 887 444 360; +359 885 509 829; +359 42 622 431

Понеделник - Петък 10.30-13.30 и 14.30-19.15

Културно-информационен център-областна управа на бул."Цар Симеон Велики" 108

тел. +359 887 444 360; +359 885 509 829

Понеделник - Петък 10.30-13.30 и 14.30-19:15

info@operasz.bg

ОНЛАЙН: www.operasz.bg

 

Коментари