"Лешникотрошачката" отново на 24 април

Балетният шедьовър на П. И. Чайковски „Лешникотрошачката“ е най-новото заглавие в афиша на Балета на Старозагорската опера. Приказната история на Е.Т.А. Хофман ще оживее отново в пълния си блясък на 24 април от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора. Постановката на „Лешникотрошачката“ е по авторската хореография и режисура на заслужилия артист на Руската Федерация Константин Уралски. Асистент-хореограф Наталия Коробейникова.

Работата ми с трупата на Балета на Държавна опера-Стара Загора е много интересна, момичетата и момчетата са много активни и спектакълът ще е много ярък.  За мен  балетът „Лешникотрошачката“ е сбогуване на момичето с детството. Това е повече от приказка. Това е приказката на нашия живот, на нашето детство. И дали това е било наистина или е измислено от Дроселмайер, или се е присънило на Мария, това е въпросът, с който трябва да излезе всеки зрител от залата. Отговора ще търси всеки зрител.“ – казва хореографът на постановката Константин Уралски.

Декорите и костюмите на „Лешникотрошачката“ са на италианския художник Салваторе Русо. В новата постановка – решена в традиционен класически стил, участва цялата многонационална балетна трупа на Старозагорската опера, която под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова, респектира със своите високи постижения и стремителен възход. Познатата приказка на „Лешникотрошачката“ ще  бъде разказана за първи път на сцената на Държавна опера-Стара Загора в първите дни на пролетта. Младите и безусловно талантливи артисти на балетната трупа на Старозагорската опера чрез езика на танца ще пресъздадат вълшебната история, разгърната в съня на Мари в нощта преди Коледа. На героинята, заедно с дървената кукла-Лешникотрошачка, ѝ предстои да победи Цар Плъх и да се отправи на пътешествие в приказни светове.

В ролята на Мари на 24  април ще танцува изящната балерина Нанако Имаи. Лешникотрошачът-Принц е Томоки Ишиго, Дроселмайер – Ивайло Янев, Фея Драже – Анелия Димитрова,Крал Мишка – Франческо Бориело, Принц Коклюш – Паскуале Казиела и др.

 

„Лешникотрошачката“ се играе не само по Коледа. Тя се появява в живота на всеки човек  винаги в точното време и на точното място. Защото човешкото сърце винаги има нужда от красива приказка, която да връща вярата му в Доброто – обратно в сърцето.

„Лешникотрошачката“ на Старозагорската опера - ярка постановка, възхитителни костюми, впечатляваща сценография, класическа хореография, познати от детството любими мелодии – истинско коледно чудо и очакван подарък за малки и големи!

Следващите спектакли на „Лешникотрошачката“ очаквайте в програмата на Държавна опера-Стара Загора през месеце ДЕКЕМВРИ !

 

Коментари