Ивайло Кринчев - новият главен диригент

ИВАЙЛО  КРИНЧЕВ


Завършва Национална Музикална Академия „Панчо Владигеров”, София със специалностите „Хорово дирижиране” в класа на  проф.Лилия Гюлева и „Оперно-симфонично дирижиране” при Димитър Манолов и проф.Вульпе. Има участия в майсторските класове по симфонично дирижиране  под ръководсвто на  проф. Илья Мусин, Санкт Петербург и проф. Карл Остерайхер, Виена. 
От 1990г. до 1996г. е диригент в Бургаска операта и  Бургаската филхармония, а от 1996 до 1999г. е и директор на Бургаската опера. Под негово ръководство за първи път на бургаска сцена са поставени оперите „Дон Жуан” на Моцарт и „Норма” на Белини. На следващата година вече работи като артистичен директор и диригент за продуцентска агенция „Евростейдж”, Амстердам, Холандия, чрез която дирижира множество оперни спектакли в Холандия, Португалия, Испания, Франция и Швейцария. Преподавателската си дейност започва като хоноруван преподавател в Национална Музикална през 1993г.  по специалностите „Оперно пеене с диригент” и „Оперно-симфонично дирижиране”. От 2001г. е щатен преподавател, а от 2005г. - доцент.
От 2002г. има ежегодни изяви в Южна Корея - изнася майсторски класове по дирижиране и оперна интерпретация в различни университети, както и гостувания на симфонични и камерни оркестри. Диригент-постановчик е и на операта „Бътерфлай” от Дж. Пучини в гр. Куангджу през 2007г.
    Гост-диригент на много симфонични оркестри и оперни театри в България, между които Софийска Филхармония, Пловдив, Варна, Русе, Видин . Има записи за БНР и БНТ. 

Коментари