"Мадам Бътерфлай" в чест на Големия Миньо Минев

На 19 април от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора е постановката на операта Мадам Бътерфлай от Джакомо Пучини. Спектакълът е посветен на 100 години от рождението на Миньо Минев. На 5 февруари 2019 г. се навършиха 100 години от рождението на Миньо Минев (5.02.1919 – 8.11.1984), дългогодишен солист на Старозагорската опера, певецът, който носеше повече от 40 години теноровия репертоар на музикалната институция. Десетки са създадените и интерпретирани от него роли, някои от които и до ден днешен останали като пример за високо изкуство.

От 18 часа във фоайето ще бъде представена книгата "НАЙ-ДОБРИЯТ ЛУД ГИДИЯ" на гл.ас.д-р Ема Жунич от Институт за изследване на изкуствата при БАН за живота и творчеството на Миньо Минев, издадена по повод на годишнината .

Диригент на спектакъла на 19 април е Маестро Якопо Сипари ди Пескарола /Италия/. Той е познат на старозагорската публика от спектакъла на операта „Тоска“ от Дж.Пучини на 10 ноември 2018 г. Талантливият и екстравагантен  Маестро Якопо Сипари е бил Музикален директор на Македонската държавна опера и балет, Главен гост диригент на Пучини фестивала в Торе дел Лаго, както и гост диригент на Оперния фестивал на Помпей, Белини фестивал и др. Якопо Сипари е един от най-обещаващите млади диригенти на Италия /и практикуващ адвокат във Ватикана/.

Режисьорската адаптация на постановката на „Мадам Бътерфлай“ е на Славчо Николов, Сценография Борис Стойнов, Художник на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова, Хореография Боряна Сечанова.

В ролята на Чо Чо Сан ще видите Силвана Фроли – познато име от световните оперни сцени. Пинкертон е Ивайло Михайлов, Шарплес е Александър Крунев, Горо е Ивайло Йовчев, Сузуки е Петя Петрова , Кейт Пинкертон е Емилия Джурова и др. Участват хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора.

Мадам Бътерфлай на Държавна опера-Стара Загора е спектакъл, създаден през 2005 г. за откриването на Фестивала за оперно и балетно изкуство /ФОБИ/. В тази година сградата на Операта все още не е завършена и спектаклите се играят на сцената на Драматичен театър Гео Милев в града. През сезон 2005/2006, по покана на Columbia Artist Management, представлението е играно в над 15 щата на САЩ. За гастрола на постановката има положителни критики и възторжени отзиви от американската преса и публика. С малко прекъсване между 2010 и 2012 г., представлението не слиза от Старозагорска сцена в продължение на 6 сезона като се радва на изключителен зрителски интерес.

Коя е легендарната мадам Бътерфлай?

Мадам Бътерфлай (Чо Чо сан) е гейша, влюбена в американския лекомислен лейтенант Пинкертон. Той се оженва за нея, но не точно по любов, колкото от увлечение и изкушен от възможността да има брак и в Япония, и в Щатите. Връщайки се в Америка, съответно се жени и за Кейт, а Чо Чо сан остава сама с детето им, очакваща го в къщата им в Нагасаки, презряна от близките си и отхвърляща предложенията за брак на японски принц. Три години по-късно Пинкертон слиза от кораба на пристанището с американската си съпруга и иска да отведе със себе си детето, а разбитото сърце на мадам Бътерфлай не издържа и тя слага край на живота си.

Пучини се запознава за пръв път с този сюжет в Лондон, където присъства на театрална постановка Мадам Бътерфлай на Дейвид Беласко, който, от своя страна, я е адаптирал от кратката история на Джон Лутър Лонг, публикувана в списание. Действително тази японска драма носи необходмия заряд да се превърне в оперно произведение, но Пучини всъщност е бил вдъхновен не толкова от нея, колкото от изпълнението на актрисата Евелин Милард. Тя изиграла толкова въздействащо образа на влюбената гейша, че веднага след завръщането си в Италия композиторът поръчва изработването на либрето от авторите Илика и Джакоза, които, за да обогатят сюжета, добавят ново действие в него.

Премиерата през февруари 1904 г. е пълно фиаско. Враговете на Пучини стоят зад организирания й провал, но по всяка вероятност операта е изненадала и публиката със своята модерност и нетипичност, както и с неубедителната сценография. Пучини обаче не се отказва, а я преработва и след три месеца се състои втора премиера в Бреша, където произведението се възприема по коренно различен начин и откъдето поема по своя славен път из целия свят.

Заповядайте на 2 март от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора да видите един спектакъл, вплел в себе си естетиката и дълбочината на Изтока - на фона им се откроява яркото и огнено сърце на малката Чо Чо Сан, която е цялата Любов, тя е самата Любов!

Коментари