КАРМЕН опера от Жорж Бизе

КАРМЕН опера от Жорж Бизе 
Диригент Ивайло Кринчев
Режисьор Георги Динев

Солисти Гергана Русекова/Михаела Берова, Борис Тасков, Десислава Стефанова, Руси Ников -гост, Яница Нешева, Михаела Берова/Гергана Русекова

Това е последният спектакъл на „Кармен“ на Държавна опера-Стара Загора с премиера на 7 юли тази година на Античния форум. 

С операта „Кармен“ се откри обновената след пожара сграда на Държавна опера –Стара Загора през октомври 2010 г. „Кармен“ е представяна на Античния форум в Стара Загора през 2002 г. Режисьор и на двата спектакъла е Пламен Карталов. На сцената на Старозагорската опера „Кармен“ има премиери и през 1973 г. с режисьор Георги Петров. През 1951 г. , когато режисьор е Стефан Македонски. Първото представяне на операта „Кармен“ в Стара Загора е на 23 май 1948 г. Тогава диригент е Ромео Райчев, режисьор Стефан Македонски, художник Петър Русков, хормайстор е Георги Нешев, а балетмайстор Анна Воробьова.
Операта на Бизе „Кармен“ е написана по новелата „Кармен“ от френския писател Проспер Мериме (1803-1870), написана през 1845 г. Либретото написват Анри Мелиак и Луи Халеви, които са автори също на много от текстовете на оперетите на Офенбах, между които и „Хубавата Елена“. Те изменят много неща от новелата на Мериме, особено при двете главни действащи лица. Образите им са много облагородени и със засилени положителни черти. Второстепенният в новелата Ескамилио е представен като контрастен образ на Дон Хозе. Разширен и противопоставен на Кармен е също образът на Микаела. Операта „Кармен“ е представена за пръв път на 3 март 1875 в Париж. Премиерата претърпява пълен провал, а Бизе е обвинен в безнравственост. Композиторът умира на 3 юни същата година, точно три месеца след премиерата. Едва след смъртта му, „Кармен“ е представена във Виена с изключителен успех. Оттогава тя не слиза от сцените на целия свят и неслучайно е смятана за най-популярната от всички опери. Приятелят на Бизе, композиторът Ернест Гиро (1837–1892), с когото са учили заедно в Италия, прави нова редакция на „Кармен“, заменяйки говорните диалози с речитативи и вмъквайки балетна музика в последното действие на операта. Днес операта се играе и в оригинал, и в редакцията на Гиро.

30 Ноември 19:00ч.  Заповядайте !!! 

Коментари