Творческият сезон 2014/2015

  Творческият сезон 2014/2015 г. за Държавна опера-Стара Загора приключи на 31 юли  с общо 126 представления /от тях 31 в турне/ ,с  8 премиерни спектакъла и една възстановена премиера  в периода 5 септември 2014 – 31 юли 2015 г. Продадени са 39 898 броя билети на обща стойност  270 077 лв. при 6,77 лв. средна цена на билета.  Най-много продадени билети за един спектакъл  са реализирани при спектакъл на операта ни в турне – с мюзикъла „Лелята на Чарли” при гостуването в гр. Хасково На 31 март – общо 642 продадени билета. В залата на операта на най-голям зрителски интерес се е радвал вторият спектакъл на операта „Тоска|” от Джакомо Пучини – на 28 ноември 2014 г. са го посетили 599 зрители, което е реално пълен капацитет на зрителските места. Гала-концертът „Звездите на операта”, с който на 5 декември бе закрит Фестивал на оперното и балетно изкуство /ФОБИ/ е бил посетен от 582 зрители, а премиерата на „Севилският бръснар” от Дж.Росини на 11 февруари – от 589 зрители. 
Този творчески сезон за Държавна опера-Стара Загора започна на 5 Септември 2014 г. с  премиера на едноактните опери „Битката на Танкред и Клоринда" и „Балът на неблагодарните жени" от Клаудио Монтеверди. Диригент бе Ивайло Кринчев, режисьор Петко Бонев, декор и костюми – Борис Стойнов, Мирела Бешева, хормайстор - Младен Станев, концертмайстор - Паулина Колева. На 10 септември  бе премиерата на операта „Ацис и Галатея" от Хендел/Моцарт на Античния форум Августа Траяна. Режисьор бе Петко Бонев, диригент Красимир Къшев, сценография и костюми Борис Стойнов, хореограф Мирела Бешева. Държавна опера-Стара Загора участва за втори път в „Нощ на изкуствата“, организирана от Община Стара Загора на септември  с богата програма и много посетители. На 30 септември  бе премиерата на  операта„Тоска" от Джакомо Пучини с участието на световноизвестния тенор Камен Чанев. Режисьор бе Кузман Попов. Диригент-Лучано ди Мартино. През октомври - Държавна опера-Стара Загора се включи  за втори пореден път в програмата на Фестивал на виното и античната култура „Августиада“ и изнесе празничен концерт за участниците и гостите на фестивала.  На 4 ноември бяха отбелязани  100 години от  от рождението на Борис Христов - в сградата на ЮНЕСКО в Париж с Гала концерт под патронажа на Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Концертът, който се превърна в голям празник на българската култура, бе организиран от Постоянното представителство на България към ЮНЕСКО с подкрепата на Министерството на културата. Годишнината от рождението на световноизвестния български оперен изпълнител е включена в календара от събития на ЮНЕСКО. Пред препълнената зала с представители на дипломатическия корпус, българската общност, членове на Сената и френски граждани солисти, хорът и оркестърът на Старозагорската опера под диригентството на  Маестро Диан Чобанов изпълниха арии от опери на Моцарт, Пучини, Верди, Росини и Бизе. Програмата бе представена от френската журналистка и почетен член на Фрeнската академия Ев Ружиери.  На 24 ноември Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров откри  45-тия Фестивал на оперното и балетно изкуство, който започна с премиера на операта „Отело" от Джузепе Верди. Режисьор бе Петко Бонев, диригент Георги Димитров, сценография Борис Стойнов, костюми Цветанка Петкова-Стойнова. 
На 11 февруари  2015 година бе премиерата на операта „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини /за възрастни/. Режисьор Славчо Николов, диригент Красимир Къшев, хореограф Ромина Славова. Художник на декора  бе Александър Гьошев. На 22 април  бе възстановената премиера на концерта-спектакъл  „Фантомите на мюзикъла“ . Режисьор Георги Динев, диригент Любомир Денев. Хореографията е дело на Ромина Славова. В творческия екип вече се включи и Златна Михайлова – костюмограф на спектакъла.  
От края на месец април Операта има нов вр.и.д  директор – Огнян Драганов, който веднага предприе мерки за  подобряване на тежкото финансово състояние на Операта. Съставеният от него борд включва личности, които да помагат и за издигане престижа на оперния театър на Стара Загора. Главен диригент до месец юли бе големият български музикант Маестро Мартин Пантелеев. На 16 май /събота/ от 11 часа във фоайето на Операта започнаха съботни матинета  „Звездите на Старозагорската опера“ . В първото издание гостува световноизвестната оперна певица – старозагорката Стефка Минева. Второто издание бе посветено на покойния диригент, главен диригент и директор на Операта Маестро Божидар Бонев, а в третото бе представен дългогодишният солист на Операта Евдокия Здравкова-Хорозова. На 22 и 25 май – бяха изключително успешните премиера и втора премиера на операта „Трубадур“. Режисьор Георги Динев, диригент Мартин Пантелеев, сценична адаптация-Димо Костадинов. В три от баталните сцени в спектакъла участваха и 12 млади мъже от Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур” . През месец юни  за четвърти път в Държавна опера-Стара Загора,  съвместно с Международната продуцентска къща „Варна Интернешънъл“ бе реализиран спектакъл от едноактните опери „Джани Скики“ и „Сестра Анджелика“ от Джакомо Пучини под диригентството на Маестро Диан Чобанов и с участието на студенти от САЩ и солисти от България. 
На 1 юли с празничен Гала концерт с всички солисти на Държавна опера-Стара Загора тържествено и с гост-солисти като Калуди Калудов, Юлиан Константинов, Костадин Андреев, Таня Иванова, Александър Крунев, Ана Дитри бе отбелязана 90-тата годишнина от създаването на Операта на Стара Загора. С това събитие в културния живот на града бе дадено началото на Летни музикални вечери Античен форум „Августа Траяна”. Тук бе и премиерата на операта „Кармен” от Жорж Бизе на 7 юли с режисьор Георги Динев, диригент Ивайло Кринчев, сценограф Салваторе Русо /Италия/, хореограф Ромина Славова и отново с участието на Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур”. Със свои постановки  се представиха оперите на Бургас и Русе.  Хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора бяха на турне в гр.Грац, Австрия, където участваха в постановки на операта „Травиата” от Джузепе Верди. В началото на юли на площадката пред южния вход на Операта заработи „Сутрешно кафе пред Операта”, на което през цялото лято старозагорци и гости правят своите срещи на ароматно кафе и разкошна класическа музика. От месец юли Маестро Ивайло Кринчев е новият главен диригент на Операта.
Творческият сезон за Държавна опера-Стара Загора завърши на 31 юли с концерта-спектакъл „Фантомите на мюзикъла”, който гостува на сцената на Опера Русе. От тази седмица на август целият състав е в отпуск.  В периода 13-20 август хорът и оркестърът на Операта са на турне в гр.Таормина, Сицилия. На 24 август започват репетициите на балетната трупа за предстоящата първа премиера на септември, включена и в програмата на Фестивал „Различният поглед” – Стара Загора. Новият творчески сезон 2015/2016 г. се открива на 17 септември на сцената на Античен форум „Августа Траяна” с операта „Набуко” от Джузепе Верди.

Държавна опера-Стара Загора

Коментари