Премиерата на балета "Лешникотрошачката" е на 3 април

Имаме удоволствието да ви поканим на премиерата на балетния спектакъл “Лешникотрошачката” по музика на П. И. Чайковски. Приказната история на Е.Т.А. Хофман, по хореография и режисура на заслужилия артист на Руската Федерация Константин Уралски ще оживее в пълния си блясък на 3 април от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора.

„Работата ми с трупата на Балета на Държавна опера-Стара Загора е много интересна, момичета и момчетата са много активни и спектакълът ще е много ярък.  За мен  балетът „Лешникотрошачката“ е сбогуване на момичето с детството. Това е повече от приказка. Това е приказката на нашия живот, на нашето детство. И дали това е било наистина или е измислено от Дроселмайер, или се е присънило на Мария, това е въпросът, с който трябва да излезе всеки зрител от залата. Отговора ще търси всеки зрител.“ – казва хореографът на постановката Константин Уралски.

„Лешникотрошачката“ се играе не само по Коледа. Тя се появява в живота ни винаги в точното време и на точното място. Защото човешкото сърце винаги има нужда от красива приказка, която да връща вярата ни в Доброто – обратно в сърцето.

Декорите и костюмите на „Лешникотрошачката“ са на италианския художник Салваторе Русо. В новата постановка участва цялата многонационална балетна трупа на Старозагорската опера, която под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова, респектира със своите високи постижения и стремителен възход. В ролята на Мари ще видите изящната балерина Марина Сороче. Лешникотрошачът е Томоки Ишиго, Дроселмайер – Ивайло Янев, Фея Драже – Анелия Димитрова,Крал Мишка – Франческо Бориело, Принц Коклюш – Паскуале Казиела и др.

Творческият път на хореографа Константин  Уралски започва в Болшой театър, на чиято сцена танцува след завършването на Московското държавно хореографско училище. Избирайки за себе си професията на хореографа, Уралски постъпва във балетмайсторския факултет на ГИТИС в класа на проф. Олга Тарасова. След това предприема отчаяна, авантюристична стъпка – напуска Болшой театър и заминава на Запад (Германия и САЩ), за да опознае формите на съвременния танц, за който по това време в СССР само се говорело, но никъде не се преподавал. В Америка предложили работа на К. Уралски. Приемайки предложението, той остава в САЩ и става Артистичен директор на балетна трупа.

В периода 1991-1996 год. К. Уралски е художествен ръководител на балета в Айова, САЩ. Отделя много сили за повишаване художественото равнище на балетната трупа, поставяйки 15 оригинални балетни спектакли, които предизвикват голям интерес от страна на критиката и специалистите. Сред тях са: „Птиците“, „My Reverie“, „Кармен-сюита“, „More Than Two to Tango“, „Макбет“, „Размисли за Петрушка“, „Музиката на Албинони“, „Доктор Живаго“ и др. Творческата работа му носи известност в САЩ, където го възприемат като «руски американец». През 1998 г. Уралски получава покана от балет „Москва“ да постави спектакъла «Валс на белите орхидеи» по мотиви от произведението на Е.М.Ремарк, музика на М. Равел и френски шансони от 30-те години на 20 век. През следващите години балетмайсторът продължава активната си работа в САЩ и Европа, Латинска Америка създавайки балетни постановки по музика на Моцарт, Рахманинов и др.

От седем години е главен художествен балетмайстор на Астраханската опера и балет в Русия. За втори път работи с български оперен театър. През сезон 2006-2007 година Константин Уралски поставя на сцената на Варненската опера балета  „Доктор Живаго“ по музика на Кирил Волков.

Заповядайте на премиерния спектакъл на 3 април от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора!

Коментари