"Любовен еликсир" на 12 септември

Заповядайте на 12 септември от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора да опитате един вдъхновяващ, свеж и лекокрил „Любовен еликсир“. В този прелестен оперен шедьовър на Гаетано Доницети участват солистите Ксин Ванг /Австрия/, Георги Динев, Нели Нечева, Теодор Петков, Делян Славов, Илко Каменов, Милен Денев и др. Диригенти са участниците в Майсторския клас, който се провежда в Операта.

Премиерата на „Любовен еликсир“ е на 12 май 1832 г. в Милано и преминава при огромен успех. У нас „Любовен еликсир“ е играна за пръв път през 1934 г. в Софийската народна опера, а в Стара Загора – през 1983 г.  

Версията, която ще видите, има премиера на 9 декември 2008 г., а режисьор  бе Нина Найденова. Сега сценичната адаптация е на Славчо Николов, сценография и костюми - Мария Диманова, Боряна Ангелова, хореография - Боряна Сечанова, възстановка на хореографията – Радост Младенова-Арабаджиева.

Ето какво казва за спектакъла режисьорът Нина Найденова:

„Рекламата е като пътеводител в живота, наставник, второ наше Аз. Ако се замислим, ще видим, че волята ни, като че ли изцяло е подвластна на „рекламното изкушение" и ние просто забравяме да разсъждаваме и се оставяме То да ни владее. Някак е по-лесно и бързо.

Удобно ни е.Общуваме с нея, чрез нея - Рекламата. И става „чудо" - проблемите ни изчезват. Нямаме такива с храносмилането, с петната по дрехите, със забременяването, с простата и някак си неусетно ставаме Супермени, Супермайки, Суперкрасавици и все супер, супер, супер.... Дали е така, обаче?

Въпросите на представлението са: Как и колко оставяме „рекламното послание" да нахлуе в живота ни и да определя, изразява и провокира нашите чувства, да направлява мисълта ни?Посланието на представлението:Кажи „Обичам те!", прошепни го.....върни романтиката в чувствата...., бъди смел да признаеш любовта си винаги и по всяко време. Това те прави щастлив!И всичко това разбира се поднасяме в представлението с много хумор и комични ситуации"", разказва режисьорът Нина Найденова.

 

Действащи лица в „Любовен еликсир“:

Неморино (влюбен в Адина)

Адина (богата собственичка на бар)

Белкоре (сержант)

Доктор Дулкамара (бизнесмен)

Джанета

Граждани, войници от полка на Белкоре

Място на действието: Малко италианско градче през 19 век.

 

Съдържание

 Първо действие

Неморино е влюбен в младата и богата, но капризна Адина. Той се бои да признае любовта си от страх пред острия и език. Неморино малко говори и често дълбоко въздиша. Адина разказва старинната легенда за Тристан и Изола, които благодарение на вълшебно питие се влюбват един в друг. Дочуват се барабани и под техните звуци влизат войници, командвани от самоуверения и дързък сержант Белкоре. Младият мъж е пленен от хубостта на Адина и незабавно и се обяснява в любов, като и предлага да се омъжи за него. Адина не приема, но и не отказва твърдо, което пък причинява нови мъки на Неморино. Тя любезно кани войниците да се подкрепят и да си починат в нейния дом.

В градчето пристига странстващият „доктор“ Дулкамара. Той веднага започва да се хвали, че лекува всички болести на света със своите лекарства. Търговията върви с пълна пара, когато се приближава Неморино и плахо моли за любовното питие на Тристан и Изолда. Находчивият Дулкамара подава шише с обикновено вино.

Нетърпеливият Неморино не може да чака и веднага изпива „еликсира“. Изведнъж под въздействието на виното младежът придобива смелост и започва да се шегува с девойките, без да обръща внимание на Адина. Това наранява нейното честолюбие и за да си отмъсти тя решава да обяви годежа си с Белкоре. При мисълта, че ще загуби завинаги Адина, Неморино изтрезнява в миг. Щастливият Белкоре кани всички на сватбата си.

Второ действие

Всички са се събрали в очакване на сватбеното тържество. Веселието започва, лее се вино. Но Адина внезапно отказва сватбата с Белкоре. Той недоумява-тя сама е предложила бракът да бъде сключен още днес, а сега бави подписването на брачния договор. Неморино трескаво търси изход от положението и естествено разчита на „еликсира“ на Дулкамара. Но той струва пари, а младежът е похарчил всичко за първата бутилка. Единственият изход от ситуацията е да стане наемен войник, да се запише в отряда на Белкоре и за 20-тте скуди възнаграждение да купи еликсир.

В града се разнася новината, че Неморино е получил наследство от внезапно починалия в Милано негов чичо. Всички са развълнувани, особено момичетата, за които богатият наследник става желана партия. Неморино, изпил вече второто шише „любовен еликсир“, не знае нищо и приема ухажванията на Джанета като резултат от въздействието на питието.

Най-изненадан от всички е Дулкамара, който единствен знае истинското съдържание на бутилката. Забелязал, че Адина също страда от любовна мъка, той и предлага „вълшебното“ лекарство. ОТ „доктора“ девойката разбира, че Неморино вече два пъти купува от „еликсира“, за да спечели любовта и и затова сега ще плати със свободата си. Трогната, тя заплаща на Белкоре двайсетте скуди и откупва договора на Неморино. Адина и Неморино разкриват своите чувства. Разочарованият Белкоре бързо се утешава – на света има много хубави жени. Всички прославят еликсира на Дулкамара и празнуват сватбата на Адина и Неморино.

 

                 

 

Коментари