Ултрамодерен танцов спектакъл

 

Ултрамодерен танцов спектакъл с премиера на 18 септември на сцената на Държавна опера-Стара Загора

На 18 септември от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състои дългоочакваната премиера на танцовия спектакъл „Безвремие” – един ултрамодерен и провокиращ спектакъл на хореографите Светослав Генадиев и Виолета Витанова с участието на балетната трупа на Старозагорската опера. Асистент-концепция Станислава Симеонова, авторска музика ROBOKNOB, продуцент  „CREATIVE BOX“.
В мрака блещукат светлинки, които се движат, пулсират и рисуват абстрактни фигури. Въздействаща музика, наподобяваща звуците на природата, озвучава една поетична картина с космически проекции. Усещането е за безвремие – такова, каквото ни завладява, когато гледаме обсипаното в звезди небе в ясна лятна нощ. Звездните картини продължават да се пренареждат с плавни и отмерени движения, като в загадъчния театър на сенките...
Така започва новият премиерен спектакъл на Държавна опера-Стара Загора. „Безвремие” на младите, но вече утвърдени имена в света на танца – Станислав Генадиев и Виолета Витанова. Двамата са завършили класически балет в Националното училище за танцово изкуство – София. И както споделят – са били късметлии със своите изключителни преподаватели. Станислав е завършил при Илиян Дрангажов, а Виолета е ученичка на Силвия Томова. Наред с всеотдайните занимания с класически балет и двамата получават своите най-безценни житейски уроци – да бъдат преди всичко личности и човеци. И сега, когато имат множество високо оценени проекти зад гърба си, награди и отличия, смятат, че точно тази основа, която са им дали техните учители, е техният най-голям успех. И двамата притежават дарбата да се „взират” в хората, да намират най-краткия път към душевността на артиста и да го накарат да отвори преди всичко сетивата си, когато пристъпва към своята нова задача. Това провокират и в новата си  среща с балетните артисти на Старозагорската опера. Талантливите хореографи търсят своето вдъхновение в диалога и в процеса на работа осъществяват своите фантазии с помощта на целия творчески екип. Не пропускат ролята на всеки един – от майсторите в ателиетата, техническите екипи до асистент-режисьора и артистите на сцената. Безвремие е темата, която възпламенява тяхното творческо въображение, която избират и очертават опорните точки на идейния проект с помощта на Станислава Симеонова. Музиката е ROBOKNOB – електронна музика създадена на момента, като се използват звуковите първоизточници, дръммашини и синтезатори. Музиката е специално подготвена за спектакъла и тя преживява своите трансформации след срещата с артистите. В продължение на седмица композиторът Ясен Георгиев работи на място и прави промените съобразно творческото наслагване с участието на танцьорите. За повечето от балетните артисти новите хореографски задачи са необичайни, на пръв поглед странни, но те се доверяват на хореографите и охотно стават съавтори. Сложните пластични движения постепенно са овладени и идва моментът, в който всички са подвластни на творческото безвремие, което може да продължи вечно без срокове и ограничения. 
Станислав Генадиев и Виолета Витанова работят в тандем от много години. Познават се от юношеските си години и са успели да създадат своя хармоничен свят. Взаимно се допълват и творят заедно. Търсещи, смели експериментатори, отворени за нови и нови предизвикателства. Щастливи са, че могат да осъществят своя нов и специален проект на сцената на Държавна опера-Стара Загора. Очаровани са от балетната трупа на театъра. Благодарни са, че директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов им предоставя тази възможност и очакват, че тази сцена ще бъде място за изява на още много млади и талантливи артисти. Директорът на Операта Огнян Драганов няма колебания. Той вече е работил като режисьор с двамата в оперната продукция на Русенската опера „Орфей и Евридика” от Глук и се доверява изцяло на техния талант и неповторим артистичен почерк. Огнян Драганов вярва, че всеки трябва да се докосне до свободата и безвремието на модерния танц. До посланията, които носи в себе си един толкова атрактивен и впечатляващ проект. Защото танцът уверено е скочил в новото хилядолетие със своите постижения. Много повече от оперното изкуство. Танцът е намерил пътя към своята най-млада публика – музиката, модерните танцови техники са много по-близки до съвременния човек и неговите светоусещания. А за класическите балетни артисти една такава среща с различния и много по-освободен изказ на тялото, допринася за тяхното израстване и развитие. За да бъдат  наистина в крак с времето!
Хореографите за танцовия спектакъл „Безвремие”
„…..Идеята е за бунт срещу съвършенството – творчеството се ражда от хаоса. Безвремие е това, което е преди бунта – съвършенство. Безвремие е самият бунт – повтарящ се акт на разрушение, от който да се роди творчеството. Безвремие е и самото творчество – креативността на предаващата се енергия, с постоянна градация от гледна точка на твореца и деградация от гледна точка на монолитната цялост. Постепенно енергията преминава в органичен живот и се задвижва матрицата на еволюцията.”

Хореографите Станислав Генадиев и Виолета Витанова завършват Националното училище за танцово изкуство в София. Танцуват в швейцарската трупа „Линга“ (Linga), участват в спектаклите „Станция „Астапово“ и „Станция „Елабуга“ с режисьор Маргарита Младенова и Иван Добчев в Театралната работилница „Сфумато“, София. В качеството си на танцьори работят и си сътрудничат с хореографи от Швейцария и Испания. От 2007 г. участват като танцьори и хореографи в Проект „Кинестетик“ (Kinesthetic Project), като общата им работа започва още през 2006 г., докато Станислав танцува в „Линга“. Първият им успешен спектакъл се казва „Imago“ (2006 г.), за който получават и първия в историята на наградите на Съюза на артистите в България „Икар“ за дебют за танцов спектакъл. С танцовата миниатюра „25.03.“ получават наградата на журито на международния конкурс „Маргарита Арнаудова”, организиран от Балет „Арабеск”. През 2013 г. печелят "Икар" за танцов спектакъл за хореографията на „Мишеловката“ и в „Хамлет“ с режисьор Явор Гърдев. Станислав Генадиев е удостоен с грамота от Министъра на културата на Република България по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост (2013 г.) 

Асистентът-концепция Станислава Симеонова завършва славянска филология и психология в СУ „Св. Климент Охридски“. Интересите ѝ са в областта на аналитичната психология, хипнозата, квантовата психология, драматургията и съвременната европейска и северноамериканска литература. 

Авторската музика ROBOKNOB: През 2014 година Станислав Генадиев и Ясен Георгиев създават Вечерите за експериментална електронна музика TExN в София. Няколко издания по-късно бележат началото на съвместния им проект Roboknob. Проектът залага нови форми на изразяване чрез звук и светлина, произведени от първоизточника им в реално време. 

Продуцентът „Creative Box“е софийска организация, създадена в подкрепа на младите артисти и на съвременните изпълнителски изкуства. Реализира младежкия фестивал „Театър в аванс“ и пърформансите „Ova“ (хореография и изпълнение: Виолета Витанова, концепция и визуално решение: Мартин Пенев, 2014 г.) и „Килър“ (хореография и изпълнение: Станислав Генадиев и Виолета Витанова, концепция и визуално решение: Мартин Пенев, 2015 г.). 

БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/
БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта
Тел.: 042 622 431, 0885 509829
РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.00ч.– 19.00ч.            
ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя

Коментари