Честит рожден ден на оперната дива СТЕФКА МИНЕВА!

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ГОЛЯМАТА БЪЛГАРСКА ОПЕРНА ПЕВИЦА СТЕФКА МИНЕВА!

С преклонение и възхита към таланта, към изключителното ѝ певческо и артистично присъствие на световния оперен небосклон, с обич и благодарност за всеотдайността и любовта, с които продължава своя неповторим творчески път чрез своите последователи-ученици! Гордост за своя роден град Стара Загора и оперна България! Истинска привилегия за Старозагорската опера да има своята СТЕФКА МИНЕВА и да се радва на нейното искрящо присъствие и подкрепа!

От сърце й пожелаваме преди всичко здраве, вдъхновение и безброй щастливи и незабравими мигове!

С обич!

Държавна опера-Стара Загора

СТЕФКА МИНЕВА е родена в семейство на известни оперни певци. Оперният театър  на Стара Загора е театърът на нейното детство и естествената среда, в която се ражда и възпитава любовта й към музикално-сценичното изкуство.

Завършила е Вокалния факултет на Българската държавна консерватория в класа на професорите Сима Иванова и Илия Йосифов.

През 1974 година певицата е стажантка в Болшой театър. Първите години от нейната изпълнителска кариера са отдадени на Старозагорската опера, а от 1977 г. e в състава на Софийската опера.

Стефка Минева покорява слушателите си със своя дълбок кадифен глас и изравнени регистри, с обаятелното си сценично присъствие на личност, която съчетава певческо майсторство и артистизъм.

Признанието, което тя получава е ознаменувано с високи международни награди: през 1976 година получава Втора награда на Международния конкурс за млади оперни певци в София (при неприсъдена Първа), а на следващата година получава наградата на публиката на Международния оперен и балетен конкурс в Остенде – Белгия. Лауреат е и на певческия конкурс в Рио де Жанейро през 1981 г. 

Стефка Минева утвърждава авторитета на българското оперно изкуство и в многобройните си гастроли по света, където получава възторжените оценки в пресата за изявите си в “Метрополитън” – Ню Йорк, Миланската Скала, Арена ди Верона”на сцените в Париж, Тулуза, Цюрих, Рим, Мадрид, Барселона, Сан Франциско, Далас, Бостън, Санкт-Петербург, Москва, Прага, Будапеща...

Музикалната критика я определя като забележителна певица с богат тембър, предизвикваща сензация с артистичния с инстинкт, пресъздавайки образа на Азучена. Превъплощението й като Сантуца е забележително с прецизната нюансировка и с верността към музикалния текст. “Това е вълнуващо изпълнение на истински оперен талант, който поразява зрителите с точните акценти и силата на драматизма” – отбелязва немският вестник “Фолкгазет”.

“Нейната Марфа е впечатляваща със своята овладяност и царственост.”

(сп. “Опера”, Лондон) 

А австрийският “Кронен Цайтунг” я определя като изключително интересно мецосопрано, певица, която е способна да откликва с пластичния си вокал на драматургичните акценти в изпълняваните оперни творби.

Репертоарът на Стефка Минева е богат и с широка амплитуда, в него присъстват всички големи мецосопранови партии от оперите на Верди, Белини, Доницети,, Бизе, Маскани, Росини, Пучини, Вагнер, Мусоргски, Чайковски, Римски-Корсаков. Голям е приносът на Стефка Минева и като изпълнителка на роли в български оперни творби: Мария в “Ивайло от Марин Големинов, Сара в “Мария Дисислава” от Парашкев Хаджиев, Зоя в “Калоян от Панчо Владигеров, Инес в “Почивка в Арко Ирис” на Александър Йосифов, “Хан Крум” от Александър Йосифов, Циганката в “Янините девет братя” на Любомир Пипков.               

 

 

Коментари