"Италианката в Алжир" за последно в този сезон

Последен шанс за този сезон, за да се насладим на шедьовъра на Росини „Италианката в Алжир“ на сцената на Старозагорската опера

 „Италианката в Алжир“ е произведение от Джоакино Росини, един от най-големите оперни композитори на XIX век. Това е първата опера-буфа на Росини, създадена през 1813 година за Операта във Венеция. Известна и до днес, гостите на Старозагорската опера ще могат да се докоснат до произведението за последен път през този сезон на 9 май от 19 часа.

Идеята за реализацията на „Италианката в Алжир“ е на директора на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов. Той избира атрактивното и рядко поставяно в България оперно заглавие от афиша на Македонската опера и балет. Декорите и костюмите са на Македонската опера и балет и това е първият съвместен проект с Държавна опера-Стара Загора. Спектакълът на операта „Италианката в Алжир“ слага началото на дългосрочно професионално партньорство в контекста на учредената през 2015 година Балканска оперна мрежа.

 В постановката на „Италианката в Алжир“ зрителите се срещат със забавно и оригинално пресъздаване на вечните теми за любовта и оспорваната свобода на жената и нейното право на избор. Действието е пренесено в първите десетилетия на 20-ти век – времето на новите технологични и модни открития, които навлизат в света на Ориента.

Диригент:  Ивайло Кринчев

Режисьор:  Урсула Хорнер /Австрия/

Солисти:Петя Петрова, Родриго Тросино /Италия/, Валери Турманов, Теодор Петков, Ивайло Джуров, Пламен Кумпиков, Деси Стефанова, Емилия Джурова, ЕдуинКей, Тереза Бракалова, Александър Марулев, Емилия Иванова и др.                 Оркестър и хор на Държавна Опера-Стара Загора

                                                                                

Магдалина Михайлова, стажант в Държавна опера-Стара Загора

 

Коментари