Зам. министърът на културата на РМакедония – гост на ФОБИ

Зам. министърът на културата на Република Македония г-н Владимир Лазовски – гост на Фестивала на оперното и балетното изкуство

Солистът на Държавна опера-Стара Загора - замества Владимир Саздовски в ролята на Дон Базилио

Фестивалът на оперното и балетното изкуство продължава с гостуването на Македонската опера и балет. Тази вечер, 4 декември, от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара  Загора ще бъде представен спектакъла на комичната опера от Росини „Севилският бръснар“. Заедно с целия състав на МОБ – Скопие в Стара Загора пристигна и заместник-министърът на културата на Република Македония Владимир Лазовски, който ще присъства на представлението.

Добре познатото класическото заглавие на Росини ще оживее  в оригинален прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер. Тя е възпитаник на Университета по музика и сценични изкуства във Виена, участвала e в над 30 постановки във Виенската опера, а по-късно режисира мюзикъли и опери в Европа и САЩ. Работила е съвместно със световния филмов режисьор Роман Полански. Художник на декора на постановката е Мария Ветероска, костюмите са на Мария Пупучевска.

В ролята на Фигаро тази вечер зрителите ще видят талантливия баритон Мариян Йованоски – завършил своето образование и стартирал своята възходяща успешна кариера от България. Солистът на Старозагорската опера Ивайло Джуров ще замести разболелия се внезапно Владимир Саздовски в ролята на Дон Базилио. Участват още солистите Биляна Йосифов, Благой Нацоски, Невен Силяновски, Злата Тошевска, Кристијан Антовски и др., хор и оркестър на Македонската опера и балет. Диригент Иван Еминовиќ.

Режисьорът Урсула Хорнер определя постановката на операта „Севилският бръснар“ като „Опера-буфа или всичко, което ви харесва, е позволено". Спектакълът е изграден върху исторически препратки.

1816 г.: Доктор Бартоло преследва красиви и много по-млади жени, стремежът му да контролира всичко се превръща в страст, а неговите довереници разнасят из Севиля фалшиви новини. И целият град се смее.

2018: Президентът на САЩ преследва красиви и много по-млади жени, стремежът му да контролира всичко се превръща в страст, а неговите ПР сътрудници  хранят обществото с фалшиви новини. И целият свят се смее.

200 години делят двете истории. Разликата - днес това е реалност! Ала не се притеснявайте: Доктор Бартоло не е клоун с оранжева коса! А операта играе в един малък фантастичен горски свят. Дребните душици живеят спокойно заедно, всеки момент готови за наслада. Всичко е позволено!

Севилският бръснар - видео

Предварителна продажба на билети

БИЛЕТНИ ЦЕНТРОВЕ:

Билетна каса Опера: тел. +359 887 444 360; +359 885 509 829; +359 42 622 431

Понеделник - Петък 10.30-13.30 и 14.30-19.15

Културно-информационен център-областна управа на бул."Цар Симеон Велики" 108

тел. +359 887 444 360; +359 885 509 829

Понеделник - Петък 10.30-13.30 и 14.30-19:15

info@operasz.bg

ОНЛАЙН: www.operasz.bg

 

Коментари